Tα ξένα Μέσα Ενημέρωσης εδώ και δύο 24ωρα πλέον καταγράφουν λεπτό προς λεπτό όλες τις δραματικές εξελίξεις από το τεράστιο μέτωπο πυρκαγιάς στη Ρόδο. Η πυρκαγιά στο νησί των Ιπποτών παραμένει κεντρικό θέμα των ρεπορτάζ με όλα τα δημοσιεύματα να περιγράφουν το μπαράζ εκκενώσεων υπογραμμίζοντας ότι μία τέτοια επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών σε ασφαλή σημεία δεν έχει βιώσει ποτέ η χώρα μας.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι η επιχείρηση εκκένωσης από την τεράστια πυρκαγιά στη Ρόδο είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ποτέ με 19.000 να έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές», τόνισε το βρετανικό δίκτυο Sky News που έπαιζε πρώτο θέμα τη μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο εξηγώντας, παράλληλα, ότι «16.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ξηράς και 3.000 δια θαλάσσης».

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δίκτυο CNN εξηγούσε πώς έγιναν οι διασώσεις λέγοντας στα ρεπορτάζ που μεταδίδονταν ανά μία ώρα ότι «κάποιοι τουρίστες και κάτοικοι διασώθηκαν από τον ελληνικό στρατό και το Λιμενικό Σώμα αλλά και από σκάφη ιδιωτών ενώ, άλλοι έφευγαν είτε με λεωφορεία, είτε με φορτηγάκια είτε περπατώντας.

Από τα εκτενή ρεπορτάζ δεν απουσιάζουν οι μαρτυρίες των Βρετανών τουριστών που και φέτος το καλοκαίρι επέλεξαν τη Ρόδο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Οι περισσότεροι εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για τους Ροδίτες που παρά τις δραματικές ώρες που ζουν τους βοηθούν δίνοντάς τους τρόφιμα και νερό δωρεάν με άλλους να ανοίγουν ακόμη και τα σπίτια τους για να τους φιλοξενήσουν και άλλους να τους μεταφέρουν με τα αυτοκίνητά τους σε ασφαλή σημεία.

«Όλοι οι ντόπιοι, βοήθησαν όλους να μπούμε σε μικρά σκάφη (...) Πήραν όλα τα παιδιά, τις γυναίκες και τα παιδιά πρώτα. Στη τα σκάφη επέστρεψαν για τους άνδρες. (...) Τα καταστήματα μας έδωσαν νερό και φαγητό δωρεάν (...) Τα εστιατόρια έδιναν στα παιδιά μας φαγητό και μπανάνες γιατί κάποιος ήταν διαβητικός. Έχουμε λάβει πάρα πολύ καλή φροντίδα από τους Έλληνες», έλεγε μία επισκέπτρια από το Ηνωμένο Βασίλειο σε βίντεο στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, Tik Tok.

«Αρχίσαμε να τρέχουμε. Ήταν δύσκολο να αναπνεύσουμε και τότε ένας κάτοικος του νησιού μας πήρε και μας πήγε με το αυτοκίνητο του στην παραλία. Εκεί μας περίμενε ο στρατός», τόνιζε η Κάθριν από το Ηνωμένο Βασίλειο μιλώντας στο SkyNews.

Και στα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα οι δημοσιογράφοι περιγράφουν τον σκοτεινιασμένο από τους καπνούς ουρανό που όπως αναφέρουν στο BBC μοιάζει και αυτός να έχει τυλιχθεί στις φλόγες ενώ μεταδίδουν τις δραματικές προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών υπογραμμίζοντας ότι η φωτιά στο νησί μαίνεται εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press έκανε λόγο από νωρίς το περασμένο Σάββατο για ένα τρίγωνο φωτιάς και όλα τα ρεπορτάζ υπογραμμίζουν ότι το ακραίο κύμα καύσωνα με το οποίο η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη σε συνδυασμό με την ξηρασία και τους πολύ ισχυρούς ανέμους που πνέουν στη Ρόδο κάνουν την κατάσταση ολοένα και πιο δύσκολη.

«Η ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, εξαιτίας του καύσωνα, της ολοένα αυξανόμενης θερμοκρασίας, της υγρασίας και των ανέμων αναμένει η κατάσταση να εξελιχθεί προς το χειρότερο», ανέφερε από την Αθήνα η ανταποκρίτρια του βρετανικού BBC, Αζαντέχ Μοσίρι συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με πυρκαγιές. Οι πυροσβέστες στην Ελλάδα είναι αντιμέτωποι με περίπου 65 με 75 πυρκαγιές καθημερινά».

Και η Ρόδος συνεχίζει τη μάχη με τις φλόγες για έβδομη ημέρα.