Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε προ ολίγου ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο ABC News ότι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τοποθεσία στο Ιράν. Ο αξιωματούχος δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν χτυπήθηκαν και τοποθεσίες στη Συρία και στο Ιράκ.

Έκρηξη ακούστηκε βορειοδυτικά της ιρανικής πόλης Ισφαχάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο FARS του Ιράν, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Το ιρανικό Press TV αναφέρει επίσης ότι μια έκρηξη ακούστηκε κοντά στην κεντρική πόλη.

Στόχος της επίθεσης φέρεται να ήταν η αεροπορική βάση Shahid Salami στην πόλη του Isfahan.

Λίγο μετά την αναφορά των φερόμενων ισραηλινών πυραύλων, ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο δημοσίευσε μια ανάρτηση στο X στην οποία έγραφε «Το Ισραήλ έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί πλήγματα εναντίον στόχων εντός του Ιράν χωρίς να εισέρχεται στον ιρανικό εναέριο χώρο από αεροσκάφη πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας και του Ιράκ».

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το CNN στόχος της επίθεσης δεν ήταν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε λίγη ώρα μετά τα πλήγματα ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις παραμένουν άθικτες. Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, είναι «απόλυτα ασφαλείς», διαβεβαίωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. «Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης περί συμβάντος στις εγκαταστάσεις αυτές είναι λαθεμένες», πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο «αξιόπιστες πηγές» του.

Από τον στρατό του Ισραήλ «κανένα σχόλιο προς το παρόν»

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει «κανένα» σχόλιο να κάνει «προς το παρόν» σχετικά με τις πληροφορίες περί «ισχυρών εκρήξεων» στην περιοχή όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν.

«Δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Το Ισραήλ διεμήνυσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως θα ανταποδώσει την επίθεση του Ιράν το σαββατοκύριακο με εκατοντάδες drones και πυραύλους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα το πρωί πως ενεργοποιήθηκαν σειρήνες συναγερμού στο βόρειο Ισραήλ.

Βίντεο από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης για την ακύρωση των πτήσεων