Νέες απελευθερώσεις ομήρων στα χέρια της Χαμάς και παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές αναμένονται σήμερα, τη δεύτερη ημέρα της ανακωχής ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και το εβραϊκό κράτος, που προσφέρει -εύθραυστη- ανάπαυλα στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από επτά εβδομάδες πολέμου και ακατάπαυστων βομβαρδισμών.

Το Ισραήλ έλαβε τη λίστα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερώσει η Χαμάς σήμερα Σάββατο – κατά τη δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας, επιβεβαίωσε Ισραηλινός αξιωματούχος σύμφωνα με το Times of Israel.

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η λίστα περιλαμβάνει 13 ονόματα, όπως και σήμερα, αλλά σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται περισσότερα παιδιά.

Σημειώνεται ότι μόνο τρεις από τους 13 Ισραηλινούς που απελευθερώθηκαν χθες ήταν παιδιά.

Η τετραήμερη ανακωχή, που είναι ανανεώσιμη, εξασφαλίστηκε την Τετάρτη, χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Αιγύπτου· η συμφωνία που κλείστηκε προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα 150 παλαιστινίων σε ισραηλινές φυλακές, κυρίως γυναικών και παιδιών.

Χθες Παρασκευή, οι πρώτοι 24 όμηροι που άφησε ελεύθερους η Χαμάς, 13 υπήκοοι Ισραήλ, 10 Ταϊλάνδης κι 1 Φιλιππίνων, έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Αιγύπτου, ενώ 39 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης επέστρεψαν σπίτια τους, όπου σε αρκετές περιπτώσεις η υποδοχή τους έγινε σε ατμόσφαιρα αγαλλίασης.

Το Κατάρ αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες πόσοι όμηροι και φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας.

«Γυρίζω σπίτι»

Στο Τελ Αβίβ, χαμογελαστά πρόσωπα ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι προβάλλονταν χθες Παρασκευή το βράδυ στην πρόσοψη του μουσείου Τέχνης, μαζί με τις λέξεις «γυρίζω σπίτι».

Κοντά στο νοσοκομείο Πέταχ Τικβά, σε προάστιο του Τελ Αβίβ, κόσμος επευφημούσε κι ανέμιζε σημαίες του Ισραήλ καθώς πλησίαζαν δυο ελικόπτερα που μετέφεραν ομήρους που απελευθερώθηκαν.

«Ήρθαμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά και τους ενήλικους που φθάνουν, είμαστε πολύ συγκινημένοι», είπε ο Νόα Χαλπέρν, που πήγε οικογενειακώς επιτόπου. «Θέλουμε όλοι να γυρίσουν σπίτια τους σώοι και αβλαβείς».

Τα ονόματα και οι ηλικίες των 13 Ισραηλινών που επέστρεψαν στο Ισραήλ:

Doron Katz Asher 34 ετών,

Raz Asher 5 ετών,

Aviv Asher 2 ετών,

Daniele Aloni 45 ετών,

Emilia Aloni 6 ετών,

Ruth Munder 78 ετών,

Keren Munder 54 ετών,

Ohad Munder 9 ετών,

Adina Moshe 72 ετών,

Hanna Katzir 76 ετών,

Margalit Mozes 77 ετών,

Channah Peri 79 ετών,

Yaffa Adar 85 ετών.

Παράλληλα, δέκα Ταϊλανδοί όμηροι και ένας Φιλιππινέζος απελευθερώθηκαν επίσης από τη Γάζα στο πλαίσιο συμφωνίας με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου και μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο νότια του Τελ Αβίβ.

Την ίδια στιγμή, 39 Παλαιστίνιοι – 24 γυναίκες και 15 έφηβα αγόρια – απελευθερώθηκαν από ισραηλινές φυλακές στη Δυτική Όχθη.