Το Ιράν επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν ένα πετρελαιοφόρο στον Κόλπο του Ομάν, στο οποίο, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, είχαν επιβιβαστεί ένοπλοι άνδρες με στρατιωτικές στολές, μεταδίδει το Associated Press. Προσθέτει ότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δημοσίευσε ένα σύντομο ρεπορτάζ στο οποίο λέει ότι έγινε κατάσχεση από το ιρανικό ναυτικό χωρίς όμως να προσδιορίζει το πλοίο, προσθέτοντας ότι η σχετική κίνηση έγινε κατόπιν δικαστικής εντολής.

Όπως έγινε γνωστό μέσα από διεθνή ΜΜΕ νωρίτερα την Πέμπτη υπό κατάληψη από ενόπλους βρίσκεται δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων με ξένη σημαία, στον Κόλπο του Ομάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλοίο επιβιβάστηκαν «μη εξουσιοδοτημένα» άτομα με στρατιωτικές στολές.

Το υπουργείο Ναυτιλίας παρακολουθεί το θέμα ενώ μεταξύ του πληρώματος βρίσκεται και ένας Έλληνας. Πρόκειται για 20χρονο δόκιμο πλοίαρχο, μέλος του 19μελούς πληρώματος. Οι υπόλοιποι 18 είναι Φιλιππινέζοι. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η η ραδιοασύρματη επικοινωνία του πληρώματος με τις αρχές ενώ το πλοίο που ονομάζεται “St. Nikolas” έχει τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ, είναι ελληνικών συμφερόντων και είχε ναυλωθεί από εταιρεία στην Τουρκία προκειμένου να μεταφέρει πετρέλαιο. Είχε ξεκινήσει από τη Βασόρα του Ιράκ και μέσω του Στενού του Ορμούζ βγήκε στον κόλπο του Ομάν όπου έγινε το ρεσάλτο των 5 ατόμων, οι οποίοι ντυμένοι με στρατιωτικά ρούχα και μάσκες, ακινητοποίησαν το πλήρωμα και έκλεισαν και το σύστημα ΑIS, δηλαδή το σύστημα του εντοπισμού του πλοίου. Σύμφωνα με βρετανικές πηγές, οι βρετανικές εταιρείες λένε ότι το πλοίο κατευθύνεται προς το Ιράν και ότι εικάζεται ότι είναι και ιρανικής υπηκοότητας τα άτομα που έχουν προβεί στην ένοπλη κατάληψη του πλοίου.

Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Empire Navigation που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters ανακοίνωσε ότι το πλοίο μετέφερε 145.000 μετρικούς τόνους πετρελαίου από το Ιράκ, προς την Τουρκία.

Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος περιπολεί στη Μέση Ανατολή, δεν επιβεβαιώνει για την ώρα τις πληροφορίες.

Διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για νέο περιστατικό χάους στις θαλάσσιες διόδους της Μέσης Ανατολής. Αυτή τη φορά δεν είναι στην Ερυθρά Θάλασσα όπου οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω του πολέμου Ιραήλ – Χαμάς. αλλά μεταξύ Ομάν και Ιράν , στα στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Το Ιράν λέει ότι δυνάμεις του κατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν

Το πλοίο βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης Ηνωμένων Πολιτειών – Ιράν για 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου. Τον Φεβρουάριο του 2022, η ομάδα United Against Nuclear Iran δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν , τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, στα ύδατα γύρω από το στενό του Ορμούζ έγιναν κατασχέσεις πλοίων ως αντίποινα από το Ιράν για τα ιρανικά φορτία πετρελαίου που κατασχέθηκαν με απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τον Μάιο του 2022 οι Ιρανοί Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης κατέλαβαν δύο ελληνόκτητα πλοία και τον Ιούλιο του 2023, το πλοίο Richmond Voyager ελληνικής ιδιοκτησίας αλλά ναυλωμένο από την αμερικανική Chevron δέχτηκε πυροβολισμούς από πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια προσπάθειας για κατάληψη.

Στη δημοσιότητα δόθηκε μάλιστα, από τον Πέμπτο στόλο των ΗΠΑ, και ένα βίντεο – ντοκουμέντο από την επίθεση των Ιρανών στο ελληνόκτητο πλοίο, το 2023.