«Ορατό» χαρακτηρίζει το τέλος του καύσωνα που επιμένει ο προγνώστης της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος προειδοποιεί για την κατάσταση του καιρού την προσεχή Τετάρτη λόγω του λίβα που θα επικρατήσει.Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook η Τετάρτη «αποτελεί κατα την ταπεινή μου άποψη, την τελευταία αλλά και την πιο επικίνδυνη καιρικά μέρα από πλευράς καύσωνα και λιβα μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου μετά τον καύσωνα θα υπάρξει «και κάποια αστάθεια σε συγκεκριμένες περιοχές».

Στο μετεώγραμμα που ανήρτησε ο μετεωρολόγος καταγράφεται η πορεία της θερμοκρασίας μέχρι και τις 2 Αυγούστου.

Δείτε την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου για τον καιρό των επόμενων ημερών

sakis-arnaoutoglo-kairos

Μικρό «διάλειμμα» του καύσωνα σήμερα, Δευτέρα

Πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που έχει φέρει στη χώρα ο καύσωνας με την ονομασία CLEON αναμένεται σήμερα σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που έχει εκδώσει η ΕΜΥ. Ωστόσο από αύριο αναμένεται νέα θερμική έξαρση με την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας να γίνεται αισθητή σχεδόν σε όλη τη χώρα από την Πέμπτη.

Πάντως χθες σημειώθηκε νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας στο δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία που σημειώθηκε στο Γύθειο και ήταν ίση με 46.4 ºC, αποτελεί το νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας στα χρονικά των καταγραφών που ξεκίνησαν από το 2006.

meteogr_tmax_230723_1g0k70gh26cxw

Σήμερα Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:
α. στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία την Τρίτη 25-7-2023 και την Τετάρτη 26-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 42 με 44 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 27-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας.