Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επαρχίες της νότιας και της νοτιοανατολικής Τουρκίας εξαιτίας του σεισμού ισχύος 7,8 βαθμών, ο οποίος έπληξε τα ξημερώματα την περιοχή και τομείς της γειτονικής Συρίας, έκαναν γνωστό αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι.

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ακόμη προσωρινός.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 420 τραυματίστηκαν μόνο στην επαρχία Μαλάτια, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνήτης της στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας) και είχε εστιακό βάθος 17,9 χιλιομέτρων.

Κατά την εκτίμηση της AFAD, της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε από τη δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Τα Λευκά Κράνη, οργάνωση πολιτικής προστασίας που δρα σε περιοχές υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και ανταρτών, ιδίως στην Ιντλίμπ, έκαναν επίσης λόγο για «δεκάδες θύματα και πολλούς παγιδευμένους κάτω από τα συντρίμμια», προσθέτοντας πως διεξάγουν επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό θυμάτων.

Ισοπεδωμένα κτίρια

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης των 7,7 Ρίχτερ εντοπίστηκε σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από την πόλη Γκαζιάντεπ, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS).

Καταγράφηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας), το εστιακό βάθος του υπολογίστηκε στα 17,9 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός στον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο.

Κατά την εκτίμηση της AFAD, της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών.

Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε από τη δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού τόνισε ότι η προτεραιότητα είναι να προσφερθεί βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ με επίκεντρο 23 χλμ δυτικά νοτιοδυτικά της Οσμανίγιε.