Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ της Κυριακής η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποφάσισε την άναδειξη του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος στις αρχές Σεπτεμβρίου.

To καθοδηγητικό όργανο αποφάσισε: Να συνεδριάσει στις 15-16 Ιουλίου η Κεντρική Επιτροπή όπου θα καταθέτουν οι υποψηφιότητες.

Στα τέλη Αυγούστου να πραγματοποιηθεί το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την Προεδρία του κόμματος μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Θα ακολουθήσει η εκλογή προέδρου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου από την βάση του κόμματος

Οι εσωκομματικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν με την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου τον Νοέμβριο 2023, το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τη Δευτέρα, αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα εγκρίνει την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για τον Σωκράτη Φάμελλο.

Για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει την Όλγα Γεροβασίλη και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα αναλάβουν οι: Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Παππάς και Θεοδώρα Τζάκρη.