Σαν σήμερα, 27 Απριλίου 2023:

1840.... Μπαίνει ο θεμέλιος λίθος στο παλάτι του Γουεστμίνστερ του Λονδίνου, που σήμερα "φιλοξενεί" τη βρετανική Βουλή.

1875.... Στην Ελλάδα, τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει για πρώτη φορά ο Χαρίλαος Τρικούπης.

1908.... Τελετή έναρξης των 4ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Διαρκούν 6 μήνες έως τις 31 Οκτωβρίου και κατέχουν το ρεκόρ της μεγαλύτερης διάρκειας. Συμμετέχουν 1999 αθλητές και 36 αθλήτριες.

1941.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Αθήνα, ακολουθούμενοι από θωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης και πεζικό, σηματοδοτώντας την έναρξη της περιόδου της Κατοχής.

«Την 8.25' π.μ. της χθες ο γερμανικός στρατός εισήλθεν εις Αθήνας», έγραψε στο πρωτοσέλιδο της 28ης Απριλίου 1941 η «Καθημερινή», ανακοινώνοντας στους αναγνώστες της ότι η ελληνική πρωτεύουσα βρισκόταν πλέον υπό γερμανική κατοχή

Οι κάτοικοι της Αθήνας περίμεναν τους Γερμανούς να μπουν στην πόλη πολλές μέρες πριν και βρίσκονταν κλεισμένοι στα σπίτια τους με τα παράθυρά τους κλειστά.

Οι Γερμανοί κατευθύνθηκαν αμέσως στην Ακρόπολη και ύψωσαν τη ναζιστική σημαία.

Το πρωί το αθηναϊκό ραδιόφωνο έβγαλε ανακοίνωση για να εμψυχώσει τους Έλληνες.

Γράφουν τα «ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ» της 27ης Απριλίου 1941

«Από της πρωΐας σήμερον η πόλις των Αθηνών κατελήφθη υπό των γερμανικών στρατευμάτων. Τα γεγονότα της εισόδου των γερμανικών στρατευμάτων και της καταλήψεως της πρωτεούσης εξειλίχθησαν κατά την εξής χρονολογικήν σειράν:

»Η είσοδος των πρώτων γερμανικών τμημάτων εγένετο την 8.10’ πρωινήν. Επί κεφαλής των πρώτων τούτων τμημάτων ήσαν ο ίλαρχος του 10ου συντάγματος του Βραδεμβούργου Γιακόμπυ και ο υπολοχαγός της 6ης ορεινής μεραρχίας Ελσνιτς».

«ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ», 27.4.1941

Οι πρώτες απαγορεύσεις

»Τα πρώτα εισελθόντα τμήματα εύρον της οδούς των Αθηνών άνευ κινήσεως συμφώνως προς διαταγήν της ελληνικής στρατιωτικής διοικήσεως. Η διαταγή κοινοποιηθείσα εις τας αρμοδίας υπηρεσίας και επαναλαμβανομένη συνεχώς υπό του ραδιοφωνικού σταθμού των Αθηνών συνιστά τα ακόλουθα:

1)    Η κίνησις εις τας Αθήνας, τον Πειραιά και τα περίχωρα να διακοπή αμέσως.

2)    Όλα τα καταστήματα να είνε κλειστά.

3)    Οι κάτοικοι να παραμείνουν εις τας οικίας των.

4)    Οι στρατιωτικοί να παραμείνουν εις τους στρατώνας των εν αυστηρά επιφυλακή.

5)    Αι φρουραί να παραμείνουν εις τας θέσεις των

6)    Εντός της πόλεως να κινούνται μόνο αι περίπολοι αφαλείας και τάξεως επιβλεπόμεναι υπό ανωτέρων βαθμοφόρων και απασχολούμεναι αποκλειστικώς με ζητήματα τάξεως

7)    Η ενεργός αντιαεροπορική άμυνα να σταματήση αμέσως, των εις την υπηρεσία της αξιωματικών και οπλιτών παραμενόντων εις τας θέσεις των

8)    Τα κατά τόπον τμήματα χωροφυλακής και αστυνομίας πόλεων να παραμείνουν εις τας θέσεις των τηρούντα την τάξιν.

9)    Δεδομένου ότι η πόλις είνε ανοχύρωτος και ουδεμία θα προβληθή αντίστασις αξιώ όπως ουδείς ακουσθή πυροβολισμός. Οι παραβάται θα συλλαμβάνωνται αμέσως και θα εγκλείωνται εις τας φυλακάς»

Η διαταγή αυτή επαναλαμβανόταν ανά 5 λεπτά.

Στην Ακρόπολη υψώνεται η ναζιστική σημαία και στήνονται μυδραλλιοβόλα.

Ταυτόχρονα με την κοινοποίηση της προαναφερθείσας διαταγής του στρατιωτικού διοικητή Αθηνών, ο οποίος διέταξε και την διακοπή κάθε έκτακτη έκδοση εφημερίδων και εντύπων. Η λογοκρισία του κατακτητή έμπαινε σε εφαρμογή.

Λίγες ώρες αργότερα, και αφού οι κατακτητές έχουν διασφαλήσει ότι η πόλη βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχό τους, διατάζουν τους Αθηναίους να ανοίξουν τα καταστήματά τους (όσα άνοιγαν Κυριακές) και να συνεχίσουν να ζουν, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Ο εφιάλτης όμως για την Αθήνα και πολύ σύντομα για ολόκληρη τη χώρα είχε μόλις ξεκινήσει.

Πώς μπήκαν στην πόλη οι Γερμανοί

«Τα πρώτα τμήματα των γερμανικών δυνάμεων, ήρχισαν να ανέρχωνται εις τα προάστεια των Αθηνών από διάφορα σημεία την 8.15’ πρωινήν περίπου. Τα τμήματα επροχώρησαν εν συνεχεία προς την πρωτεύουσαν και κατέλαβον τα διάφορα στρατιωτικά κτίρια, το τηλεγραφείον και άλλα δημόσια καταστήματα.

»Τμήμα Γερμανών στρατιωτών κατέλαβε τα Ανάκτορα, όπου υψώθη η γερμανική σημαία. Έτερον τμήμα ανήλθεν αμέσως επί της Ακροπόλεως, εις το εξωτερικό τείχος της οποίας ανυψώθη ομοίως η γερμανική σημαία, μ’ απόδοσιν των νενομισμένον τιμών».

Οι τελευταίες αυτές λέξεις («απόδοσιν των νενομισμένων τιμών») «προδίδουν» ότι ναζιστικός λογοκριτής ελέγχει ήδη την έκδοση των «ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΝΕΩΝ» που ως απογευματινή εφημερίδα αργότερα εκείνη την ημέρα.

O αγκυλωτός σταυρός του Χίτλερ υψώνεται στον Πειραιά

1945.... Ο Μπενίτο Μουσολίνι συλλαμβάνεται από Ιταλούς παρτιζάνους.

.... Την ίδια μέρα, οι Σύμμαχοι απορρίπτουν πρόταση ειρήνης από τον αρχηγό των SS Χάινριχ Χίμλερ, επιμένοντας στην άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας.

1950.... Η Βρετανία αναγνωρίζει επίσημα το κράτος του Ισραήλ.

1970.... Για πρώτη φορά στον κόσμο, σε παρισινό νοσοκομείο, τοποθετείται σε καρδιοπαθή βηματοδότης από πλουτώνιο.

1981.... Το ποντίκι, ο "αχώριστος φίλος" των ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάνει το ντεμπούτο του από την εταιρία Xerox PARC.

1992.... Σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από την ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Γεννήσεις

Σαν σήμερα το 1791γεννήθηκε ο Σάμιουελ Μορς, αμερικανός εφευρέτης και ζωγράφος, δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς και το 1906 ο συγγραφέας, Γιώργος Θεοτοκάς

Θάνατοι

Την ίδια μέρα το 1521 σκοτώθηκε ο πορτογάλος εξερευνητής, Φερδινάνδος Μαγγελάνος.

Το 1864 πέθανε ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης

Το 1941 η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, αυτοκτόνησε με δηλητήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς.

Στις 27 Απριλίου 1941, ημέρα κατά την οποία τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αθήνα, η Πηνελόπη Δέλτα προσπάθησε να αυτοκτονήσει παίρνοντας δηλητήριο και τελικά έφυγε από τη ζωή πέντε ημέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου 1941, ενώ είχαν ήδη προηγηθεί άλλες δύο απόπειρες αυτοκτονίας στο παρελθόν. Στον τάφο της, στον κήπο του σπιτιού της, χαράχτηκε η λέξη ΣIΩΠH.