Η ΚΔΕΠΑΠ από την ημέρα που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα , που μπαίνουν οι «τίτλοι τέλους» , προσέφερε ένα σημαντικότατο έργο στην Παριανή κοινωνία που είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση.

Από την δημιουργία υποδομών κοινωνικής πρόνοιας έως την λειτουργία και αποτελεσματική διαχείριση πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Μέσα και πέρα από όλα αυτά , πληθώρα εκδηλώσεων σε όλους τους τομείς και ταυτόχρονα επιμορφωτικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια , προσφέροντας τα μέγιστα όχι μόνο σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο , αλλά και σε αυτή καθαυτή , την με ορθό τρόπο τουριστική και οικονομική  ανάπτυξη της Πάρου.

Μέσα σε περίπου εικοσιπέντε χρόνια , από την ίδρυσή της επί δημαρχίας Αργουζή , διεκδίκησε και υλοποίησε πληθώρα ευρωπαϊκών προγραμμάτων που χωρίς αυτά τα παιδιά , οι γονείς και οι ηλικιωμένοι , δεν θα είχαν την φροντίδα και την κοινωνική πρόνοια του σήμερα.

Για να καταλάβει και ο πολίτης η ΚΔΕΠΑΠ  λειτουργεί ή διαχειρίζεται βρεφονηπιακό σταθμό , παιδικό σταθμό , το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» , Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων , βιβλιοθήκη , ωδείο ,φιλαρμονική ορχήστρα , εικαστικά , ξενώνα (σπίτι λογοτεχνίας ) , μουσείο γλυπτικής ,εργαστήρι γλυπτικής , άλλα μουσεία , αθλητικούς χώρους , εκθεσιακούς χώρους κλπ.

Στην ουσία η ΚΔΕΠΑΠ αναμόρφωσε την αίθουσα του ΕΠΑΛ και υπάρχει σήμερα ένας θεατρικός χώρος και η μοναδική στέγη πολιτιστικών εκδηλώσεων πλέον στην Παροικιά.

Στην ουσία η ΚΔΕΠΑΠ είναι ο φορέας που «ξαναζωντάνεψε» την ιδέα της δημιουργίας του κλειστού στην Παροικιά μεταφέροντας μέρος του αποθεματικού της και δεσμεύοντας το για το συγκεκριμένο έργο.

Και φυσικά η συνεργασία με τους συλλόγους και τους φορείς του νησιού που «καταγράφονταν» ετησίως στο καταπληκτικό φυλλάδιο της ΚΔΕΠΑΠ με τις εκδηλώσεις που διανέμονταν σχεδόν παντού.

Και όλα αυτά με μια οικονομική διαχείριση που πετύχαινε σπουδαία αποτελέσματα με το μικρότερο δυνατό κόστος , δημιουργώντας αποθεματικό και πλεονάσματα , αποτελώντας πρότυπο για όλες τις κοινωφελείς στην χώρα.

Αυτά και «πάμπολλα άλλα» έγραψαν την ιστορία της ΔΕΠΑ και μετέπειτα ΚΔΕΠΑΠ…

Στην ιστορία αυτή το σημαντικότερο ρόλο είχαν οι εργαζόμενοι και κατόπιν τα διοικητικά συμβούλια…

Τώρα με ένα νομοσχέδιο «στο πόδι» κυριολεκτικά καταργούνται νομικά πρόσωπα με τεράστια προσφορά στην κοινωνική συνοχή και πρόοδο του νησιού.

Νομικά πρόσωπα που λειτουργούσαν με ευελιξία και αποτελεσματικότητα μακριά από την συνήθη κεντρική γραφειοκρατία.

Νομικά πρόσωπα που στην καλύτερη των περιπτώσεων με «κατάλληλη» διοίκηση έκαναν «θαύματα» και στην χειρότερη λειτουργούσαν σε ικανοποιητικό βαθμό , ανώτερο του συνήθους και του μέσου όρου.

Και όλα αυτά γίνονται για να καλύψει εκ των ενόντων το κεντρικό κράτος , η κυβέρνηση και το υπουργείο εσωτερικών , την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης να επιλυθούν τα προβλήματα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με αναγκαίες προσλήψεις , που προβλέπονται στους εσωτερικούς κανονισμούς υπηρεσιών των Δήμων.

Καταλήγοντας να επισημάνουμε ότι οι ικανότατοι εργαζόμενοι , που θα μεταφερθούν από τα νομικά πρόσωπα στον Δήμο Πάρου , θα λύσουν πολλά προβλήματα και με την υποστελέχωση που υπάρχει σήμερα η αυριανή μέρα θα είναι καλύτερη.

Όμως θα υπάρξουν , στην αρχή τουλάχιστον , καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες μέχρι να γίνει η προσαρμογή στις νέες καταστάσεις.

Εκεί πρέπει από τώρα να γίνει προσπάθεια ώστε τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά.

Ο σχεδιασμός της απαραίτητης επιτροπής μετάβασης είναι εκ των «ουκ άνευ».

Κλείνοντας αισιόδοξα να πούμε , ότι αφού δεν προβλέπονται προσλήψεις στο ορατό μέλλον , αυτή η αλλαγή νομίζουμε ότι θα οδηγήσει σε πιο ανθρώπινες συνθήκες για τους εργαζομένους στον Δήμο αλλά και στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη για τον πολίτη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

Υπομονή και δουλειά , αλλά και διεκδίκηση για καλύτερες και ορθολογικότερες λύσεις.