Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα. Οι Αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ο συνδυασμός Covid-19 και λοιμώξεων του αναπνευστικού, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ενόψει και του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν και του συγχρωτισμού στα εορταστικά τραπέζια.

Τις τελευταίες 24ώρες έχουν καταγραφεί 250 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με τον ΕΟΔΥ να συστήνει εμβολιασμό, αλλά και μέτρα προστασίας -με σημαντικότερο τη χρήση μάσκας από όλους-, στους κλειστούς χώρους, και κυρίως από άτομα άνω των 60 ετών και ευάλωτες ομάδες.

Μαγιορκίνης: Έχουμε πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία, υπάρχει υπετριπλασιασμός από άλλες χρονικές περιόδους

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη εξήγησε πού οφείλεται η αύξηση των κρυσμάτων του κορονοϊού και τόνισε ότι «έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κορονοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση». Αναφέρθηκε ακόμη στο «εκρηκτικό» κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης αλλά και στο πόσο απαραίτητη είναι η χρήση της μάσκας. «Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» υποστήριξε.

«Η Covid έχει το μερίδιο του λέοντος στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, έχουμε πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία, υπάρχει υπετριπλασιασμός από άλλες χρονικές περιόδους, αλλά, σε σχέση με τις περιόδους πανδημίας, είμαστε πολύ χαμηλότερα».

Αναζητούν αντιικά, αντιβιώσεις και τεστ λόγω της έξαρσης των ιώσεων – Μεγάλη η κίνηση στα φαρμακεία

Η ζήτηση στα διαγνωστικά τεστ έχει δεκαπλασιαστεί, όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί. Σημειώνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Λόγω της έξαρσης των ιώσεων, είναι αυξημένη η ζήτηση σε τεστ για τη γρίπη και τον κορονοϊό, αλλά και για αντιικα φάρμακα.

Η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, θυμίζοντας τις εποχές πανδημίας και τα τηλέφωνα στα φαρμακεία χτυπούν ασταμάτητα από πολίτες με συμπτώματα που ζητούν συμβουλές.