Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση για σύμβαση δωρεάς 10 εκατ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, σε πρόσφατο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών γίνεται γνωστή η επιστολή καταγγελία του πρέσβη επί τιμή και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), κ. Νίκου Βαμβουνάκη, αναφορικά με τη δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία προς την Ελλάδα..

Η επιστολή, με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2021, απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και περιέχει στοιχεία του ‘’Memorandum of Financial Contribution’’ (MFC) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του «Ανθρωπιστικού Οργανισμού του βασιλέα Salman» (KSRelief Centre) της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού, που δόθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση, δεν ανήκει στο δημόσιο αλλά στην ιδιωτική εταιρεία Price Waterhouse and Coopers, η οποία ξεκίνησε τη συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση για την «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs για την Πανδημία Covid-19», μετά τη διακοπή συνεργασίας με την Palantir και τις αντιδράσεις, που υπήρξαν για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.