Η ετήσια άσκηση της 7ης ΕΜΑΚ «ΤΡΟΙΑ 2023» για την αντιμετώπιση απειλής που έχει να κάνει με χημικό, βιολογικό, ραδιολογικό περιστατικό (Χ.Β.Ρ.Π.) διεξήχθη με επιτυχία και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Για περισσότερες από δύο ώρες έκλεισε το πρωί της Τετάρτης (5/4) η οδός Παπαποστόλου στην ανατολική είσοδο της Λαμίας, στο ύψος των ΕΛΤΑ , μετά από ατύχημα με δέμα που περιείχε «βιολογικό παράγοντα».

Ευτυχώς το ατύχημα και η βιολογική «επίθεση», αποτελούσε μόνο σενάριο της ετήσιας άσκησης της 7ης ΕΜΑΚ «ΤΡΟΙΑ 2024», που έχει ως θέμα την αντιμετώπιση Χημικών, Βιολογικών και Ραδιολογικών Περιστατικών (Χ.Β.Ρ.Π.) συμβάντων.

Άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ με τον ειδικό εξοπλισμό εισήλθαν στο χώρο, αποθήκευσαν με ασφάλεια τον βιολογικό παράγοντα και βοήθησαν με συναδέλφους τους, με ανάλογο εξοπλισμό, για την απομάκρυνση του υπαλλήλου που είχε χάσει τις αισθήσεις του εισπνέοντας την επικίνδυνη ουσία.

Στην οδό έξω από τα ΕΛΤΑ στήθηκαν τα απαραίτητα μέσα για τη συλλογή και την απομάκρυνση των ακαθάρτων υδάτων, με τα οποία καθαρίστηκαν οι εμπλεκόμενοι, ενώ ο τραυματίας αναχώρησε με τους κατάλληλα ντυμένους ανθρώπους του ΕΚΑΒ.

Τη διακοπή της κυκλοφορίας και την απομάκρυνση πολιτών που βρισκόντουσαν πλησίον στο σημείο που δέχτηκε τη βιολογική επίθεση, ανέλαβε η Αστυνομία.

Η ετοιμότητα της 7ης ΕΜΑΚ  και η σωστή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε ένα τέτοιο συμβάν, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι χρόνοι επέμβασης, διάσωσης και απομάκρυνσης των απειλών, ήταν η βασική επιδίωξη της συγκεκριμένης άσκησης όπως τόνισε μιλώντας στο LamiaReport ο Συντονιστής Π.Υ. Στερεάς Ελλάδας - Θεσσαλίας, Υποστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας.

Πηγή: lamiareport.gr