Για το βράδυ του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, στις 23 Ιουνίου 1996, όπως το έζησε ο ίδιος καθώς ήταν παρών στο σπίτι του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ το μοιραίο βράδυ, μίλησε ο εκ των στενότερων συνεργατών του, Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος συγκινημένος είπε ότι «εγώ του έκλεισα τα μάτια».

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης ξεκίνησε την αφήγησή του για το μοιραίο βράδυ λέγοντας ότι «είχα πάει με τον Νίκο τον Αθανασάκη, που ήταν γραμματέας Τύπου του ΠΑΣΟΚ και μας είχε καλέσει (σ.σ. ο Ανδρέας Παπανδρέου) να πάμε στο σπίτι για να συζητήσουμε το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου ο ίδιος είχε την πρόθεση να συμμετάσχει και να κάνει μια ομιλία, πεντάλεπτη, γιατί ήταν αδύναμος. Είχε γραφτεί αυτή η ομιλία από τον Νίκο Αθανασάκη. Την γνώριζα κι εγώ. Και πήγαμε στο σπίτι».

«Στο σπίτι ως συνήθως ήταν και κάποιοι άλλοι, επομένως δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε. Μας είπαν καθίστε στο φαγητό και καθίσαμε. Κάποια στιγμή ο Ανδρέας σηκώθηκε και είπε “με συγχωρείτε πολύ, εγώ θα αποχωρήσω”. Αποχώρησε και το εντυπωσιακό ήταν ότι μας πλησίασε έναν έναν και μας χαιρέτησε δια χειραψίας και την στιγμή που θα πήγαινε να χαθεί στην πόρτα του δωματίου που θα πήγαινε να αναπαυθεί γύρισε και μας χαιρέτησε όλους μαζί με το γνωστό του τρόπο» συνέχισε ο κ. Χυτήρης για όσα συνέβησαν πριν από 28 χρόνια.

«Κι εμείς οι άλλοι, ήταν και κάποιοι γιατροί και κάποιοι φίλοι, πήγαμε στο μπαλκόνι και καθίσαμε λίγο ακόμα. Αλλά κάποια στιγμή η γιατρός που ήταν στο πόδι του Κρεμαστινού ήρθε ταραγμένη και λέει "ο πρόεδρος δεν είναι καλά". Οπότε έτρεξε η γιατρός για τις πρώτες βοήθειες, έκανε τηλέφωνο στον Κρεμαστινό, υπήρξε ταραχή μεγάλη. Εγώ μπήκα με έναν γιατρό στο δωμάτιο του Ανδρέα. Η σύζυγός του ήταν τρελαμένη και επομένως εκτός εκείνη τη στιγμή. Ο γιατρός μου ζήτησε να τον βοηθήσω ώστε να προσπαθήσει να κάνει ανάνηψη. Βγάλαμε τα ρούχα από τον πρόεδρο, ο οποίος ήταν σε κώμα, βοήθησα όσο μπορούσα εγώ, ο γιατρός έκανε μαλάξεις ειδικές μπας και γίνει ανάνηψη. Υπήρχε και το μηχάνημα και η γραμμή έγινε ευθεία, που σημαίνει ότι είχε έρθει το τέλος και δεν μπορούσε να γίνει ανάνηψη και στο τέλος ο γιατρός στεναχωρημένος βγήκε από το δωμάτιο κι έμεινα εγώ με τον Ανδρέα, νεκρό πλέον» κατέληξε την αφήγησή του ο Τηλέμαχος Χυτήρης προσθέτοντας εμφανώς συγκινημένος: «Του έκλεισα τα μάτια».

Έλεγαν ότι θα καώ κοντά στο «τζάκι»

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης περιέγραψε, επίσης, ότι το 1989 όταν του ανακοίνωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου ότι θα είναι ο εκπρόσωπός του στα Μέσα Ενημέρωσης «συνάδελφοί μου στο ΠΑΣΟΚ μου έλεγαν ότι είσαι κοντά στο τζάκι και θα καείς, γιατί στην πολιτική όποιος είναι κοντά στο τζάκι καίγεται».

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης περιέγραψε ότι ενημέρωσε τον Ανδρέα Παπανδρέου για ό,τι του έλεγαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ «και εκείνος με ρώτησε τι απαντώ. Εγώ του είπα ότι λέω "στο τζάκι καίγεσαι αν είσαι κούτσουρο, κι εγώ δεν είμαι κούτσουρο". Τότε ο Ανδρέας μου είπε "καλά τους λες"».