Το ετήσιο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου αποτελεί παραδοσιακά μια ευκαιρία για τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο να ασκηθεί στο χιούμορ και να στείλει με αυτόν τον τρόπο μηνύματα που θα απέφευγε χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Τζο Μπάιντεν, επέλεξε να κάνει πλάκα με το μεγαλύτερο πολιτικό του μειονέκτημα, την ηλικία του. Άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για τις προεδρικές εκλογές του 2024, δείχνουν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών είναι η προχωρημένη του ηλικία.

«Ο καλός φίλος μου, Τζίμι Μάντισον»

Ξεκινώντας τα αστεία του ανέφερε «Πιστεύω στην πρώτη τροπολογία, όχι μόνο επειδή την έγραψε ο καλός μου φίλος Τζίμι Μάντισον», είπε, αναφερόμενος σε έναν από τους ιδρυτές της Αμερικής, ο οποίος πέθανε το 1836.

Συνέχισε: «Κοιτάξτε, καταλαβαίνω ότι η ηλικία είναι ένα απολύτως λογικό ζήτημα. Είναι στο μυαλό όλων και με τον όρο όλοι, εννοώ τους New York Times. Τίτλος: «Η προχωρημένη ηλικία του Μπάιντεν είναι ένα μεγάλο θέμα. Η ηλικία του Τραμπ, ωστόσο, δεν είναι».

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στον Don Lemon, τον παρουσιαστή του CNN, ο οποίος απολύθηκε αυτή την εβδομάδα μετά από μια σειρά παραλείψεων, μεταξύ των οποίων και σχόλια ότι η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Νίκι Χέιλι, 51 ετών, «δεν είναι στην ακμή της», επειδή «μια γυναίκα θεωρείται ότι βρίσκεται στην ακμή της στα 20 και στα 30 και ίσως στα 40 της».«Λένε ότι είμαι αρχαίος, εγώ λέω ότι είμαι σοφός»

Οι δημοσιογράφοι και οι λοιποί προσκεκλημένοι γέλασαν με την καρδιά τους, όταν ο πρόεδρος είπε το Σάββατο: «Λένε ότι είμαι αρχαίος, εγώ λέω ότι είμαι σοφός. Λένε ότι έχω ξεπεράσει τα όρια- ο Ντον Λέμον θα έλεγε: «Αυτός είναι ένας άνδρας στην ακμή του»».

Υπήρξε επίσης μια έμμεση τοποθέτηση ότι, παρά τις ανησυχίες σχετικά με την ετοιμότητά του για μια εξαντλητική προεκλογική εκστρατεία, ο Μπάιντεν είναι έτοιμος για τη μάχη με τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του.

Είπε για την Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, μια ακροδεξιά βουλευτή από τη Τζόρτζια: «Θέλω όλοι να διασκεδάσουν απόψε, αλλά σας παρακαλώ να είστε ασφαλείς. Αν βρεθείτε αποπροσανατολισμένοι ή μπερδεμένοι, είτε είστε μεθυσμένοι, είτε η Marjorie Taylor Greene».

Πώς σχολίασε την διαμάχη Ντε Σάντις με Disney

Αναφερόμενος στην παρατεταμένη μάχη του κυβερνήτη της Φλόριντα και εν δυνάμει υποψήφιου για την προεδρία, Ρον ΝτεΣάντις με την Disney, αστειεύτηκε: «Είχα πολλά αστεία για τον Ron DeSantis έτοιμα, αλλά ο Mickey Mouse με πρόλαβε».

Για τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι, ο Μπάιντεν είπε: «Κοιτάξτε, όλοι σας συνεχίζετε να αναφέρετε ότι το ποσοστό αποδοχής μου είναι 42%. Νομίζω ότι δεν το ξέρετε αυτό. Ο Κέβιν Μακάρθι μου τηλεφώνησε και με ρώτησε: «Τζο, ποιο είναι το μυστικό σου;». Δεν αστειεύομαι καν με αυτό».

To πείραγμα του Μπάιντεν στα ΜΜΕ

Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε πλάκα και στα μέσα ενημέρωσης, ιδίως με τον πρόσφατο συμβιβασμό της Fox Corp σε αγωγή δυσφήμισης από την Dominion Voting Systems έναντι 787,5 εκατ. δολαρίων σε μια υπόθεση που επικεντρώθηκε στους ψευδείς ισχυρισμούς του Fox News ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 είχαν χειραγωγηθεί υπέρ του Μπάιντεν.

«Είναι υπέροχο που τα καλωδιακά ειδησεογραφικά δίκτυα είναι εδώ απόψε. Το MSNBC ανήκει στην NBC Universal. Το Fox News ανήκει στην Dominion Voting Systems». Αυτή η ατάκα απέσπασε γέλια και χειροκροτήματα.

Η επιστροφή του δείπνου των ανταποκριτών

Το επίσημο δείπνο των ανταποκριτών επέστρεψε πέρυσι στην Ουάσινγκτον, αφού παραγκωνίστηκε από την πανδημία το 2020 και το 2021. Ο Μπάιντεν ήταν ο πρώτος πρόεδρος εδώ και έξι χρόνια που το επανέφερε, αφού ο Τραμπ απέφευγε την εκδήλωση όσο ήταν στην εξουσία.

Φέτος το γκαλά προσέλκυσε πολιτικούς, μεταξύ των οποίων η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και διασημότητες όπως ο ηθοποιός Λιβ Σράιμπερ και ο τραγουδιστής Τζον Λέτζεντ και η σύζυγός του, Κρίσι Τέιγκεν, μοντέλο και τηλεοπτική προσωπικότητα.

Δείτε το βίντεο