Περίπου ένα εκατομμύριο εργαζομένους αφορά το μέτρο του ξεπαγώματος των τριετιών που ανακοίνωσε -σε μια κίνηση έκπληξη- ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, σύμφωνα με τους πρώτους ανεπίσημους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας.

Tο μέτρο αφορά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που:

Αμείβονται με τον κατώτατο μισθό

Αμείβονται με ενεργές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που προβλέπουν επιδόματα προϋπηρεσίας τα οποία είχαν κι αυτά παγώσει.

Τέτοια επιδόματα είναι η ετήσια προσαύξηση στη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των τραπεζικών υπαλλήλων, η τριετής στους σερβιτόρους και οι πολυετίες στις υπόλοιπες ειδικότητες του επισιτιστικού κλάδου. Να σημειώσουμε εδώ ότι με τον όρο προϋπηρεσία δεν εννοούμε την εργασία στον ίδιο εργοδότη αλλά τον χρόνο εργασίας γενικά για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και τα χρόνια εργασίας στον ίδιο κλάδο εφόσον αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις.

Με το ξεπάγωμα των τριετιών είναι σαν ο χρόνος να ξαναρχίζει από τον Φεβρουάριο του 2012 και να μην συνέβη τίποτε στο ενδιάμεσο διάστημα των 11 ετών εξού και δεν υπάρχει αναδρομικότητα.

Για τους παλιούς εργαζόμενους – πριν τις 14/2/2012 – προσμετράται για το χτίσιμο των τριετιών η προϋπηρεσία πριν από το Φεβρουάριο του 2012. Αν κάποιος εργαζόμενος είχε συμπληρωμένα 8 έτη και 11 μήνες, στο τέλος Ιανουαρίου θα δει τον μισθό του να αυξάνεται κατά 30% - αφού κάθε τριετία αυξάνει το μισθό κατά 10%.

Οι νέοι εργαζόμενοι – μετά τις 14/2/2012- ξεκινούν από την πρωτοχρονιά του 2024 να χτίζουν τις τριετίες τους , επομένως το 2027 θα πληρωθούν την πρώτη.

Με βάση τον κατώτατο μισθό :

1 τριετία οδηγεί σε απολαβές 780€ +10% = 856€

2 τριετίες οδηγούν σε απολαβές 780€ +20% = 936€

3 τριετίες που είναι το μάξιμουμ οδηγούν σε απολαβές 780€+30% = 1014€

Εξυπακούεται ότι από τον Απρίλιο που θα έχουμε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, όλες αυτές οι αυξήσεις θα υπολογίζονται με βάση το νέο αυτόν κατώτατο μισθό.

Στις περιπτώσεις που ήδη ο εργαζόμενος αμείβεται ήδη παραπάνω από ότι ορίζει το νέο καθεστώς τότεο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να συμψηφίζει την αύξηση.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό του υπουργείου εργασίας, η σχετική ρύθμιση εισάγεται αύριο στη Βουλή με στόχο να είναι νόμος του κράτους 28-29 Σεπτεμβρίου έτσι ώστε η αγορά να έχει επαρκή χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.