Με μοναδικό θέμα την έγκριση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος, διεξάγονται οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στις 11:00.

Ομιλητές θα είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι οι οποίοι και θα παρουσιάσουν την ατζέντα και τις προτεραιότητές τους.

Η διαδικασία θα είναι τυπική, αλλά και ουσιαστική ταυτόχρονα. Στην αρχή τον λόγο θα πάρουν οι δυο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι υποψήφιοι για την προεδρία με αλφαβητική σειρά.

Πρώτη η Έφη Αχτσιόγλου μετά ο Στέφανος Κασσελάκης και θα ακολουθήσουν οι Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι υποψήφιοι θα βρεθούν στον ίδιο χώρο σε ένα άτυπο debate, καθώς όσο περνά ο χρόνος η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί τηλεμαχία στη δημόσια τηλεόραση απομακρύνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες  έναν γύρο τηλεφωνημάτων έκαναν συνεργάτες του Νίκου Παππά την εβδομάδα που πέρασε στα γραφεία των άλλων υποψηφίων για την τηλεμαχία. Στέφανος Τζουμάκας και Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να είπαν «ναι».

Θετική παραμένει η Έφη Αχτσιόγλου επιμένοντας πως πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Αρνητικός εξακολουθεί να είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας για όρους τηλεοπτικού show.

Σήμερα οι επίδοξοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα θα αναπτύξουν τις θέσεις τους για το κόμμα, το οργανωτικό τους σχέδιο, καθώς και το κυβερνητικό τους πρόγραμμα. Το «χειροκρότημα» που θα πάρουν από τους συνέδρους θα είναι η πρώτη «δημοσκόπηση» στην τελευταία στροφή πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα από τη στιγμή που δεν μίλησε με κάποιον συνεργάτη του θεωρήθηκε πολύ λογική η επιθυμία του να μην παραστεί στη συγκεκριμένη διαδικασία. Είναι από την πρώτη στιγμή ο εγγυητής της ενότητας, χωρίς να ξεχωρίζει κανέναν από τους υποψηφίους.

Το Διαρκές Συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο, με δυνατότητα φυσικής ή διαδικτυακής παρουσίας. Οι υποψηφιότητες θα εγκριθούν ως ενιαία πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ για τις υποψηφιότητες που εγκρίθηκαν από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή, δεν απαιτούνται υπογραφές.

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή Προέδρου θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, στις 10 Σεπτεμβρίου, και εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος αυτός θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου.