Στην κατηγορία των πολυτελών κατοικιών η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή - Έως και 5,5 φορές πάνω σε Μύκονο και Σαντορίνη οι πολυτελείς κατοικίες έναντι των «τυπικών» εξοχικών

Eως και 5,5 φορές παραπάνω σε σύγκριση με ένα «τυπικό» εξοχικό μπορεί να είναι το κόστος μιας πολυτελούς κατοικίας στις «πρωταθλήτριες» των Κυκλάδων, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη σε μία περίοδο όπου η αγορά δεύτερης κατοικίας στη χώρα μας φαίνεται ότι ακολουθεί για τρίτη συνεχή σεζόν την ανιούσα λόγω και της αυξημένης ζήτησης από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό.

Οι δύο premium προορισμοί των Κυκλάδων βρίσκονται πολύ ψηλότερα σε σύγκριση με άλλους προορισμούς όπως π.χ. τη Σέριφο όπου το κόστος ενός πολυτελούς σπιτιού είναι 2,3 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με ένα πιο «τυπικό» εξοχικό.

Τα στοιχεία παραθέτει η γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Geoaxis, η οποία εξετάζει τις ζητούμενες τιμές πώλησης πολυτελών θερινών κατοικιών σε πέντε δημοφιλείς προορισμούς και συγκεκριμένα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Κέα και Σέριφο.

«Ή πολλά υποσχόμενη φετινή τουριστική περίοδος δίνει περιθώρια αισιοδοξίας για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των αξιών. Στον αντίποδα, η όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πιθανότητα νέας έξαρσης του ιού από το Φθινόπωρο και η εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας λειτουργούν αποθαρρυντικά. Ως εκ τούτου, κάθε βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής ειδικά για τις θερινές εξοχικές κατοικίες οι οποίες, ούτως ή άλλως, αποτελούν κατηγορία αυξημένου ρίσκου», αναφέρεται στην ανάλυση της Geoaxis.

Οι πολυτελείς κατοικίες

Στην κατηγορία των πολυτελών κατοικιών, όπως είναι εύλογο, η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή με 12.967 ευρώ/τ.μ. και ακολουθούν η Σαντορίνη με 10.800 ευρώ/τ.μ. και η Πάρος με 7.778 ευρώ/τ.μ. Η Κέα καταγράφει 5.309 ευρώ/τ.μ. και η Σέριφος 3.262 ευρώ/τ.μ. Συγκριτικά με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια αύξηση στη κατά Μύκονο 3,8%, στη Σαντορίνη κατά 4%, στην Πάρο κατά 3,9%, στη Σέριφο 2,5%, ενώ η υψηλότερη αύξηση για πολυτελή σπίτια στις πέντε εξεταζόμενες περιοχές καταγράφεται στην Κέα με ένα +7,3%, (από τα 4.947 σε 5.309 ευρώ/τ.μ.).

Από πλευράς επιφανειών, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στη Μύκονο, στην Πάρο και στην Κέα με διάμεση επιφάνεια περί τα 250τ.μ. – 300τ.μ. και ακολουθεί η Σαντορίνη με 112τ.μ. και η Σέριφος με 103τ.μ. Η διάμεση ηλικία των κατασκευών που υπάρχουν στην αγορά στην Μύκονο και στην Κέα είναι 6-9 έτη, όταν στα υπόλοιπα νησιά είναι πάνω από 10 έτη.

Οι «τυπικές» κατοικίες

Οσον αφορά τις πιο «τυπικές» κατοικίες, η Μύκονος εξακολουθεί και καταγράφει την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή με 2.419 ευρώ/τ.μ. και ακολουθούν η Πάρος με 1.985 ευρώ/τ.μ. και η Σαντορίνη με 1.950 ευρώ/τ.μ. Η Τζια καταγράφει 1.884ευρώ/τ.μ. και η Σέριφος 1.432 ευρώ/τ.μ.

Σε σύγκριση με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε μια διάμεση τιμή της τάξης του 2,6% και για τα πέντε νησιά, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στη Σαντορίνη (+5,5%) και ακολουθεί η Πάρος (+2,6%). Από πλευράς επιφανειών, όπως είναι αναμενόμενο, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στη Μύκονο με διάμεση επιφάνεια 233τ.μ. και στη Σαντορίνη με 140 τ.μ. Στα υπόλοιπα τρία νησιά, οι διάμεσες επιφάνειες κινούνται μεταξύ 100 – 130τ.μ.

Η διάμεση ηλικία των κατασκευών που υπάρχουν στην αγορά σε όλα τα νησιά είναι 12 έτη πλην της Κέας, όπου το απόθεμα είναι αρκετά πιο νέο, με διάμεση ηλικία τα 4 έτη.

Πολυτελείς έναντι «τυπικών» κατοικιών

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαφορά που καταγράφεται στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Έτσι, στη Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,4 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη5,5 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στην Σέριφο 2,3 φορές και στην Κέα 2,8 φορές.

Όπως εκτιμάται, η αγορά των πολυτελών κατοικιών καταλαμβάνει περίπου το 10-15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες.

Πηγή: newmoney.gr