Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας για πέμπτη φορά, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, 71 ετών, θα εξασφαλίσει νέα εξαετή θητεία ξεπερνώντας τον Ιωσήφ Στάλιν ως ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας για περισσότερα από 200 χρόνια.

O πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε στις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις του ότι «πηγή της εξουσίας στη Ρωσία είναι ο λαός και κανείς δεν θα μπορέσει να καταστείλει τη βούληση του».

Μίλησε για μεγάλα σχέδια εκφράζοντας βεβαιότητα ότι θα επιτύχουν και υποστήριξε ότι «η Ρωσία είναι υποστηρικτής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σχετικά με την Ουκρανία», εκφράζοντας παράλληλα ευγνωμοσύνη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Οι εκλογές στη Ρωσία είναι δημοκρατικές, ενώ στην Αμερική χρησιμοποιούν την εξουσία για να επιτεθούν σε υποψήφιο» (Τραμπ), πρόσθεσε, ενώ κατά την ομιλία του, ήταν πλαισιωμένος από νεαρούς, τονίζοντας ότι όλοι βρίσκονται στην ίδια ομάδα. «Οι Ρώσοι που χάλασαν ψηφοδέλτια θα αντιμετωπιστούν», προειδοποίησε τους οπαδούς της αντιπολίτευσης.

President of Russia Vladimir Putin thanked the citizens who voted in the presidential elections and said that they are all on the same team.

"The source of power in Russia is the people," he said.

🔹 He expressed special gratitude to the fighters in the special military… pic.twitter.com/Ls1BpdIdWU

— S p r i n t e r F a c t o r y (@Sprinterfactory) March 17, 2024

Οι ρωσικές εκλογές ήταν «προφανώς όχι ελεύθερες ούτε δίκαιες καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε φυλακίσει τους αντιπάλους του και εμπόδισε άλλους υποψήφιους να αντιπαρατεθούν», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος λίγα λεπτά μετά την πρώτη ανακοίνωση της Μόσχας για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ομάδα του ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι η έκβαση των εκλογών «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Τα κατασκευασμένα για τον Πούτιν ποσοστά δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν αξίζει τον κόπο να σχολιασθούν», έγραψε στο Twitter ο Λεονίντ Βολκόφ, ο στενότερος συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ρωσικής εκλογικής επιτροπής.

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, έλαβε μέρος σε διαμαρτυρία εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βερολίνο.

Υποστηρικτές του Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε σε φυλακή της Αρκτικής τον περασμένο μήνα, κάλεσαν τους Ρώσους σε διαμαρτυρία. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία δεν κατέστη εφικτό να υπολογιστεί πόσοι από τα 114 εκατομμύρια ψηφοφόρων συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, εν μέσω δρακόντρειων μέτρων ασφαλείας και καταστολής.

Detention at protest vote in Ryazan. Via @novaya_gazeta pic.twitter.com/xtvHLVs6Hq

— OVD-Info English (@ovdinfo_en) March 17, 2024

Τουλάχιστον 74 άτομα συνελήφθησαν την Κυριακή σε ολόκληρη τη Ρωσία. σύμφωνα με την OVD-Info.

Boris Nadezhdin, an anti-war candidate banned from running via Kremlin lawfare, arrived to cast his ballot. Local voters are chanting his name amid applause pic.twitter.com/I1yh3utjDY

— OVD-Info English (@ovdinfo_en) March 17, 2024

Ζελένσκι: Απομίμηση εκλογών

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με στόχο να κυβερνήσει για πάντα μετέτρεψε την εκλογική διαδικασία σε παράνομη απομίμηση». «Ο Ρώσος δικτάτορας κάνει προσομοίωση εκλογών, άρρωστος για την εξουσία. «Δεν υπάρχει καμία νομιμότητα σε αυτή την απομίμηση εκλογών και δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό το άτομο θα πρέπει να δικαστεί στη Χάγη. Αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε», πρόσθεσε.

⚡️These days, Putin is faking elections. He should end up on the bench in The Hague, - Zelenskyi. pic.twitter.com/hkjPvRDqFB

— 🇺🇦Ukrainian Front (@front_ukrainian) March 17, 2024

Κάλπες στήθηκαν και στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα από την Ουκρανία το 2014 και τέσσερις άλλες ουκρανικές περιφέρειες που διεκδικεί από το 2022. Το Κίεβο χαρακτήρισε άκυρες τις εκλογές στα ουκρανικά εδάφη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «δεν μοιάζουν έτσι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», επισημαίνοντας ότι η ψηφοφορία είναι παράνομη στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Στην Βαρσοβία, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «οι προεδρικές εκλογές στην Ρωσία δεν είναι νόμιμες, ελεύθερες και δίκαιες». «Η ψηφοφορία διεξήχθη σε πλαίσιο βαριάς καταστολής» και, στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.