Επίσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων βασιλείς, ηγέτες κρατών και άλλοι αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για μια λαμπρή δεξίωση που παρέθεσαν ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και η βασίλισσα Καμίλα, τη νύχτα πριν από τη σημερινή ιστορική στέψη του στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Περίπου 100 αρχηγοί κρατών θα βρεθούν στο Λονδίνο για την σημερινή τελετή, ενώ αναμένεται να παρευρεθούν εκπρόσωποι από 203 χώρες. Το "παρών" έδωσε στη δεξίωση, αλλά και σήμερα στη στέψη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως και η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα-Μαρία, μαζί με τον γιο της Παύλο και τη σύζυγό του, Μαρί Σαντάλ.

Μεταξύ των ηγετών που εθεάθησαν να φθάνουν στο παλάτι την Παρασκευή ήταν και η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, η σύζυγος του Προέδρου Ζελένσκι, Ολένα Ζελένσκα. Θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στη στέψη, ενώ ο σύζυγός της παραμένει στην πατρίδα του, ηγούμενος των προσπαθειών κατά της παράνομης εισβολής του Πούτιν. Μαζί της βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

Άλλοι Ευρωπαίοι βασιλείς έχουν ήδη φθάσει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπως ο βασιλιάς Αλβέρτος Β' και η πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό, η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, η Μαίρη, πριγκίπισσα του θρόνου της Δανίας και ο διάδοχος του θρόνου Φρέντερικ, ο διάδοχος του θρόνου Χάακον της Νορβηγίας και η πριγκίπισσα του θρόνου Mette-Marit.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι πρόεδροι της Γερμανίας και της Ιταλίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και Σέρτζιο Ματαρέλα, καθώς και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεεχμπάζ Σαρίφ θα βρίσκονται μεταξύ άλλων στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος Χαν Ζενγκ, ο οποίος προήδρευσε της καταστολής των πολιτικών ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ, είναι επίσης στη λίστα των προσκεκλημένων του βασιλιά, μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε "εξωφρενική" από συντηρητικούς βουλευτές.

Η Τζιλ Μπάιντεν εκπροσωπεί τον σύζυγό της, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μαζί με την εγγονή της Φίνεγκαν, έφτασαν για τη δεξίωση μαζί με δεκάδες άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

Νωρίτερα, ο Κάρολος συναντήθηκε με τους ηγέτες της Κοινοπολιτείας των Εθνών, των εθελοντικών ενώσεων 56 χωρών των οποίων είναι επίσης επικεφαλής, και παρέθεσε γεύμα για τους πρωθυπουργούς και τους βασιλικούς εκπροσώπους από τα 14 άλλα βασίλεια όπου είναι αρχηγός κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και του Καναδά.