Τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες του 66χρονου φυσιοθεραπευτή έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ κατόπιν εισαγγελικής διάταξης. Ο 66χρονος κατηγορείται  ότι εξαπατούσε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, πείθοντάς τους να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσαν και να δοκιμάσουν μία θεραπεία με δήθεν ενέσεις βλαστοκυττάρων. Φέρεται να εξαπάτησε τουλάχιστον 15 ασθενείς που έπεσαν στην "παγίδα" του και πέντε εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους.

Πρόκειται για τον Διονύσιο Τριανταφύλλου (του Επαμεινώνδα και της Αικατερίνης), σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ήδη ποινική δίωξη για βαρύτατα κακουργήματα. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, διώκεται για ανθρωποκτονία με δόλο, κατά συρροή και με παράλειψη από κοινού, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και με παράλειψη από κοινού, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή και από κοινού, απάτη κατ εξακολούθηση (τετελεσμένη και σε απόπειρα και από κοινού), όπως επίσης για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, την αποτροπή απειλής της δημόσιας ασφάλειας, καθώς και την αναγνώριση του από άλλους παθόντες, προκειμένου να ταυτοποιηθεί η περαιτέρω δράση του.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 2310-388370, 2310-388375, 2310-388424 και 2310-388425 του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων και του υπασπιστηρίου της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι 16-07-2023, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.

Φόβοι για δεκάδες ακόμη θύματα

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρχουν πολίτες που γνωρίζουν ότι έχουν πέσει θύματα του 66χρονου φυσιοθεραπευτή και του 72χρονου συνεργού του, όμως δεν έχουν περάσει ακόμη το «κατώφλι» των διωκτικών αρχών, για να το καταγγείλουν.

Με τη δημοσίευση των στοιχείων ταυτότητας του 66χρονου που εκμεταλλευόταν των ανθρώπινο πόνο, πουλώντας ελπίδα έναντι αδράς αμοιβής, δεν αποκλείεται ο αριθμός των θυμάτων να διπλασιαστεί, ακόμα και να τριπλασιαστεί -και αυτό, γιατί εκτιμάται ότι η παράνομη δράση του κρατά τουλάχιστον 14 χρόνια. Άλλωστε, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, πρόκειται για μία υπόθεση με μεγάλο «βάθος» και μένει να διαπιστωθεί ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν εξαπατηθεί και έχουν χάσει τη ζωή τους, πέφτοντας θύματα του ψευτογιατρού.

Μέχρι στιγμής, από την πολύμηνη και επισταμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έχουν εντοπιστεί συνολικά 15 περιπτώσεις απάτης ασθενών, με πέντε εξ αυτών να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η πρώτη καταγγελία στις Αρχές έγινε τον Δεκέμβριο του 2020 στη Θεσσαλονίκη, από τον αδελφό ενός 53χρονου άντρα που έπεσε θύμα του ψευτογιατρού και του συνεργού του, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Κατά τη διάρκεια της έρευνας των αστυνομικών στην οικία και το γραφείο που χρησιμοποιούσε ο 66χρονος στην Αττική, εντοπίστηκαν δεκάδες ιατρικοί φάκελοι ασθενών και έτσι ξεκίνησε να ξετυλίγεται το «κουβάρι» της σοβαρής υπόθεσης και εντοπίστηκαν τα πρώτα 15 θύματα.

Οι ασθενείς που έπεσαν στην «παγίδα» του 66χρονου και του συνεργού του, είναι κυρίως από την Αθήνα, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως Αθήνα, Κέρκυρα και Χίο, εκτός της μίας καταγγελλόμενης περίπτωσης στη Θεσσαλονίκη.

Ελέγχονται οι τραπεζικοί του λογαριασμοί

Εκμεταλλευόμενοι των πόνο των ανθρώπων, οι δράστες είχαν καταφέρει να αποκομίσουν οικονομικό όφελος που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί η άρση τραπεζικού απορρήτου και οι λογαριασμοί που διατηρούσε ο 66χρονος γίνονται «φύλλο και φτερό» από τις διωκτικές αρχές, προκειμένου να εντοπιστούν συναλλαγές που ίσως οδηγήσουν και σε άλλα θύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρείται βέβαιο πως θα ελέγχουν από την ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων και οι λογαριασμοί στενών συγγενικών προσώπων του ψευτογιατρού. Παράλληλα, οι έρευνες συνεχίζονται και σε διεθνές επίπεδο με τη συμμετοχή της Interpol, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλα θύματα του 72χρονου Γερμανού γιατρού, ενδεχομένως και από άλλες χώρες.

Μέχρι και 25.000 ευρώ για μία ένεση

Ο 66χρονος έβλεπε τους ασθενείς στον χώρο όπου διατηρούσε στην Αθήνα και πήγαινε ο ίδιος στα σπίτια θυμάτων. Για τα φιαλίδια με τα πεπτίδια χρέωνε τα θύματά του από 200 - 300 ευρώ, ενώ για τις ενέσεις με τα βλαστοκυτταρα από 10.000 έως 25.000 ευρώ ανά δόση. Μάλιστα, οι δράστες, έπειθαν τα θύματά τους να μεταβούν στη Γερμανία προκειμένου να υποβληθούν σε συγκεκριμένη εξέταση ενώ αμέσως μετά ακολουθούσε εξέταση από αλλοδαπό γιατρό και ξεκινούσε η έναρξη της θεραπείας, η χορήγηση της υποδόριας ένεσης, έναντι μεγάλης αμοιβής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός γιατρός έχει ΑΦΜ και στην Ελλάδα για να παράσχει εργασίες και υπηρεσίες στον χώρο που χρησιμοποιούσε ο φυσιοθεραπευτής από την Αθήνα.