Σήμερα, Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών το 40ημερο μνημόσυνο στη μνήμη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Ζαμπούνη, που φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό αέρα του «Πρωινό μας» με τη Φαίη Σκορδά, το μνημόσυνο θα πραγματοποιηθεί βάσει του ίδιου σχεδόν πρωτοκόλλου με την κηδεία και η τελετή θα είναι ιδιωτική.

Στη Μητρόπολη θα βρίσκονται μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας μόνο και όχι αρχηγοί κρατών, σύμφωνα με τον κ. Ζαμπούνη. Θα παρευρεθεί η σύζυγος του τέως, η αδελφή του Σοφία, οι πριγκίπισσες Έλενα και Σοφία, καθώς και όσοι στενοί συγγενείς δεν μπόρεσαν λόγω κόβιντ.

Παράλληλα ο κ. Ζαμπούνης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να παρευρεθεί μέλος της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Ο γιος του τέως βασιλιά, Παύλος και η σύζυγός του Μαρί Σαντάλ, έφτασαν την Τετάρτη από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα, ενώ τα παιδιά τους δε θα παρευρεθούν στο μνημόσυνο.

Επιθυμία της οικογένειας είναι τα αποκαλυπτήρια του τάφου του τέως βασιλιά να γίνουν την Κυριακή, όπως επιθυμούσε η οικογένεια, παρουσία της συζύγου του Άννας Μαρίας, των παιδιών και των καλεσμένων τους, που θα παραβρεθούν στο τρισάγιο την ίδια μέρα.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα παρευρεθούν στο μνημόσυνο υπολογίζεται στους 200, ενώ μετά το τέλος της τελετής, η οικογένεια και οι καλεσμένοι θα βρεθούν στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τον συνηθισμένο καφέ και τα συλλυπητήρια.

Από νωρίς το πρωί, τριακόσιοι αστυνομικοί περιφρουρούν την περιοχή, ενώ από την Παρασκευή έχει απαγορευτεί και η στάθμευση σε κοντινά στην εκκλησία σημεία. Επίσης, η οδός Μητροπόλεως θα είναι κλειστή και θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους γύρω δρόμους με τους καλεσμένους να μετακινούνται με βαν.