Η ΑΜΚΕ  "Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου" πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση στα Αρχαία Λατομεία στο Μαράθι, η οποία περιελάμβανε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και κατόπιν παρουσίαση του έργου τηςαπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΜΚΕ, κ. Νίκο Μαλατέστα,καθώς και συζήτηση στο πρώην δημοτικό σχολείο Μαραθίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Χριστόδουλο Μαούνη, τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κ. Σίμο Βαρριά, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Εικαστικών Τεχνών κα Άννα Κάγκανη – Κορτιάνου, τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Θοδωρή Μπιζά και την εντεταλμένη Σύμβουλο Αθλητισμού και Νέας Γενιάς κα Φλώρα Λουκή. Παρόντες ήταν επίσης ο Έπαρχος Πάρου κ. Βαζαίος Πετρόπουλος,ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης ΄΄Λαϊκή Συσπείρωση΄΄ κ. Αθανάσιος Μαρινόπουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΜΚΕ κα Αθανασία Κυδωνιέως, κα Μάνια Αμπατζή, κ. Σπύρος Μητρογιάννης και κ. Χάρης Μαρτίνος.

Η ΑΜΚΕ δημιουργήθηκε το 2022 από έξι παριανά σωματεία με στόχο την προστασία και την ανάδειξη της μοναδικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς των υπόγειων και επιφανειακών λατομείων της Πάρου. Από την αρχή έχει θέσει ως στόχο τη σύνταξη ενός Γενικού Στρατηγικού Σχεδίου (ΜasterPlan) για τη δημιουργία ενός Αρχαιολογικού – Πολιτιστικού Πάρκου στο χώρο των Αρχαίων Λατομείων, το οποίο θα αποτελεί τον οδικό χάρτη για την προστασία και ανάδειξη της περιοχής και εν τέλει τη δημιουργία του πάρκου, που θα προσφέρει, τόσο στον πραγματικό όσο και στον εικονικό επισκέπτη, την ευκαιρία να μάθει και να εκτιμήσει την ιστορία και τη μέθοδο εξόρυξης, όπως και να ανακαλύψει τα περίφημα έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί από παριανό μάρμαρο.

Kατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τονίστηκε ότι για τη σύνταξη του Γενικού Στρατηγικού Σχεδίου είναι αναγκαία η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή της Εφορείας Αρχαιοτήτων, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων,του Δήμου Πάρου και του Επαρχείου. Η ΕΦΑΚΥΚ και η ΑΜΚΕ έχουν πρόσφατα υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας που προβλέπει και τη διεύρυνσή του με τη συμμετοχή των άλλων Φορέων.

Πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβαση στον αρχαιολογικό χώρο αποτελεί η κατασκευή και τοποθέτηση  5 ενημερωτικών πινακίδων, 2 πινακίδων προσανατολισμού με χάρτη του χώρου και στύλων κατεύθυνσης, υπό την καθοδήγηση της ΕΦΑΚΥΚ, που είχε και την ευθύνη της σύνταξης των κειμένων και της επιλογής των θέσεων. Το έργο ολοκληρώθηκε τονΟκτώβριο του 2023 με την οικονομική υποστήριξη πολλών συμπολιτών μας και με την ανιδιοτελή προσφορά πολλών επιχειρήσεων της Πάρου.

Στις άμεσες προτεραιότητες της ΑΜΚΕ,πέραν της σύνταξης του Γενικού Στρατηγικού Σχεδίου, είναι η άυλη ανάδειξη των λατομείων που ενδείκνυται λόγω των χαρακτηριστικών τους και μπορεί να προχωρήσει άμεσα. Προς αυτή τη κατεύθυνση συμβάλλει στην πρόταση που ετοιμάζει η ΕΦΑΚΥΚ για χρηματοδότηση ψηφιακών εφαρμογών από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Π.Ν.Α.

Στόχος της στο μέλλον είναι η υλοποίηση έργων, που έχουν να κάνουν με τη  βελτίωση του εξωτερικού χώρου των εισόδων των στοών Νυμφών και Πανός, τη βελτίωση της ευστάθειας και επισκεψιμότητάς τους, τη βελτίωση της εισόδου και των κοινών χώρων του αρχαιολογικού χώρου καθώς καιτη δημιουργία προσωρινού κέντρου επισκεπτών (infokiosk).

Επίσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για εκπόνηση νέων μελετώνγια τη σταθεροποίηση σημείων υψηλής επικινδυνότητας των στοών, την αποκατάσταση της δομικής ακεραιότητας των βαρουλκοστασίων και την  οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Σκαρπαθιώτη (Ξεροπόταμος). Παράλληλα αναδείχθηκε το κρίσιμης σημασίας ζήτημα της ενόργανης παρακολούθησης στο λατομείο των Νυμφών, καθώς και η διενέργεια έρευνας εντοπισμού άλλων υπόγειων στοών στον αρχαιολογικό χώρο.

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη επίλυσης του ιδιοκτησιακού ζητήματος στις περιοχές εισόδων των στοών Νυμφών και Πανός, το οποίο αποτελεί κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την προώθηση των προγραμμάτων προστασίας και ανάδειξής τους. Στην περίπτωση του λατομείου Νυμφών δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα ούτε για την απαλλοτρίωση του ακινήτου από το Δημόσιο ούτε για την εξαγορά του από το Δήμο. Η ΑΜΚΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την επίτευξη συμφωνίας εξαγοράς του ακινήτου, ώστε να περιέλθει μέσω αυτής στο Δημόσιο η νομή και κατοχή και να μπορούν να προωθηθούν οι σχετικές δράσεις ανάδειξης. Στην περίπτωση της στοάς Πανός έχει εκδηλωθεί από πλευράς του ιδιοκτήτη του η πρόθεση για την υπό όρους δωρεά του ακινήτου στο Δήμο Πάρου. Η ΑΜΚΕ έχει αναλάβει επίσης πρωτοβουλία σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο, αναλαμβάνοντας και τη σχετική δαπάνη, ώστε να φτάσει η υπόθεση στο επίπεδο όπου πλέον θα εκκρεμεί μόνον η αποδοχή της δωρεάς από πλευράς Δήμου.

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς, στα πλαίσια της ενημερωτικής εκδήλωσης από την ΑΜΚΕ "Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου",με σχετική δήλωση τουαναφέρει:

«Ως Δημοτική Αρχή έχουμε ταχθεί δημόσια υπέρ της ανάδειξης και προβολής των Αρχαίων Λατομείων. Θα αναλάβουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του στόχου μας που είναι και διαχρονικό αίτημα των συμπολιτών μας.

Συγχαρητήρια στα Μέλη της ΑΜΚΕ και σε όλους τους Φορείς και Συλλόγους που αγωνίζονται ανιδιοτελώς για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».