Κατακαλόκαιρο θυμίζει το κέντρο της Αθήνας, όπου η πλημμύρα των ξένων επισκεπτών είναι εντυπωσιακή, ωστόσο τα στοιχεία από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μαρτυρούν ότι η εικόνα αυτή δεν περιορίζεται στην πρωτεύουσα. Την ώρα που, σύμφωνα με το Eurocontrol, η Ευρώπη «ψάχνει» ακόμα τις προ Covid επιδόσεις, με τον μέσο ημερήσιο αριθμό πτήσεων να υπολείπεται του 2019 κατά περίπου 2.000, η Ελλάδα ετοιμάζεται για νέο ρεκόρ αφίξεων και κατ’ επέκταση, εισπράξεων.

Τα νεότερα στοιχεία από το Airdata Tracker έχουν δύο σημαντικές ειδήσεις: αφενός επιβεβαιώνουν την αύξηση των αεροπορικών αφίξεων για τη θερινή σεζόν, αφετέρου ενισχύουν την εικόνα ότι η σεζόν δεν σταματάει, πλέον, τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο, αλλά «τραβάει» τουλάχιστον ως τον Οκτώβριο.

Ξεκινώντας από τον όγκο των προσδοκώμενων αφίξεων, ως τώρα καταγράφεται αύξηση 10,2% των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων για τη θερινή σεζόν. Πριν πέσουν στη σύστημα οι κρατήσεις του Μαρτίου, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση 53,6% από τη Βρετανία, 25% από την Ολλανδία, 3,9% από την Ιταλία, 2,4% από τη Γερμανία και 2,3% από τις ΗΠΑ. Ειδικά για τους Αμερικανούς επισκέπτες, φαίνεται ότι αντί για τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες, προτιμούν την άνοιξη, κι αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που έδειξαν αύξηση 260,2% στον αριθμό των επισκεπτών από τις ΗΠΑ και 63,6% των αντίστοιχων εισπράξεων.

Μοναδική «παραφωνία» από τις μεγάλες, παραδοσιακές αγορές για την Ελλάδα, είναι η Γαλλία, που παρουσιάζει μείωση των αεροπορικών κρατήσεων κατά 3,1% για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, και αυτό έχει την εξήγηση του, αν λάβει κανείς υπ' όψιν ότι φέτος το καλοκαίρι το Παρίσι φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, ότι δεν θα δούμε φέτος Γάλλους στην Ελλάδα. Τουναντίον. Από τα στοιχεία του Airdata Tracker προκύπτει αύξηση των αεροπορικών θέσεων από τη Γαλλία κατά 9% κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι Γάλλοι έχουν προγραμματίσει τουρισμό στην Ελλάδα είτε για την άνοιξη είτε για το φθινόπωρο.

Η επιμήκυνση της σεζόν

Και πάμε τώρα στο δεύτερο μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό, την επιμήκυνση της σεζόν, στοίχημα που δείχνει να κερδίζεται χρόνο με τον χρόνο.

Τα στοιχεία μιλάνε μόνα τους. Αν και το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου παραμένει «καυτό», το μερίδιο των υπόλοιπων μηνών έχει αυξηθεί. Για παράδειγμα, ο Μάιος έχει το 12,2% των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σημειώνοντας αύξηση 15,7% σε σύγκριση με πέρσι, ενώ ο Οκτώβριος έχει το 10,6% της «πίτας», με αύξηση 9,3%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν του Ιουλίου! Είναι ενδεικτικό ότι τον Οκτώβριο, μόνο από Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία, έχουμε περίπου 1,8 εκατομμύρια προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις!

Το γερό ξεκίνημα της φετινής σεζόν επιβεβαίωσαν τα στοιχεία της ΥΠΑ, που έδειξαν αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 12,2%, σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2023, ενώ κάνοντας απολογισμό τριμήνου η Aegean έδωσε αύξηση κίνησης 11% τόσο στο δίκτυο εσωτερικού όσο και στο δίκτυο εξωτερικού. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ότι αύξηση στην επιβατική κίνηση εξωτερικού ξεπερνά το 27% για την Αθήνα και το 32% για τη Θεσσαλονίκη, εάν συγκριθεί με την αντίστοιχη περίοδο το 2019.

Οι προβλέψεις και οι προτιμήσεις

Από νωρίς-νωρίς, οι παράγοντες του τουρισμού έστω ανεπισήμως εκτιμούσαν ότι φέτος πάμε για ακόμα μια καλή χρονιά, καλύτερη από την περσινή. Όταν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται και από τους «έξω», τότε οι προσδοκίες μεγαλώνουν.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της TUI, η αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανέρχεται στο 30%, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Sebastian Ebel, προβλέπει αύξηση 10% στον τουρισμό της Ελλάδας το 2024. Πρακτικά, μια τέτοια αύξηση μας οδηγεί σε εισπράξεις γύρω στα 23 δισ. ευρώ, που ανεπισήμως είναι ο φετινός στόχος.

Ως προς τις… προτιμήσεις των ξένων, η Ελλάδα εδραιώνεται στην κορυφή της τουριστικής ζήτησης στην Αυστρία για το προσεχές καλοκαίρι με διψήφια αύξηση προκρατήσεων και πρόσθετα αεροπορικά δρομολόγια. Όπως αναφέρει το Greek Hotelier, oι κυριότεροι προορισμοί για τους Αυστριακούς είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Χαλκιδική. Η πορεία των κρατήσεων κατέγραψε διψήφια αύξηση για ορισμένους προορισμούς καλύπτοντας μάλιστα ήδη το 70% του δυναμικού τους για το 2024.

Και επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο οι Κυκλάδες και η Κρήτη, μια νέα έρευνα από το δημοφιλές, γερμανικό ταξιδιωτικό portal Travelbook.de έχει αναδείξει τη Σκόπελο ως έναν από τους εννέα προορισμούς στη Μεσόγειο που διατηρούν την αυθεντικότητά τους και προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες ταξιδιού για το 2024. Ανάμεσα σε άλλα κορυφαία νησιά της Ιταλίας, Γαλλίας, Κροατίας, Ισπανίας, Ελλάδας και Μάλτας, η Σκόπελος καταλαμβάνει την πέμπτη θέση.