Αν δεν γνώριζα τον Καπνισάκη και τον Πολάκη δε θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης στο κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιέγραψε στην ομιλία του λίγο πριν τη λήξη της Κεντρικής Επιτροπής, αναφερόμενος στην κατάρτιση του Ευρωψηφοδελτίου, πως «και εγώ αν δεν γνώριζα τον Καπνισάκη και τον Πολάκη δεν θα ήμουνα στον ΣΥΡΙΖΑ», υπεραμυνόμενος, ωστόσο, της ανάγκης για ελεύθερη συμμετοχή στη διαδικασία συγκρότησης της ευρωλίστας.

Και αυτό, γιατί εκκινούν στις 25 Ιανουαρίου οι διαδικασίες για την κατάρτιση της Ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Συγκεκριμένα, στα πρότυπα των think tanks, όποιος ενδιαφέρεται είτε είναι είτε δεν είναι μέλος του κόμματος, εφόσον εγγραφεί και ενδιαφέρεται, στέλνει το βιογραφικό του στον isyriza.

Από τις 25 Ιανουαρίου και εξής θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν το βιογραφικό τους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα βιογραφικά θα συγκεντρωθούν και αξιολογηθούν από την Πολιτική Γραμματεία μετά από εξουσιοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής, οπότε θα υπάρξει μια λίστα που θα προκύψει με τα επικρατέστερα πρόσωπα.

Κατόπιν, θα πραγματοποιηθούν προκριματικές εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία τα μέλη του κόμματος μέσω προκριματικών εκλογών, για να καταληχθούν τα 42 πρόσωπα του Ευρωψηφοδελτίου.

Ο κ. Κασσελάκης μιλώντας χωρίς κάμερες αναφέρθηκε στην πρόταση για μετακίνηση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από την ομάδα της Αριστεράς στους Ευρωσοσιαλιστές λέγοντας: «είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι πυροτέχνημα. Έχει βάση. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί στο συνέδριο. Είμαστε όλοι βέβαιοι ότι η ταυτότητα μας δεν θα αλλάξει. Δεν πρόκειται να γίνουμε κόμμα διαχείρισης τύπου ΠΑΣΟΚ. Συζητήστε το στο συνέδριο εγώ έχω κάνει γνωστή τη θέση μου ότι θα ήθελα ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ηγετική δύναμη της Αριστεράς και μάλιστα να δώσουμε και το παράδειγμα στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το πως πρέπει να είναι η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Αριστερά».

Ρήγας: Ψευτοδίλημμα η ένταξη στους Ευρωσοσιαλιστές

Στα ζητήματα έλλειψης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και την έλλειψη κυβερνησιμότητας, που οδήγησαν «στη διπλή εκλογική ήττα» του κόμματος στις εθνικές εκλογές, σύμφωνα με το Κείμενο Θέσεων του κόμματος, αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του ο πρώην Γραμματέας του κόμματος και Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Πάνος Ρήγας.

Ο κ. Ρήγας φέρεται να υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρή δύναμη την επόμενη περίοδο και θα πρωταγωνιστήσει στα προβλήματα του λαού, ενώ απάντησε – εμμέσως πλην σαφώς- στις προτάσεις των Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Διονύση Τεμπονέρα για την ένταξη του κόμματος στους Ευρωσοσιαλιστές, όπως και σε αυτήν του Διονύση Τεμπονέρα για την συγκρότηση «Μετώπου Δημοκρατίας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρήγας περιέγραψε ως ψευτοδίλημμα στην ουσία του την πρόταση ένταξης στους Ευρωσοσιαλιστές, καθώς υπάρχουν προβλήματα τόσο από πολιτική, όσο και από ιδεολογική άποψη. Και αυτό, γιατί μπορεί να υπάρχουν εντός της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και κόμματα με άλλες προσεγγίσεις, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν προβλήματα και στους Ευρωσοσιαλιστές, καθώς πολλά κόμματα εντός τους ρέπουν προς τη δεξιά Σοσιαλδημοκρατία.

Άρα, εσύ ως ηγετική δύναμη και συνεχίζοντας την πορεία του Αλέξη Τσίπρα καλείσαι να παίξεις το ρόλο της μεγάλης συνύπαρξης ως γέφυρα μεταξύ Πρασίνων, Αριστερών και Σοσιαλιστών μέσα στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για να απαντήσεις στα δεξιά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, ο οποίος έθεσε σε στρατηγικό επίπεδο την αναγκαιότητα να διαδραματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο γέφυρας.

Σε τακτικό επίπεδο, δεν μπορείς να θολώνεις αυτήν τη στιγμή το μήνυμα για άλλη μια φορά που αυτό αποδείχθηκε προβληματικό στις τελευταίες εκλογές υποστήριξε, κατά πληροφορίες, ο κ. Ρήγας, ενώ αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές, δεν μπορεί να φαίνεσαι εν κενώ, δηλαδή αν θα φύγεις από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές. Ιδίως, όταν συζητάς να ενταχθείς στους Ευρωσιαλιστές, που δεν είναι δεδομένο πως θα σε δεχθούν, σε ενδεχόμενη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

Με φόντο την πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα περί «Μετώπου Δημοκρατίας», δεν μπορείς να θολώνεις το μήνυμα, τη στιγμή που η ανάλυση αυτή εμπεριέχεται στο Κείμενο Θέσεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του φτιάχνει μέτωπα. Τα μέτωπα είναι για συγκεκριμένες διεκδικήσεις του κοινωνικού συνόλου και δεν μπορεί όμως να ρευστοποιείται το πολιτικό υποκείμενο που καλείται να παίξει ρόλο σε αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα.

Τέλος, ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έθεσε ως κεντρικά επίδικα για το επόμενο διάστημα την ακρίβεια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, λέγοντας για τα τελευταία ότι είναι ψευδές δίλημμα, γιατί η ΝΔ δεν θέλει να εξυπηρετήσει τα παιδιά και τις σπουδές αλλά συγκεκριμένα συμφέροντα.