Σήμερα Πέμπτη, αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ο πιλότος του F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε σήμερα το μεσημέρι νότια της Χαλκιδικής, κοντά στη νήσο Ψαθούρα.

Ο 29χρονος υποσμηναγός Παναγιώτης Αποστολάκης υπεβλήθη σε εξετάσεις, οι οποίες ήταν καθαρές, αλλά παρέμεινε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Ο πιλότος έχει δίπλα του πρόσωπα της οικογένειάς του, τα οποία έσπευσαν στο πλευρό του με μέριμνα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μάλιστα, ο Παναγιώτης Αποστολάκης μετά το εξιτήριο επιθυμεί να επιστρέψει αμέσως στη μονάδα και στα καθήκοντά του.

Το χρονικό της πτώσης του F-16

Τέσσερα F-16 απογειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκπαιδευτικής άσκησης στο Βόρειο Αιγαίο.

Το F-16 Block 52+ του Παναγιώτη Αποστολάκη υπέστη μηχανική βλάβη ενώ πετούσε νότια της Χαλκιδικής, πάνω από τη νήσο Ψαθούρα. Ο πιλότος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξάντλησε κάθε πιθανότητα ώστε να επαναφέρει το αεροσκάφος, κάτι που όμως δεν κατέστη δυνατό.

Χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, ο Παναγιώτης Αποστολάκης χρησιμοποίησε αμέσως τον μηχανισμό εκτόξευσης του καθίσματος, λίγο πριν το αεροσκάφος συντριβεί στη θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι το κάθισμα περιλαμβάνει μικρή λέμβο, ακριβώς για περιπτώσεις που ο χειριστής πέφτει στη θάλασσα.

Η επιχείρηση διάσωσης του πιλότου δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με δυνατό αέρα και έντονο κυματισμό, ενώ και η επικοινωνία του δεν ήταν εύκολη με το κέντρο επιχειρήσεων.

Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, ο πιλότος περισυνελέγη περίπου μιάμιση ώρα μετά την πτώση του F-16. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΑ, το αεροσκάφος συνετρίβη στις 13:29 και η διάσωση του πιλότου έλαβε χώρα στις 15:02.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για τον εντοπισμό του πιλότου

«Ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, περισυνελέγη στις 15:02 σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας, και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας».

Ευχές Δένδια στον πιλότο του F-16

Τις ευχές του για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του στον χειριστή του F-16, που κατέπεσε κοντά στη νήσο Ψαθούρα, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Με ανάρτησή του, ο κ. Δένδιας αναφέρει: «Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου». Και καταλήγει: «Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης».

«Ο γιος μου είναι καλά, μίλησα μαζί του», λέει ο πατέρας του πιλότου
Ο πατέρας του πιλότου του F-16 που έπεσε το μεσημέρι, κ. Αποστολάκης, μίλησε στο Mega, ενώ ταξίδευε από τη Λάρισα στην Αθήνα για να δει τον γιο του.

Ο πατέρας του πιλότου, που περισυνελέγη νωρίτερα μετά την πτώση του αεροσκάφους F-16 και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, μίλησε στην εκπομπή «Live news», λέγοντας ότι κατεβαίνει από τη Λάρισα στην Αθήνα για να δει το παιδί του και ότι δεν γνωρίζει ακόμα λεπτομέρειες, αλλά, σε σύντομη επικοινωνία που είχε μαζί του, ο γιος του του είπε ότι είναι καλά.