Ανδρέας Λουδάρος

Με μια άμεση και κατακλυσμική απόφαση η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου λίγες μόλις ώρες μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του orthodoxia.info σχετικά με τα τεκταινόμενα στην εκκλησιαστική πραγματικότητα της Βόρειας Μακεδονίας, δίνει τέλος στην πολυχρονη περιπέτεια της έως σήμερα σχισματικής Εκκλησίας την οποία επανέφερε στους κόλπους της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία εξέδωσε σχετική Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη, οι μέχρι σήμερα σχισματικοί επίσκοποι επαναφέρονται στην κανονική τάξη αφού η έκκλητη προσφυγή τους έγινε δεκτή, η Εκκλησία τους θα έχει τον τίτλο «Αχρίδος» όπως ήταν και ο αρχαίος τίτλος της ενώ όπως ήδη έχουν δεσμευθεί προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν δύνανται να φέρουν τον όρο «Μακεδονική».

Παρά την εχθρική στάση του Πατριαρχείου Σερβίας, η Κωνσταντινούπολη δεν μπαίνει πιο βαθιά στο ζήτημα αρκούμενη στην εξέταση της εκκλήτου προσφυγής, αφήνοντας έτσι στο Βελιγράδι την ευχέρεια των κινήσεων για την ολοκλήρωση των διαδικαστικών του ζητήματος.

Με την καθοριστική αυτή κίνηση το φανάρι δίνει τέλος στις νέες επιδιώξεις της Ρωσίας να προκαλέσει έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης για δικαιοδοσιακά ζητήματα ενώ θέτει την Εκκλησία της Σερβίας προ των ευθυνών της για την κατά τους Ιερούς Κανόνες ολοκλήρωση της προσπάθειας επίλυσης του προβλήματος.

ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΧΑΡΜΟΣΥΝΑ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ

Με το άκουσμα της ανακοίνωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι καμπάνες πολλών ναών στην γειτονική χώρα άρχισαν να ηχούν χαρμόσυνα αναγγέλλοντας την ιστορική γι’ αυτούς απόφαση.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Κοβασέβσκι, σε ανάρτηση του στο Facebook την οποία συνοδεύει με φωτογραφία από επίσκεψη του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει λόγο για «ιστορική απόφαση» εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

«Σήμερα με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπαίνουμε στην ορθόδοξη οικογένεια όλων των τοπικών Εκκλησιών. Η απόφαση του Πατριαρχείου να μας αναγνωρίσει με τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος σημαίνει αναγνώριση της συνέχειας που έχει η ιστορική μας Εκκλησία με την αρχαία Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας» έγραψε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ORTHODOXIA.INFO