Μια πρωτοφανή εικόνα παρουσιάζει ο χάρτης της Γενικής Γραμματείς Πολιτικής Προστασίας για την Κυριακή, στον οποίο -ούτε λίγο ούτε πολύ- 13 περιοχές στη χώρα είναι στο «κόκκινο», δηλαδή σε κατάσταση συναγερμού.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης στο ΟΡΕΝ το πρωί της Κυριακής πρόκειται για ένα «εκρηκτικό μείγμα με ελάχιστη υγρασία, υψηλή θερμοκρασία εδάφους και ατμόσφαιρας και ισχυρούς ανέμους που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως αυτές που έζησαν Γαλλία και Ιταλία το 2022 αλλά και ό,τι έζησε ο Καναδάς φέτος με ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες».
«Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τόσες περιοχές στο "κόκκινο". Οι καταταστάσεις είναι εκρηκτικές η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει καταστροφή» πρόσθεσε ο κ Βαθρακογιάννης.

Ειδικά, δε, για τη Ρόδο, η οποία είναι στις 13 «κόκκινες» περιφέρειες, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής είπε ότι η κατάσταση της φωτιάς είναι «δύσκολη».

xartis-kiriaki

Οι περιοχές αυτές είναι:

Στη Θεσσαλία: η Λάρισα και η Μαγνησία.
Στη Στερεά Ελλάδα, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα, η Βοιωτία, η Αττική και η Εύβοια.

Στην Πελοπόννησο είναι η Κορινθία και η Αργολίδα, αλλά και μέρος της Αχαΐας, όπως και τη Μεσσηνία και μέρος της Ηλείας.

Στο κόκκινο είναι και η Ρόδος που δοκιμάζεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

Στην αμέσως χαμηλότερη κλίμακα (4 – Πολύ Υψηλή) είναι η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η Αιτωλοακαρνανία, η υπόλοιπη Θεσσαλία, η Κρήτη και τμήματα της Μακεδονίας.Εν τω μεταξύ, σήμερα, Κυριακή, θα είναι η χειρότερη ημέρα του κύματος μεγάλης ζέστης που είναι σε εξέλιξη, ανέφερε ο προγνώστης της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, επιχείρησε να δώσει μια «ανάσα» σε όσους περιμένουν την πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με το μετεώγραμμα που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου, από τα μέσα της εβδομάδας που ξεκινά αναμένεται η «αποδρομή» του καύσωνα.

Ο ίδιος κάνει, μάλιστα, λόγο για «μεγαααλη διόθρωση προς τα... κάτω» της θερμοκρασίας και «σε κανονικά επιτέλους για τη χώρα μας για την περίοδο που διανύουμε επίπεδα».
Δείτε την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου για τη θερμοκρασία των επόμενων ημερών

sakis-arnaoutoglou-kafsonas


Το τελευταίο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ που εκδόθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται νέα θερμική έξαρση με πολύ υψηλές θερμοκρασίες από την Τρίτη.

Για σήμερα Κυριακή 23-7-2023 αναμένεται νέα θερμική έξαρση αισθητή σε όλη τη χώρα, την Δευτέρα 24-7-2023 προβλέπεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αλλά την Τρίτη 25-7-2023 και την Τετάρτη 26-7-2023 η ΕΜΥ περιμένει τρίτη θερμική έξαρση ενώ από Πέμπτη 26-7-2023 θα υπάρξει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα Κυριακή 23-7-2023 οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

  • α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου
  • β. στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
    Αύριο Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

  • α. στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
    Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία την Τρίτη 25-7-2023 και την Τετάρτη 26-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα, όμως, την Πέμπτη 27-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει αισθητή πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα.