Συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναμένεται να έχει σήμερα στις 14:00 ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος από χθες, με απόφαση του Kυριάκου Μητσοτάκη είναι ο υποψήφιος της ΝΔ, για την Περιφέρεια Αττικής, μετά την απόφαση της ΝΔ να μην στηριχθεί ο Γιώργος Πατούλης, ο οποίος και απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Η επιλογή του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος θα παραιτηθεί απ’ τα υπουργικά του καθήκοντα, προέκυψε κατόπιν διεργασιών, αλλά και επικοινωνίας του ιδίου με τον πρωθυπουργό, ενώ τα στοιχεία που συνεκτιμήθηκαν ήταν αφενός ή πολυετής πείρα του στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφετέρου τα πολιτικά «διαπιστευτήριά» του σε καίριες θέσεις, όπως για παράδειγμα στη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς με έντονο αυτοδιοικητικό παρελθόν, έχει διατελέσει δήμαρχος Βύρωνα για 12 χρόνια, περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής του τομέα αυτοδιοίκησης της Ν.Δ.

O ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει ένα μήνυμα καταλλαγής από τη Λέσβο, όπου βρέθηκε για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ο ίδιος, άλλωστε, δεν είχε κανέναν λόγο να «φορτίσει» περαιτέρω τα πράγματα με τον Γ. Πατούλη, από τη στιγμή που είχε καταγράψει μια πολιτική νίκη στο εσωκομματικό μπρα ντε φερ με σχετικά αναίμακτο τρόπο.

«Θέλω να ευχαριστήσω και εκείνους τους εν ενεργεία περιφερειάρχες τους οποίους το κόμμα επέλεξε τελικά να μην στηρίξει και να εξάρω την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν αυτή την κομματική επιλογή, δύσκολη ενδεχομένως για αυτούς, αλλά είναι κάτι το οποίο θέλω να το τονίσω», είπε, αναφερόμενος στις περιπτώσεις του κ. Πατούλη και του απερχόμενου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, μιας και εκεί η ΝΔ στηρίζει τον Δημήτρη Πτωχό. Μάλιστα. Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει την Πέμπτη, μετά την επίσκεψη του στο Κάιρο, να βρεθεί στη Μεσσηνία για την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του Δ. Πτωχού, η οποία έχει αναβληθεί δύο φορές.

«Η πολιτικά ώριμη και παραταξιακά ενωτική στάση του Γιώργου Πατούλη τον τιμά. Ανταποκρίνεται με ευθύνη στις ανάγκες της αυτοδιοίκησης, αλλά και της πολιτικής συγκυρίας. Το σημαντικό έργο του στην περιφέρεια Αττικής είναι σίγουρο ότι θα έχει δυναμική και δημιουργική συνέχεια», σχολίαζαν παράλληλα χθες το απόγευμα στελέχη της ΝΔ, στον απόηχο της απόφασης του κ. Πατούλη.

Τόσο η δήλωση του κ. Μητσοτάκη όσο και η γαλάζια κομματική διαρροή είναι κινήσεις αβρότητας μετά από ένα τετραήμερο έντασης. Αρμόδιες γαλάζιες πηγές υποστηρίζουν, πάντως, ότι εκτιμάται το γεγονός ότι ο Γιώργος Πατούλης δεν χτύπησε…τη γροθιά στο μαχαίρι, επιλέγοντας μια ευθεία σύγκρουση. Για το αν αυτό μπορεί να έχει κάποια…πρακτική μετάφραση στο μέλλον, πάντως, μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Όλες οι Περιφέρειες γαλάζιες

Ο στόχος της ΝΔ είναι ευκρινής: να βάψει όλες τις περιφέρειες της χώρας γαλάζιες, με όπλο και την καθαρή της επικράτηση στις πρόσφατες εκλογές. Εξ ου και αρμόδιες πηγές σχολιάζουν ότι η περίπτωση του Νίκου Χαρδαλιά είναι μια υποψηφιότητα νίκης: ο ίδιος είναι αναγνωρίσιμος, μαχητικός, εργατικός και ξεκάθαρα αυτοδιοικητικός ως πρώην δήμαρχος και περιφερειακός σύμβουλος, ενώ έχει ευρείες συμπάθειες εντός της ΝΔ, αλλά και πέραν αυτής.

Ο κ. Χαρδαλιάς θα κληθεί τις επόμενες μέρες να φτιάξει συνδυασμό, ο οποίος θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και μια περαιτέρω κίνηση με ενωτικό πρόσημο, μια κοινή προεκλογική εμφάνιση του με τον Γιώργο Πατούλη. Από τον συνδυασμό του κ. Πατούλη, πάντως, θα προέλθει μια κρίσιμη μαγιά του συνδυασμού του κ. Χαρδαλιά, καθώς ο απερχόμενος περιφερειάρχης είχε εν πολλοίς κλείσει τις λίστες και είχε δώσει στους υποψηφίους. Ο κ. Χαρδαλιάς, παράλληλα, θα έχει τη στήριξη και του οργανωτικού μηχανισμού της ΝΔ, όντας σε άμεση συνεννόηση με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο, τον Παύλο Μαρινάκη, τον επικεφαλής του εκλογικού αγώνα και γενικό διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή, τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Θανάση Νέζης και τον γραμματέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη.