Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι για την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του, όσον αφορά τη διαχείριση απόρρητων εγγράφων μετά την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο.

Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, που αντιμετωπίζει συνολικά 37 κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο, θα παραπεμφθεί σε δίκη, το οποίο αν τελικά συμβεί θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας πρώην Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται κατηγορούμενος.

Αμεσως μετά την άφιξη του, μία ώρα πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία στις 22:00 ώρα Ελλάδος, ο Τραμπ συνελήφθη, όπως προβλέπει η διαδικασία, αλλά δεν πρόκειται να  ληφθούν τα αποτυπώματα του λόγω της αναγνωρισμότητας του, γράφει το CNN.

Η διαδικασία κράτησης του συγκατηγορουμένου του Γουόλτ Νάουτα, πρώην συμβούλου του στον Λευκό Οίκο, ολοκληρώθηκε νωρίτερα.

Ο Τραμπ αναμένεται να δηλώσει αθώος. «Οι κατηγορούμενοι μπορούν να επιλέξουν να τους διαβαστεί το κατηγορητήριο σε δημόσια συνεδρίαση, αλλά πολλοί επιλέγουν να παραιτηθούν από αυτό προκειμένου να τελειώσει γρήγορα η ακρόαση», δήλωσε στον Guardian η Μπάρμπαρα ΜακΚέιντ, η οποία διετέλεσε εισαγγελέας των ΗΠΑ για την ανατολική περιφέρεια του Μίσιγκαν από το 2010 έως το 2017.

Ο δικαστής μπορεί επίσης να ορίσει εγγύηση και να αποφασίσει να κρατήσει υπό κράτηση έναν κατηγορούμενο όσο εκκρεμεί η δίκη.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης φέτος, αφού τον Απρίλιο, παραπέμφθηκε σε δίκη στο Μανχάταν για ξεχωριστές ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με τη δωροδοκία της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της για τις ερωτικές τους συνευρέσεις.