Ηγούμενοι και ιεράρχες κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Στο Μαξίμου έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί τις επόμενες μέρες με τον Αρχιεπίσκοπο, από τον οποίο θα ζητήσει να περιορίσει τις δημόσιες τοποθετήσεις των μητροπολιτών.

Η σκληρή γραμμή την οποία διατύπωσε ο Παύλος Μαρινάκης, ότι η κυβέρνηση νομοθετεί και όχι η Εκκλησία, πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διαχειριστεί ο ίδιος την κατάσταση προσδοκώντας στη βοήθεια του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.

Στο μεταξύ με μια πρωτοφανή απόφαση οι ηγούμενοι των μονών του Αγίου Όρους χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Μάλιστα έφτασαν σε σημείο να διαβιβάσουν την επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη, με την οποία του εξηγούν ότι ο Ελπιδοφόρος είναι ανεπιθύμητος γιατί έχει τελέσει τη βάφτιση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών.

Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εμποδίσουν την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, αλλά οι ηγούμενοι δεν πρόκειται να του αποδώσουν τις τιμές που αρμόζουν σε έναν αρχιεπίσκοπο, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι ο επόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός, τόσο για τις ακραίες ενέργειες των ηγούμενων του Άγιου Όρους, όσο και για τα κηρύγματα διαφόρων μητροπολιτών τα οποία εμπεριέχουν το στοιχείο προειδοποίησης προς την κυβέρνηση.

Η απόφαση των ιερών μονών του Αγίου Όρους για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο είναι ομόφωνη.

Οι Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των Ιερών Μονών εξηγούν τους λόγους, οι οποίοι ανάγονται στα διαμειφθέντα κατά την βάπτιση των τέκνων του εξ’ Αμερικής ομοφύλου ζεύγους ζεύγους των ομογενών Ευαγγέλου Μπούση και Πίτερ Ντούντα, στις 9 Ιουλίου 2022 στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης της Μητρόπολης Βούλας.

Γράφουν χαρακτηριστικά οι Αντιπρόσωποι των Μονών, πως, «μετά λύπης διαπιστώνομεν ότι , μέσω των δημιοσιευθέντων φωτογραφιών του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, μετά το πέρας του μυστηρίου, εδημιουργήθη λανθασμένη εντύπωσις σχετικώς με την αποδοχήν υπό της Εκκλησίας του μυστηρίου του γάμου εξ ατόμων του ιδίου φύλου, μήνυμα αντίθετον προς τα δόγματα και την διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Κάνουν έκκληση στον Πατριάρχη «όπως κλίνητε ευήκοον ους εις την ανησυχίαν ημών επί του εξαιρετικώς ευαισθήτου θέματος, το οποίον αφορά εις την ακεραιότητα της ημετέρας πίστεως και των ορθοδόξων παραδόσεων».

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» εξ’ Αγίου Ορους αναφέρουν πως η Ιερά Κοινότητα και η Ιερά Επιστασία δεν πρόκειται να υποδεχθούν τον κ. Ελπιδοφόρο με το σύνηθες τυπικό για Αρχιεπισκόπους. Οι Μονές και οι εν αυταίς ασκούμενοι Πατέρες έχουν μπει σε δύσκολη θέση διότι δεν μπορούν να κλείσουν την πόρτα, όπως είπαν χαρακτηριστικά σ’ έναν Ορθόδοξο Ιεράρχη, γι’ αυτό και διά της επιστολής τους απευθύνονται στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να συστήσει στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο να μην πάει στο ΑγιοΟρος, καθότι πιστεύουν ότι θα φωτογραφηθεί εκεί μετά των συνοδών του ομογενών για να δείξει ότι τυγχάνει της αποδοχής των Μοναχών.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πριν μερικούς μήνες ζήτησε να μεταβεί στο ΑγιοΟρος για να παραστεί σε πανήγυρη Μονής, πλην όμως του ελέχθη ότι ήταν ανεπιθύμητος.

Στην επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη θα συνοδεύεται από όμιλο Ελληνοαμερικανών, ενώ έχει προγραμματιστεί να κάνει ομιλία σε Ισραηλινό Σύλλογο και να τελέσει χειροτονία νέου από το Μεξικό, τον οποίον θα διορίσει στην κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα Νέας Υόρκης για να κάνει «ιεραποστολή» ανάμεσα στους Ισπανόφωνους της περιοχής. Η χειροτονία θα γίνει στην Ελλάδα διότι οι Αμερικανικές Αρχές δεν ενέκριναν την βίζα των συγγενών του μέλλοντος να χειροτονηθεί να ταξιδεύσουν στην Αμερική. Εκείνον τον ιερέα που είχε διορίσει πριν μερικούς μήνες δεν μπόρεσε να παραμείνει και αποχώρησε.

Η επιστολή του Αγίου Ορους προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο έχει ως εξής:

«Καρυαί τη 15η/28η Δεκεμβρίου 2023

Τη Αυτού ΘειοτάτηΠαναγιότητι

Τω Οικουμενικώ Πατριάρχη

Κυρίωκω ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΩ

Πανσεβάστω Πατρί ημών και Δεσπότη

Εις Φανάριον

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Διά του παρόντος ιεροκοινοσφραγίστου ημών γράμματος προαγόμεθα όπως εξ’ αφορμής της επικειμένης επισκέψεως του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου εις την ΑγιώνυμονΠολιτείαν, καταθέσωμεν ενώπιον της ΥμετέραςΠαναγιότητος τον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος αναφορικώς εις τα επισυμβάντα κατά τη διάρκεια της τελέσως του μυστηρίου της βαπτίσεως παιδιών «ομοφύλου ζεύγους», το οποίον έλαβενχώραν εις τοιν Ιερόν Ναόν της Παναγίας Φανερωμένης εις Βουλιαγμένην.

Μετά λύπης διαπιστώνομεν ότι, μέσω των δημιοσιευθέντων φωτογραφιών του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, μετά το πέρας του μυστηρίου, εδημιουργήθη λανθασμένη εντύπωσις σχετικώς με την αποδοχήν υπό της Εκκλησίας του μυστηρίου του γάμου εξ ατόμων του ιδίου φύλου, μήνυμα αντίθετον προς τα δόγματα και την διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το γεγονός τούτο, απάδον τη ευαγγελική διδασκαλία, προκαλεί τον έντονονπροβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος.

Οθεν, Παναγιώτατε, παρακαλούμενυιικώς, όπως κλίνητε ευήκοον ους εις την ανησυχίαν ημών επί του εξαιρετικώς ευαισθήτου θέματος, το οποίον αφορά εις την ακεραιότητα της ημετέρας πίστεως και των ορθοδόξων παραδόσεων.

Επί δε τούτοις, εμπεπιστευμένοι τη Υμετέραπεπνυμένη κρίσει εξαιτούμενθα τας ΥμετέραςΠατρικάςευχάς επί ταις εορταίς του Αγίου Δωδεκαημέρου και διατελούμεν εν τω μέλλοντιΚυρίωβαπτισθήναι μεθ’ υιικής αφοσιώσεως κατασπαζόμενοι την σεπτήνΥμετέρανΔεξιάν μετά βαθυτάτου σεβασμού.

Απαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου ΟρουςΑθω».