Ο ισραηλινός στρατός ζητά την απομάκρυνση όλων των αμάχων από την πόλη της Γάζας προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια και προστασία και να μετακινηθούν στην περιοχή νότια της Γάζας, όπως φαίνεται στον χάρτη.

Σε ανακοίνωσή τους οι IDF αναφέρουν: «Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διεξήγαγε πόλεμο εναντίον του κράτους του Ισραήλ και η πόλη της Γάζας είναι μια περιοχή όπου πραγματοποιούνται στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτή η εκκένωση γίνεται για τη δική σας ασφάλεια.

«Θα μπορείτε να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας μόνο όταν γίνει άλλη ανακοίνωση που θα το επιτρέπει. Μην πλησιάζετε την περιοχή του φράχτη ασφαλείας με το κράτος του Ισραήλ.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες της Γάζας.

«Πολίτες της πόλης της Γάζας, εκκενώστε το νότο για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και αποστασιοποιηθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Τις επόμενες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός θα συνεχίσει να επιχειρεί σημαντικά στην πόλη της Γάζας και θα καταβάλει εκτεταμένες προσπάθειες για να αποφύγει να βλάψει τους αμάχους.

ΟΗΕ: Να ακυρωθεί η εντολή

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως περίπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών. Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες» τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Ισραήλ: Ντροπή η αντίδραση του ΟΗΕ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε «ντροπή» την αντίδραση του διεθνούς οργανισμού στη διαταγή του ισραηλινού στρατού να φύγουν εντός 24 ωρών προς νότο όσοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ζουν βόρεια της κοινότητας Ουάντι Γάζα, κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.

«Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ πολίτες του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς, προσπαθεί να αποτρέψει το να πάθουν κακό άμαχοι, ο ΟΗΕ του κάνει κήρυγμα» πρόσθεσε ο πρεσβευτής.