Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σήμερα το πρωί στο Στρασβούργο. Στις 9:30 (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ λίγη ώρα αργότερα θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με θέμα τη στήριξη της χώρας μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Οι πηγές χρηματοδότησης για να κατευθυνθούν επαρκείς πόροι στα ελληνικά ταμεία είναι αρκετές. Η ελληνική πλευρά θα ήθελε αξιοποίηση κεφαλαίων που έχουν μείνει «κάβα» από την προηγούμενη περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και αναπροσαρμογή αυτών που έχουν προβλεφθεί για την περίοδο 2021-2027. Παράλληλα, στο τραπέζι είναι η αναπροσαρμογή και κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις φυσικές καταστροφές οι δυνατότητες είναι μάλλον μικρές για φέτος, αλλά μεγαλύτερες για του χρόνου. Ενδεικτικά, η Σλοβενία άντλησε μόλις 100 εκ για φέτος, μετά τις ιστορικές πλημμύρες προ εβδομάδων, και διασφάλισε άλλα 300 εκ για του χρόνου, με την Ελλάδα να διεκδικεί ποσό σαφώς μεγαλύτερο αυτού. Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο δανειοδότησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για σημαντικά έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα για την αποκατάσταση αυτών που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Με στενά «τεχνικούς» όρους, ορισμένες από αυτές τις κινήσεις έχουν δυσκολίες, αν υπάρχει, όμως, πολιτική βούληση και συμφωνία, τότε μπορεί να υπερκεραστούν.