Την πρόσκληση-προκήρυξη του υπουργείου Παιδείας για την υποβολή της αίτησης-δήλωσης πρόσληψης, όπου θα επιλέγουν τις επιθυμητές περιοχές, περιμένουν 200.000 αναπληρωτές καθηγητές την τρέχουσα εβδομάδα.

Η διαδικασία των δηλώσεων προτίμησης περιοχών αναμένεται να ξεκινήσει οσονούπω – μέχρι την Παρασκευή 18 Αυγούστου - μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ). Δικαίωμα υποβολής των σχετικών αιτήσεων έχουν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης καθώς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, προκειμένου να προσληφθούν ως αναπληρωτές ή/και ωρομίσθιοι για το επόμενο σχολικό έτος 2023/2024.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα opsyd.sch.gr και ο κύκλος των δηλώσεων προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 25 Αυγούστου.

Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή στο διάστημα μεταξύ 28 και 31 Αυγούστου, θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των ονομάτων των αναπληρωτών της Α’φάσης καθώς και σε ποιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προσλαμβάνονται. Θα ακολουθήσει η έκδοση των αποφάσεων προσλήψεων των αναπληρωτών καθηγητών ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Η ενημέρωση για την πρόσληψη των αναπληρωτών θα γίνει από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας αλλά και με SMS στο κινητό τηλέφωνο, εφόσον το έχουν δηλώσει στο Ο.Π.ΣΥ.Δ.

Στη δήλωση των σχολείων προτίμησης, θα προχωρήσουν οι αναπληρωτές από την 1η Σεπτεμβρίου.

Πόσες περιοχές μπορούν να δηλώσουν οι αναπληρωτές

Από μία μέχρι όσες είναι συνολικά διαθέσιμες ανά κλάδο, μπορούν να είναι οι περιοχές προτίμησης που θα δηλώνουν οι αναπληρωτές, με πλήρες ή/και με μειωμένο ωράριο.

Οι εκπαιδευτικοί ορισμένων κλάδων/ειδικοτήτων (πχ ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ79.01, ΠΕ86 κ.α) θα μπορούν να επιλέξουν περιοχές και από τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.

Στην περίπτωση που ορισμένοι υποψήφιοι αναπληρωτές βρίσκονται σε περισσότερους τελικούς αξιολογικούς πίνακες κατάταξης της Γενικής Εκπαίδευσης του ΑΣΕΠ, θα υποβάλλουν ξεχωριστές αιτήσεις πρόσληψης για κάθε κλάδο. Το ίδιο ισχύει και για τους αναπληρωτές, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στους πίνακες της Γενικής Εκπαίδευσης και στους πίνακες της Ε.Α.Ε. Η αίτηση δεν μπορεί να προτεραιοποιηθεί από τον υποψήφιο.