Την αναγκαιότητα υιοθέτησης μιας νέας κουλτούρας τουριστικής ανάπτυξης ένα νέο μοντέλο που θα εστιάζει στον βιώσιμο τουρισμό αλλά και στην αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον και όχι στα νούμερα και στις αφίξεις, υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο Σταμάτης Βουκουβαλίδης από τους πρωτοπόρους τουριστικούς πράκτορες στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στη Κω.

‘’Καλό είναι να μην ασχολούμεθα με τα νούμερα και τις αφίξεις’’ ανέφερε  ο κ Βουκουβαλίδης, χαρακτηρίζοντας ως καλή τουριστική χρονιά που εξελίχθηκε όμορφα και σε όλη την Ελλάδα, αυτή του 2023 .

‘’Όμως περισσότερο μετρά το μέλλον, ο βιώσιμος τουρισμός. Να βρούμε ένα καινούργιο μοντέλο ορθολογικής ανάπτυξης που θα λαμβάνει υπόψη και τους εξωγενείς παράγοντες, πολέμους ,κλιματική αλλαγή, οικονομική κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο που θα επηρεάσουν αναμφισβήτητα τα επόμενα χρόνια’’ πρόσθεσε

Ο έμπειρος τουριστικός πράκτορας εστίασε στο προγραμματισμό στόχων έστω και αν αυτοί είναι μακροπρόθεσμοι και όχι στη βιτρίνα.

Πρόταξε τη λήψη πολιτικών αποφάσεων κεντρικά και τοπικά ώστε ‘’να φεύγει ο κάθε επισκέπτης μας ευχαριστημένος και αυτό επιτυγχάνεται ‘’όπως είπε ’’όχι κατ ανάγκη με τη συμμετοχή και διαφήμιση σε διεθνείς εκθέσεις ,που γίνονται έτσι και αλλιώς μέσω διαδικτύου ,αλλά με τη βελτίωση των υποδομών του κάθε προορισμού.’’

‘’Το θέμα δεν είναι ποιος είναι πρωτεργάτης στην αύξηση των αριθμών ούτε ποιος φορέας κάνει διαφήμιση περισσότερο από τον άλλο, αλλά η ύπαρξη ενός σχεδίου ανάπτυξης που δυστυχώς δεν υπάρχει, το οποίο θα προκύψει από την συνεργασία όλων Δήμου, ιδιωτικής πρωτοβουλίας , Περιφέρειας γιατί είμαστε σε οριακό σημείο και χρειάζεται νέο ξεκίνημα και όχι εφησυχασμός μέχρι τον Μάρτιο που ξεκινά η επόμενη saison  γιατί θα εξελιχθεί σίγουρα σε τραυματική εμπειρία’’, επισήμανε

Ο κ Βουκουβαλίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί όμως και στη διαχρονική επιθυμία της επιμήκυνσης της saison καθώς και στη χάραξη προτάσεων με επίκεντρο τον θεματικό τουρισμό, όπως έχουν ήδη υιοθετήσει η Μαγιόρκα στην Ισπανία και το Ντουμπρόβνικ στη Κροατία.

‘’Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν 30 Οκτώβρη τα πάντα στη περιοχή μας με καιρό που θυμίζει καλοκαίρι αλλά και να μην ενισχύει η πολιτεία με τη συνεργασία των τοπικών φορέων τη προοπτική επέκτασης της saison όταν μάλιστα υπάρχει πλήθος προτάσεων σε αυτή τη κατεύθυνση ‘’τόνισε χαρακτηριστικά  ο Σταμάτης Βουκουβαλίδης.