Στις πέντε το απόγευμα συνέρχεται το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ - Τα μέλη του θα τοποθετηθούν ως προς την εισήγηση Τσίπρα για παραπομπή Πολάκη στην επιτροπή δεοντολογίας.

Στη διευρυμένη του σύνθεση αναμένεται να μετάσχουν εκτός από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και τα στελέχη του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητήσουν το τι μέλλει γενέσθαι στο εξής με τον Βουλευτή Χανίων.

Τα μέλη του κομματικού οργάνου θα κληθούν να τοποθετηθούν ως προς την εισήγηση που θα καταθέσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και το σκεπτικό που θα τη συνοδεύει, προκειμένου να παραπεμφθεί ο Παύλος Πολάκης στην Επιτροπή Δεοντολογίας, κατά τα προβλεπόμενα από το Καταστατικό του κόμματος.

Ωστόσο οι αντιδράσεις ποικίλουν και άλλα στελέχη είναι υπέρ του Πολάκη και άλλα όχι.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης περιέγραψε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ευρύχωρο κόμμα όπου το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη είναι εδραιωμένο». «Ωστόσο είναι άλλο το δικαίωμα στην προσωπική άποψη και άλλο οι προσωπικές στρατηγικές και ξέρετε αυτό είναι πια και προσωπική ευθύνη του καθενός το πως τηρεί αυτά τα όρια» συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για «μια δύσκολη στιγμή σε κάθε περίπτωση».

Κατρούγκαλος: «Όχι» στην διαγραφή

Ερωτηθείς σχετικά με τα μηνύματα μιας μερίδας της κοινωνίας που λειτουργεί υποστηρικτικά στην ανάρτηση και τα πιστεύω του κυρίου Πολάκη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε πως: «Ο λόγος είναι προφανής. Έχει αναδείξει πάρα πολλά σκάνδαλα διαφθοράς του κυβερνητικού συστήματος ο κύριος Πολάκης και επίσης – μολονότι το έχει κάνει με έναν τρόπο που προφανώς δεν είναι δικός μου, άλλο ύφος έχουμε – υπάρχουν πολλοί από τους συμπολίτες μας που μπροστά σε αυτή την συσσώρευση σκανδάλων, θέλουν κάποιος να τα πει, όπως τα λέει ο Παύλος. Και να προσθέσω και επιπλέον ότι εγώ αντιλαμβάνομαι και ότι μπορεί να αισθάνεται πικρία ο ίδιος ο κύριος Πολάκης. Υπάρχει όμως μια ηθική της αριστεράς. Να σας θυμίσω τον Πλουμπίδη, τον λέγανε καταδότη και δεν σκέφτηκε ποτέ να διαφοροποιηθεί.

Ωστόσο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε πως δεν πρέπει να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην διαγραφή του κυρίου Πολάκη από το κόμμα. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει στην διαγραφή του κυρίου Πολάκη. Αυτά τα οποία κάνει ο Παύλος δεν απάγουν κάποιοι ηθική απαξία στο πρόσωπό του. Είναι κατά τη γνώμη μου, μεγάλο πολιτικό σφάλμα, αλλά δεν δείχνουν διαφθορά, δεν δείχνουν κάποια έκθεση, κάποια σύγκρουση με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ», είπε και πρόσθεσε πως φυσικά και η στοχοποίηση προσώπων είναι απόλυτα λανθασμένη. «Δεν μιλάμε ποτέ ατομικά. Και να σας πω την αλήθεια και αρκετούς από τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας τους γνωρίζω και προσωπικά και τους σέβομαι. Δεν ξέρω πώς σκέφτηκαν θα διαβάσω την απόφαση, αλλά έτερον εκάτερον», κατέληξε.

Αλεξιάδης: «Δεν περισσεύει κανένας»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγάλει ανακοίνωση. Το γραφείο Τύπου με σαφήνεια έχει διαφωνήσει με αυτή την τακτική, γι’ αυτό και υπήρχαν τα μέτρα αντικατάστασης του κ. Πολάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Είναι μια δύσκολη μέρα για μένα, γιατί ο Παύλος Πολάκης εκτός από αγαπητός σύντροφος είναι και φίλος, αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούμε συλλογικά. Σε ό, τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα έχει βγάλει ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο αντικαθιστά τον κ. Πολάκη» ανέφερε σχετικά ο Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Όπως είπε ο ίδιος «στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη μάχη, μια μεγάλη σύγκρουση με ένα καθεστώς. Με καθεστώς θα συγκρουστούμε και αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουμε όλοι συλλογικά και δεν περισσεύει κανένας. Τα όργανα θα αποφασίσουν για το τι θα γίνει».

Όπως είπε ο ίδιος «στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη μάχη, μια μεγάλη σύγκρουση με ένα καθεστώς. Με καθεστώς θα συγκρουστούμε και αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουμε όλοι συλλογικά και δεν περισσεύει κανένας». Υπενθυμίζεται ότι «πανστρατιά» στελεχών ενόψει των εθνικών εκλογών ζήτησε από την πρώτη στιγμή και ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, επαναλαμβάνοντας και εκείνος με τη σειρά του πως «δεν περισσεύει κανένας».

Τα σενάρια

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή εισήγηση του κ. Τσίπρα εκτιμάται ότι δύσκολα θα απορριφθεί, ενώ η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, με επικεφαλής τον Αντώνη Κοτσακά, αναμένεται σχετικά σύντομα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει αφενός το εσωκομματικό τοπίο και αφετέρου να εκπέμπεται ενιαία το προεκλογικό μήνυμα του κόμματος στο εξής.

Ως προς την «ποινή» που δύναται να επιβάλλει στον Βουλευτή Χανίων η αναβαπτισμένη από το 3ο Συνέδριο του κόμματος Επιτροπή Δεοντολογίας, οι καταστατικές προβλέψεις περιλαμβάνουν «ανάλογα με τη βαρύτητα του πειθαρχικού παραπτώματος»:
(α) Σύσταση,
(β) Επίπληξη,
(γ) Αναστολή της ιδιότητας του μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν (1) χρόνο,
(δ)Διαγραφή.
Ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (ΟΜ, ΝΕ ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος.

Πολάκης: Επιμένει στην «ορθότητα»

Εν τω μεταξύ, με νέα ανάρτησή του ο Βουλευτής Χανίων επανήλθε σήμερα τα ξημερώματα, εγκαλώντας τηλεοπτικούς σταθμούς για την κάλυψη των εξελίξεων με πρωταγωνιστή τον ίδιο και επιμένοντας στην «ορθότητα» των λεγομένων του για τον δημοσιογραφικό κλάδο, «ορθότητα» που τον έχει φέρει σε τροχιά εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα ρεπορτάζ, «ήταν ο ορισμός της σάπιας ενημέρωσης και η καλύτερη απόδειξη της ορθότητας αυτών που έγραψα προχθές και για τους μεγαλοδημοσιογράφους της διαπλοκής!!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

Ανάρτηση Πολάκη κατά της Νικολάου

Την ίδια ώρα, με αιχμές επανήλθε χθες ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς σε νέα ανάρτησή του, στην οποία καταφέρεται κατά της πρώην ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, ο κ. Πολάκης σχολίασε πως «παρουσιάζω σήμερα (σ.σ. ένα έγγραφο) ως ΠΡΩΗΝ Τομεάρχης Διαφάνειας (για να μην κατηγορηθώ ΚΑΙ για αντιποίηση αρχής…)», για να καταλήξει, λέγοντας ότι «καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα φίλε και σύντροφε Γιάννη Ραγκούση. (…Για τα άλλα στις συνεδριάσεις των οργάνων )».