Στις 7 το πρωί ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ κάτι και επιβεβαίωσαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς.

«Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.

Στην πρώτη απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς που κρατούνται στη Γάζα, που έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα, 13 γυναίκες και παιδιά θα απελευθερωθούν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ Αλ-Ανσαρί.

Έχει παραδοθεί ήδη η λίστα με τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς. Ο Αλ-Ανσάρι δεν μπόρεσε να δώσει λεπτομέρειες για τη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσουν για λόγους ασφαλείας, όμως αποκάλυψε στη πρώτη ομάδα που θα απελευθερωθεί θα βρίσκονται μέλη από τις ίδιες οικογένειες.

Οι όμηροι θα εισέλθουν στο Ισραήλ σε δύο τοποθεσίες, το συνοριακό πέρασμα Nitzana με την Αίγυπτο και απευθείας μέσω του περάσματος Kerem Shalom από τη Γάζα, γνωστοποίησε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Μόλις επιστρέψουν στο ισραηλινό έδαφος, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν με ελικόπτερο σε δύο νοσοκομεία κοντά στο Τελ Αβίβ.

«Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε μια πρώτη λίστα ονομάτων. Οι υπεύθυνοι επαληθεύουν τις λεπτομέρειες του καταλόγου και βρίσκονται σε επαφή με όλες τις οικογένειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Δεν διευκρινίζεται εάν μιλάει για όλους τους ομήρους, για όλα τα πρόσωπα που θα απελευθερωθούν ή για τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα.