"Διαβάσαμε με μεγάλη προσοχή την επιστολή – (τάχα) παρέμβαση που δημοσιεύσατε στην ιστοσελίδα www.esfyn.gr. «Πρωτοβουλία» κατά παραγγελία… Ανυπόγραφο το κείμενο, γνωστοί οι «ανώνυμοι» εμπνευστές και συντάκτες του. Άλλωστε όσο κι αν θέλουν να κρυφτούν… ο καημός δεν τους αφήνει!, αναφέρουν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων.

Όπως επισημαίνουν:

Κάποιοι από αυτούς έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στο μαρασμό και στην απαξίωση της εγχώριας Ναυπηγικής Βιομηχανίας τις προηγούμενες δεκαετίες, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στο Γολγοθά και στην πολύχρονη απληρωσιά χιλιάδων εργατών, στη φτωχοποίηση των οικογενειών μας.

Κάποιοι άλλοι, είναι εκείνοι που για χρόνια έβγαζαν υπερκέρδη στις πλάτες μας έχοντας κάνει τη λαμογιά δεύτερη φύση τους.

Η «κουκούλα» τους ενώνει, είναι η φόρμα εργασίας τους. Προσφιλής τους μέθοδος η λασπολογία, τροφή τους το ψέμα. Αυτοί οι κοινοί συκοφάντες, που κρύβονται πίσω από την αοριστία της «Πρωτοβουλίας», στρέφονται εναντίον θεσμών και οργανισμών, επιχειρούν να σπιλώσουν πρόσωπα και υπολήψεις.

Οι τακτικισμοί τους, όμως, έχουν χρεωκοπήσει, βούλιαξαν…Στους «κρυπτόμενους», έχουμε επώνυμα να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

  • Στο Νεώριο η ιδιοκτησία έχει αλλάξει εδώ και χρόνια, όχι τώρα. Ιδιοκτήτης είναι η ONEXκαι ο κ. Π.Ξενοκώστας. Εργαζόμενοι του κλάδου και «έμπειροι αγωνιστές» δεν το γνωρίζατε αυτό;
  • Αλήθεια, Δημοκράτες άνθρωποι, δεν αναρωτηθήκατε γιατί οι εργαζόμενοι στο Νεώριο ξεσηκώθηκαν μαζικά; Δεν σας προβλημάτισε γιατί απαίτησαν την αποπομπή Εργολάβου & Υιού; Δεν σκεφτήκατε γιατί έριξαν με Γενική Συνέλευση τη Διοίκηση του Σωματείου; Αυτά γιατί δεν τα λέτε, γιατί δεν τα γράφετε;
  • Τέτοιος σπαραγμός που εκδιώχθηκε από τον Ιδιοκτήτη ένας Εργολάβος, δεν ταιριάζει σε συνδικαλιστές αλλά μόνο σε παραδόπιστους «συνδικαλΗστές». Μήπως αναλάβατε εργολαβικά την αποκατάστασή του και την προώθηση των συμφερόντων του; Υπάρχουν πράγματα που δεν καθαρίζουν ούτε με υδροβολή!
  • Γιατί τέτοια αλληλεγγύη στην προηγούμενη ηγεσία του Σωματείου; Γιατί θέλετε να βγάλετε στον αφρό, αυτούς που κυριολεκτικά έπιασαν πάτο; Τέτοια ταύτιση;
  • Γιατί αφού λέτε αλήθειες και είστε εργαζόμενοι, όχι εργολάβοι ή «συνδικαλΗστες», δεν τολμάτε να τις υπογράψετε;

Φίλτατοι ανώνυμοι «αγωνιστές»,

Το Νεώριο είναι το σπίτι μας, είναι ο βασικός πνεύμονας του Νησιού μας. Όποιος προσπαθεί να το βλάψει ή να το υπονομεύσει, είναι για εμάς ανεπιθύμητος. Όποιος Εργολάβος, προηγούμενος ή επόμενος, δεν λειτουργεί ως σωστός επαγγελματίας και δεν σέβεται τους εργαζόμενους, θα μας βρίσκει συλλογικά απέναντί του. Θα απαιτούμε να φεύγει «κλωτσηδόν»…

Εκείνοι που νομίζουν ότι μπορεί να ρημάξουν το Ναυπηγείο και τους εργάτες για να τα οικονομήσουν, είναι υποχρέωση μας να «φεύγουν σηκωτοί».Εκείνοι που αντί να εστιάζουν στο Ναυπηγείο και στους εργαζόμενους, αλληθωρίζουν στα συμφέροντα του εκάστοτε Εργολάβου, πηγαίνουν στον αγύριστο, δεν ξαναπερνάνε την πύλη… Η συνδικαλιστική τους «ατίμωση» είναι μοιραία και αναπόφευκτη. Για το ποινικό σκέλος, οι διωκτικές αρχές έχουν λάβει γνώση, η δικαιοσύνη έχει επιληφθεί και οι διαδικασίες «τρέχουν» αυτόνομα.

Οι εργαζόμενοι του Νεωρίου, το Σωματείο και το Ε.Κ. Κυκλάδων δώσαμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ έναν τιτάνιο και εμβληματικό αγώνα για να επαναλειτουργήσει το Ναυπηγείο, να αναπτυχθεί και να δημιουργηθούν χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε την Επένδυση, τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη Σύρο. Αισθανόμαστε ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΙ. Είμαστε συνεπείς και αυτό σας πονάει. Θέλατε «λουκέτο» και ουρές ανέργων.

Δεκάδες εκατομμύρια επενδύθηκαν και επενδύονται συνεχώς. Δουλειές δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται. Με τα μεροκάματα του Νεωρίου ζουν παραπάνω από αξιοπρεπώς εκατοντάδες οικογένειες, η τοπική οικονομία στηρίζεται.Ταυτόχρονα, ο Ιδιοκτήτης ενισχύει, όσο κανείς άλλος, την κοινωνική συνοχή και τον πολιτισμό της Σύρου με ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι.

Επειδή μιλάτε τάχα για προβλήματα κάτω από το χαλί, μάλλον δεν θέλετε να δείτε το πραγματικό χάλι…

Αλήθεια, για τη Χαλκίδα της εργολαβοποίησης γιατί δεν βγάζετε τσιμουδιά; Μήπως, λέμε μήπως, δραστηριοποιείται ο ίδιος Εργολάβος εδώ και δεκαπέντε χρόνια;;; Ούτε για ΣΣΕ, ούτε για υπόκοσμο και μπράβους μιλάτε, ούτε για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ούτε για εργατικά ατυχήματα, ούτε για εντατικοποίηση και παραβατικότητα, ούτε για απολύσεις εργαζομένων και υποκατάσταση από εργολαβικούς, ούτε για περιβαλλοντικούς κανόνες… Για το εκεί Εργατικό Κέντρο δεν αναφέρετε κάτι, για το Σωματείο δεν λέτε τίποτα…

Αλήθεια, αυτόκλητοι «σωτήρες» της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, στο Πέραμα πήγατε; Οι εκεί μεγαλοεργολάβοι είναι εντάξει;Έχουν μόνιμους εργαζόμενους; Περιβαλλοντικά θέματα,ανασφάλιστη ή υποδηλωμένη εργασία, εξουθένωση, νυχτερινά σκαψίματα, αρχαιολογικοί χώροι και άδειες πλωτών δεξαμενών, καύσιμα… Ξέρετε κάτι για όλα αυτά;

Τα χτυπήματα σας δεν μας αγγίζουν, τα κόλπα σας δεν πιάνουν… Όσο για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που μοιάζουν με το «δράκο» στο «παραμύθι» σας, αυτές δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν ούτε σε Σύρο, ούτε σε Ελευσίνα…

Ξεκινήστε, λοιπόν, από τις γαλέρες και τις χαβούζες. Μετά σας περιμένουμε να δείτε τι κάνουμε εμείς αλλά και να ακούσουμε τις δικές «πολύτιμες» εμπειρίες σας…

Μέχρι τότε, «χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία.. εγώ κρατάω την ουσία και ονειρεύομαι..», που λέει και ο Βασίλης… Βασίλη!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. του Ε.Κ. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΡΚΟΣ ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΪΛΑΣ

Διαβάστε την επιστολή-παρέμβαση στην «Εφ.Συν.» από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων στον κλάδο του Μετάλλου και στη Ναυπηγοεπισκευή

Με αφορμή τις αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας του ναυπηγείου στο Νεώριο Σύρου, που πέρασε αποκλειστικά στην κυριότητα της ΟΝΕΧ, πρωτοβουλία εργαζομένων απέστειλε στην «Εφ.Συν.» την παρακάτω επιστολή-παρέμβαση:

Αλλαγή σελίδας δηλώνει για το ναυπηγείο του Νεωρίου στη Σύρο η ιδιοκτήτρια εταιρεία ΟΝΕΧ μετά από πέντε χρόνια επανέναρξης των εργασιών, καθώς η λειτουργία του ναυπηγείου περνά πλήρως στην κυριότητά της μετά την απομάκρυνση του εργολάβου διαχειριστή.

Η απομάκρυνση της εργολαβικής εταιρείας έφερε στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν αλλά υποκρύπτονταν σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ναυπηγείο του Νεωρίου.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές που γνωρίζουν καλά τα όσα συμβαίνουν στα ναυπηγεία, η προηγούμενη διοίκηση του σωματείου στο Νεώριο πήγαινε χέρι χέρι με τον εργολάβο ενώ φρόντιζαν από κοινού να μπαίνουν τα προβλήματα των εργαζομένων κάτω από το χαλάκι. Συγκεκριμένα μιλάμε για τη μη εφαρμογή συλλογικής σύμβασης, τη μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, τις «κλειστές» συμφωνίες άσχετα με τις ημέρες και ώρες εργασίας, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία αλλά και ζητήματα που αφορούσαν την ίδια τη λειτουργία του ναυπηγείου, τις συνθήκες ασφαλείας και τους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Η εταιρεία ΟΝΕΧ έχει πλέον δύο ναυπηγεία στη χώρα -Σύρου και Ελευσίνας- και είναι ο βασικός παίκτης στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας. Ο ιδιοκτήτης κ. Ξενοκώστας οφείλει να ξανασχεδιάσει ορισμένα ζητήματα που αφορούν το ναυπηγείο και το ανθρώπιο δυναμικό του. Κυρίως τις ίδιες τις εργασιακές συνθήκες αλλά και βασικές επισκευές που λείπουν, όπως επισκευές στις πλωτές δεξαμενές του ναυπηγείου που μέχρι τώρα συντηρούνταν με μικροεπισκευές, και μέχρι και τα ΜΜΕ το έχουν αναδείξει.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έτρεξαν να πανηγυρίσουν την πλήρη διαχείριση του ναυπηγείου από την ιδιοκτήτρια ONEX και μέσα σε αυτούς κι η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων. Μιλάμε για την ίδια συνδικαλιστική γραφειοκρατία που όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε πως δεν ήξερε για το τι συμβαίνει στο ναυπηγείο, καθώς όπως έλεγε υπήρχε το σωματείο που είναι πλήρως ελεγχόμενο από την εργοδοσία - τώρα όμως που γνωρίζει, τι θα κάνει; Θα διεκδικήσει το ΕΚΚ να τηρηθεί έστω η εργατική νομοθεσία, ακόμη περισσότερο θα μπει μπροστά να διεκδικήσει τα δικαιώματα των εργατών; Ή θα συναινέσει στην παραβίαση του νόμου και την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων στο Νεώριο;

H ONEX έχει την ιδιοκτησία των 2 εκ των 3 μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, Ελευσίνας και Σύρου. Τα κέρδη στη ναυπηγοεπισκευή είναι τεράστια και είναι θετικό ότι ο όγκος εργασιών μεγαλώνει συνεχώς ενώ μπαίνει πλέον καθοριστικά κι εφαρμόζεται η σύγχρονη τεχνολογία, ανοίγοντας μεγάλες δυνατότητες.

Ομως οι ανάγκες παραμένουν. Χρειάζεται να γίνουν μαζικές προσλήψεις. Χρειάζεται η εφαρμογή κανόνων ώστε να είναι αξιοπρεπείς και ασφαλείς οι συνθήκες εργασίας. Απαιτούνται ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να διασφαλίζουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, τη σταθερή δουλειά για όλους, τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Αλλά και τη μείωση του χρόνου εργασίας με το δεδομένο των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως η τεχνογνωσία που υπάρχει στη ναυπηγοεπισκευή δεν πρέπει να πάει χαμένη. Είναι ζήτημα που αφορά την ίδια την πολιτεία το να δημιουργηθούν δημόσιες σχολές εκπαίδευσης με ειδικότητες ναυπηγοεπισκευής.

Δεν γίνεται να επιτραπεί, όχι μόνο στη Σύρο και την Ελευσίνα αλλά και σε όλη τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στις εργοδοσίες να μετατρέψουν τα ναυπηγεία σε ειδική οικονομική ζώνη όπου δεν θα τηρείται ούτε η υπάρχουσα εργατική νομοθεσία ενώ ο συνδικαλισμός θα απαγορεύεται εκτός αν είναι «φιλικός» προς την εργοδοσία.

Αυτή την κατάσταση πρέπει να δούμε οι εργαζόμενοι σε όλα τα ναυπηγεία της χώρας, σ’ αυτόν τον κρίσιμο κλάδο για την οικονομία της Ελλάδας που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους. Και μέσα από την ενότητα, την οργάνωση και τον αγώνα μας να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας κι ένα καλύτερο εργασιακό παρόν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στον κλάδο του ΜΕΤΑΛΛΟΥ και τη ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ, Σεπτέμβριος 2023