Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κατσιμίδι Πάρνηθας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Η φωτιά κινείται προς τα πρώην βασιλικά κτήματα και όχι προς τον Δρυμό σε περιοχή που έχει καεί ξανά αλλά έχει χαμηλή βλάστηση.

Live σύνδεση με ΕΡΤNews

Νωρίτερα το 112 έστειλε μήνυμα ζητώντας από όσους βρίσκονται στην περιοχή να είναι σε ετοιμότητα.

Φωτιά στην Πάρνηθα : Μήνυμα του 112 – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής (Live)

Επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων ένα συντονιστικό και 5 αεροσκάφη.

Φωτιά στην Πάρνηθα : Μήνυμα του 112 – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής (Live)

Παράλληλα, τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Φωτιά στην Πάρνηθα : Μήνυμα του 112 – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής (Live)

Λόγω της εκδήλωσης της φωτιάς στο Κατσιμίδι στην Πάρνηθα η Αστυνομία προχώρησε στις εξής εκτροπές:

 • Επαρχιακή οδός Μαλακάσας και Μερκουρίου
 • Ιπποκράτους και Λεωφόρος Τυρταίου
 • Τατοΐου και Χλόης
 • Κόμβο της Μαλακάσας στο ύψος της Σφενδάλη
 • Επαρχιακή οδό Μαλακάσας και Ανεξαρτησίας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Κυριακή 30 Ιουνίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

 • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
 • Περιφέρεια Κρήτης
 • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
 • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Συνεπώς, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.