Ραντεβού με την ιστορία έχει απόψε ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Πειραιά αναζητά το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο τόσο για την ίδια όσο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο στον τελικό του Europa Conference League, που θα διεξαχθεί στις 22:00 (MEGA, Cosmote Sport 1) στην Opap Arena κόντρα στη Φιορεντίνα.

Στην «Opap Arena», η ομάδα του Μεντιλίμπαρ μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των οπαδών της απέναντι στους «βιόλα», που φιλοδοξούν να κατακτήσουν επί ελληνικού εδάφους το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας τους και πρώτο μετά το 1961.

«Θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι και να κάνουμε αυτό που κάναμε και φτάσαμε μέχρι εδώ. Θα ήταν λάθος να αλλάξουμε κάτι. Αυτή είναι η διαφορά, ότι είναι το τελευταίο παιχνίδι αλλά θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όπως και τα άλλα παιχνίδια» υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ναι, έχω αποφασίσει για το πλάνο μας εφόσον δεν μεσολαβήσει κάτι. Η σεζόν ήταν Μαραθώνιος. Έχουμε περάσει από πολλές στιγμές, είχαμε μόνο ένα κακό παιχνίδι. Γυρίσαμε όλη την Ευρώπη, παίξαμε δύο αντιπάλους που δεν ήμασταν το φαβορί, μπορούμε να το περιγράψουμε ως έναν μαραθώνιο και τώρα βρισκόμαστε εδώ, στο τέλος».

Έπειτα από μία αποτυχημένη εκκίνηση στο πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός άλλαξε τεχνικούς τρεις φορές την τρέχουσα σεζόν, ωστόσο βρήκε σταθερότητα και αποτελέσματα μετά την άφιξη στον πάγκο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τον Φεβρουάριο.

Ο Ισπανός προπονητής, νικητής του Europa League με τη Σεβίλλη το 2023, έχει μεταμορφώσει το πρόσωπο της ομάδας.

Ο Ολυμπιακός θα υπολογίζει ιδιαίτερα στον Μαροκινό επιθετικό Αγιούμπ Ελ Κάαμπι, ο οποίος έλαμψε ιδιαίτερα στα ημιτελικά με πέντε γκολ κόντρα στην Άστον Βίλα (4-2, 2-0), φτάνοντας συνολικά τα 10 στη διοργάνωση και στη θέση του πρώτου σκόρερ.

Η Φιορεντίνα, η οποία ήταν φιναλίστ και την περασμένη σεζόν, (ηττήθηκε με 2-1 από την Γουέστ Χαμ στην Πράγα), θα μπορούσε να δώσει λάμψη σε μία μέτρια σεζόν καθώς βρίσκεται στην 8η θέση της Serie A πριν από τον τελευταίο της αγώνα, στις 2 Ιουνίου κόντρα στην Αταλάντα.

«Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που φτάσαμε στον τελικό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι λόγος χαράς, αποτέλεσμα τριών υπέροχων χρόνων δουλειάς. Επιστρέψαμε στον τελικό, δεν ήταν εύκολο, αλλά θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, γιατί η Φιορεντίνα δεν έχει κατακτήσει τρόπαιο εδώ και μερικά χρόνια», δήλωσε ο προπονητής Βιντσέντζο Ιταλιάνο, ο οποίος θα αποχωρήσει από τον σύλλογο στο τέλος της σεζόν.

Πιθανές συνθέσεις:

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντλίμπαρ): Τζολάκης, Ρονινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Τσικίνιο, Ιμπόρα, Έσε, Ποντένσε, Ελ Κααμπί, Φορτούνης

Φιορεντίνα (Βιτσέντζο Ιταλιάνο): Τερατσιάνο, Ντοντό, Μαρτίνες Κουάρτα, Μιλένκοβιτς, Μπιράγκι, Μαντραγκόρα, Μποναβεντούρα, Γκονσάλες, Μπελτράν, Κουαμέ Μπελότι