Τουλάχιστον 97 άμαχοι έχουν σκοτωθεί  και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Ενωσης Σουδανών Γιατρών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 83 νεκρούς και 1.126 τραυματίες και επισημαίνει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική.

Στο Χαρτούμ, όπου διεξάγονται και οι σφοδρότερες πολεμικές συγκρούσεις του στρατού με την ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) , τουλάχιστον, 15 Έλληνες παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στην ελληνορθόδοξη μητρόπολη χωρίς τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης ενώ δεν μπορούν να πλησιάσουν ούτε τα παράθυρα καθώς οι σφαίρες πέφτουν βροχή.

Οι μαρτυρίες των εγκλωβισμένων Ελλήνων όσο και του Μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββα, στο ΣΚΑΪ συγκλονίζουν.

«Από χθες και μέχρι σήμερα χτυπάνε τη Μητρόπολη. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά, δεν έχει συμβεί ξανά να χτυπήσουν εκκλησία, να χτυπήσουν σημείο που υπάρχει σημαία άλλου κράτους. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά» ανέφερε ο Μητροπολίτης Νουβίας μιλώντας στο ΣΚΑΪ για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί τονίζοντας πως «ανά πάσα στιγμή μπορούμε να πεθάνουμε».

«Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση», τονίζει.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει πως «από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις».

Ταυτόχρονα, όπως τονίζει, «κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα».

Επιπλέον «ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν».

Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στο Χαρτούμ, τονίζει ακόμη.

«Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.