Στην άνιση μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση κι άλλων επιζώντων στα ερείπια των χιλιάδων κατεστραμμένων κτιρίων είναι πλέον για τρίτο 24ωρο τα τουρκικά και τα ξένα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και τη Συρία, καθώς ο αριθμός των νεκρών από το διπλό πλήγμα του Εγκέλαδου τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Καχραμανμαράς ξεπέρασε τους 9.600.

Εν μέσω παγετού, αλλά ευτυχώς με τον ήλιο να έχει κάνει την εμφάνισή του, τα συνεργεία από το εξωτερικό όλο και αυξάνονται, και «θαύματα» καταγράφονται κάθε ώρα, κατά τα τουρκικά ΜΜΕ, με την ανάσυρση επιζώντων από τα συντρίμμια.

Το τρέχον τρίτο 24ωρο θεωρείται κρίσιμο καθώς οι πρώτες 72 ώρες θεωρούνται το διάστημα κατά το οποίο ο μέσος άνθρωπος είναι ικανός να παραμείνει ζωντανός παγιδευμένος κάτω από τα συντρίμμια αν δεν έχει ήδη σκοτωθεί από ό,τι έχει πέσει πάνω του.

Ηδη η ελληνική ΕΜΑΚ έχει διασώσει τέσσερις ανθρώπους από τα χαλάσματα στην Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν), ενώ συρρέουν ειδικοί και διασώστες από πολλές χώρες στην Τουρκία, σε αντίθεση με τη Συρία που το εμπόλεμό της και η στάση της Δαμασκού έχει αποτρέψει την παρουσία πολλών ξένων διασωστών.

Το έργο των Ελλήνων διασωστών εξαίρεται και από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τονίζεται επίσης η άφιξη και πέντε ιατρονοσηλευτών με την αποστολή της ΕΜΑΚ.

Συνολικά τουλάχιστον 8.700 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί στην Τουρκία από τα ερείπια, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT. Επιχειρούν τουλάχιστον 96.000 διασώστες και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό, κατά την τουρκική κυβέρνηση.

Το πρωί της Τετάρτης η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας (AFAD) επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον 7.108 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 40.910.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας Μουράτ Κουρούμ ανέφερε σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης ότι έχουν ήδη καταγραφεί 684 μετασεισμοί και δεσμεύτηκε για την παροχή στέγασης στα εκατομμύρια των σεισμοπλήκτων. Ήδη έχουν στηθεί 50.818 σκηνές, κατά την AFAD.

Στη Συρίαοι νεκροί ξεπέρασαν τους 2.500 σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, τουλάχιστον 1.250 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2.054 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά).

Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, άλλοι 1.280 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 2.600 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες με την ονομασία Λευκά Κράνη.

«Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά λόγω της παρουσίας εκατοντάδων οικογενειών κάτω από τα ερείπια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό», έγραψαν τα Λευκά Κράνη σε ανάρτησή τους.

Μετάβαση Ερντογάν

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, στις σεισμόπληκτες περιοχές μεταβαίνει την Τετάρτη ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας της κεντρικής κυβέρνησης. Αναμένεται να επιθεωρήσει τις περιοχές στη νότια και ανατολική Τουρκία που επλήγησαν από τις δονήσεις της Δευτέρας, κατά το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Αναφέρεται ότι ο Τούρκος ηγεμόνας θα μεταβεί αρχικά στην πόλη-επίκεντρο του πρώτου σεισμού, το Καχραμανμαράς, και μετά θα πάει στο Παζαρτσίκ και το Χατάι.

Αγώνας δρόμου γίνεται και για τη μεταφορά τραυματιών από τις σεισμόπληκτες περιοχές σε νοσοκομεία άλλων πόλεων, όπως η Αγκυρα, Αττάλεια και η Κωνσταντινούπολη, καθώς όσα νοσοκομεία άντεξαν τα πλήγματα του Εγκέλαδου και εξακολουθούν να λειτουργούν έχουν ξεχειλίσει από τραυματίες. Δεκάδες νοσοκομεία εκστρατείας έχουν επίσης στηθεί σε πολλές περιφέρειες στα νότια και ανατολικά της Τουρκίας.

Τα τουρκικά μέσα περιγράφουν σκηνές αλλοφροσύνης πάνω από τα χαλάσματα, με συγγενείς αγνοουμένων να φωνάζουν για να τους ακούσουν οι επί δύο ημέρες παγιδευμένοι ενώ τα σωστικά συνεργεία απαιτούν ησυχία για να αφουγκραστούν τυχόν σημεία ζωής κάτω από τις άμορφες μάζες τσιμέντου.

Την ίδια ώρα σε κεντρικά σημεία των σεισμόπληκτων πόλεων οι άνθρωποι κοιμούνται αγκαλιασμένοι στις ανοικτούς χώρους και μέσα στα αυτοκίνητα ώστε να προστατευθούν από το αδυσώπητο ψύχος που – σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα – σαρώνει την περιοχή.

Υπάρχουν επίσης περιγραφές για περιπτώσεις δέντρων στο Καχραμανμαράς τα οποία έχουν κρατήσει ετοιμόρροπα κτίρια που έχουν γείρει πάνω τους από το να καταρρεύσουν.

Η κρατική αεροπορική εταιρία των Τουρκικών Αερογραμμών ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις από τις σεισμόπληκτες περιοχές θα είναι δωρεάν ως τουλάχιστον τις 13 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ η φωτιά στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας έχει αναζωπυρωθεί. Ενώ το υπουργείο Αμύνης της Τουρκίας είχε αναφέρει την Τρίτη το σβήσιμο της πυρκαγιάς που κατέκαιε κοντέινερ, την Τετάρτη το υπουργείο Γεωργίας δήλωσε ότι η φωτιά αναζωπυρώθηκε και έχουν αποσταλεί αεροσκάφος και ελικόπτερο για την αντιμετώπισή της.

Η πυρκαγιά ξέσπασε από τη σεισμική δόνηση στο Καχραμάνμαρας, με αποτέλεσμα να κλείσει το λιμάνι και τα φορτηγά πλοία ανακατευθύνονται προς γειτονικούς λιμένες.

Αλλεπάλληλες αφίξεις ξένων διασωστών

Μέχρι το πρωί της Τετάρτης είχαν καταφθάσει πάνω από 5.300 ξένοι διασώστες στην Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση.

Ομάδα ειδικευμένη σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης την οποία έστειλε εσπευσμένα η κυβέρνηση της Κίνας έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στο αεροδρόμιο των Αδάνων, στην Τουρκία, για να βοηθήσει μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή και τη Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η ομάδα αποτελείται από 82 μέλη, έχει μαζί της τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ το αεροσκάφος που τη μετέφερε θα παραδώσει επίσης στις τουρκικές αρχές 20 τόνους ιατρικού και άλλου υλικού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ομάδα θα συντονιστεί με τις τοπικές αρχές, την πρεσβεία της Κίνας στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη και διάφορες άλλες οργανώσεις αρωγής, θα στήσει κέντρο διοίκησης και θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στην περίθαλψη τραυματιών, διευκρίνισε το CCTV.

Η ιταλική Πολιτική Προστασία ανήγγειλε την αποστολή νέας βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα αυτή και τη γειτονική Συρία.

Στις σεισμοπαθείς περιοχές επιχειρούν ήδη 47 Ιταλοί πυροσβέστες, 11 υγειονομικοί από τις περιφέρειες της Τοσκάνης και του Λατίου και 10 στελέχη της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

«Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να στείλουμε και άλλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου υλικού για να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νέλο Μουζουμέτσι.

Μέρος της βοήθειας στην Τουρκία θα μεταφερθεί με πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.