Περίπου μία ώρα κράτησε η πρώτη συνάντηση που είχαν στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.

Ο πρωθυπουργός τον υποδέχτηκε στο γραφείο του στη Βουλή και του ευχήθηκε, καλό μήνα και καλή αρχή.

Στον διάλογο μεταξύ τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Στέφανο Κασσελάκη, αν έχει προσαρμοστεί στα πράγματα και στους καινούριους χώρους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι έχει σίγουρα εξοικειωθεί στο κομματικό περιβάλλον και στην Ελλάδα.

mitsotakis_kasselakis__1_

Αν και εμφανώς αμήχανος ο Στέφανος Κασσαλάκης αναφέρθηκε με… το καλημέρα στα εκλογικά δικαιώματα των αποδήμων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε στον πρωθυπουργό ότι έχουμε ευθύνη να φέρουμε τους απόδημους πίσω, συμπληρώνοντας πως ως πολιτεία πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους ομογενείς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις εκλογικές περιφέρειες.

mitsotakis_kasselakis_voyli_1_arthro


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη συνέχεια «γι αυτό είναι πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο που δίνει δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν. Θα τα συζητήσουμε, ο εκλογικός νόμος είναι καθορισμένος».

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κατ' ιδίαν συνάντηση, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κασσελάκη για τις θέσεις της χώρας για τις εξελίξεις τη Μέση Ανατολή, για τις συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις προοπτικές μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας καθώς και για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι πάντα στη διάθεση του κ. Κασσελάκη όπως και των άλλων πολιτικών αρχηγών για την ενημέρωσή τους.
Σύμφωνα με πηγές, από τον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα.

Ολόκληρος ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Μητσοτάκης: Καλημέρα και καλό μήνα και συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Προσαρμοστήκατε στους καινούριους χώρους;

Κασσελάκης: Στη Βουλή όχι ακόμα, αλλά μια μέρα εύχομαι πλήρως. Στο κομματικό περιβάλλον σίγουρα και στην Ελλάδα. Όπως ξέρετε έχουμε ευθύνη να φέρουμε τους απόδημους πίσω. Είναι εθνική ευθύνη είναι εθνικό στοίχημα οι απόδημοι να μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους σε μια χώρα με ισονομία και ισοπολιτεία.

Μητσοτάκης: Έχουμε κάνει μια καλή αρχή με το νομοσχέδιο το οποίο δίνει την δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πατρίδας μας και κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Νομίζω ότι σε αυτό έχουμε ένα εθνικό χρέος όλα τα κόμματα να κινητοποιήσουμε τους Έλληνες.

Κασσελάκης: Είναι δικαίωμα στο εκλέγειν και όχι στο εκλέγεσθαι. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να δώσουμε περιφέρειες στους ομογενείς ώστε να μπορούν να εκλέγουν οι ίδιοι εκπροσώπους της δικής τους κοινότητας.

Μητσοτάκης: Ο εκλογικός νόμος είναι καθορισμένος και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι το έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Φαντάζομαι αυτό ανάμεσα σε πολλά άλλα θα το συζητήσουμε.

Κασσελάκης: Στο εξωτερικό δεν το έχει.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το τετ α τετ Μητσοτάκη - Κασσελάκη

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο κ. Κασσελάκης έθεσε στον κ. Μητσοτάκη ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα, αλλά και θέματα αιχμής ως προς την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.  Πηγές από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετέδιδαν ότι το κλίμα ήταν καλό και ότι ο κ. Κασσελάκης έθεσε  τέσσερα ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα, με επίκεντρο τη διαφάνεια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διευκολύνει τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών εγκρίνοντας ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ την άρση απορρήτου για τους υπαλλήλους της ΕΥΠ, προκειμένου να καταθέτουν ενώπιον των δικαστικών αρχών τουλάχιστον ως μάρτυρες. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενεχείρησε στον κ. Μητσοτάκη σχετικό άρθρο, σύμφωνα με τον Νόμο 3649/2008 (Άρθρο 14 παράγραφος 4), που έδινε στον υπουργό Εσωτερικών τη δυνατότητα να εγκρίνει την κατάθεση των υπαλλήλων της ΕΥΠ στις δικαστικές αρχές.

athro_eypΣε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έλαβε χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα για το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, όλοι οι διορισμοί των διοικητών στους δημόσιους οργανισμούς να γίνονται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ φέρεται να αιτήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Κασσελάκης.

Ζήτησε αλλαγές στον νόμο για το «Πόθεν Έσχες»

Ακόμη ο κ. Κασσελάκης έθεσε προς τον πρωθυπουργό πρόταση αλλαγής νόμου για το Πόθεν Έσχες, δηλαδή για πραγματικές και όχι εικονικές δηλώσεις πόθεν Έσχες, με δημοσίευση όλων των στοιχείων δανείων και όχι μόνο του εκάστοτε ποσού (δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται τα ποσά επιχορήγησης και αποπληρωμής, παρατάσεις, αναχρηματοδοτήσεις κτλ).

Τέλος, ο κ. Κασσελάκης έθεσε ως ζητούμενο την κατάργηση κάθε υφιστάμενης ασυλίας και οποιασδήποτε άλλης διάταξης που δίνει στα στελέχη τραπεζών, ταμείων, δημοσίων οργανισμών, επιτροπών κά δικαίωμα ασυλίας.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Γάζα σε συνέχεια των παρεμβάσεων του όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ έκανε αναφορά και στα ζητήματα οικονομίας και ακρίβειας.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνόδευαν ο διευθυντής του γραφείου του, Μανώλης Καπνισάκης και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη.