Σήμερα το Πρωί, με την αυγή κάνοντας μετά από καιρό πρωινό μπάνιο (το συνηθίζω με τα ηλιοβασιλέματα από Απρίλιο μέχρι Νοέμβρη) στην Αλυκή της Πάρου.

Σκεπτόμενος, την συμπλήρωση ενός έτους, από το ταξίδι στην αιωνιότητα, του ΠΑΤΕΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ, του ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΨΥΧΩΜΕΝΟΥ Μίκη μας, θαύμαζα την αρμονία της Φύσης αλλά και την αρμονία του Σύμπαντος, που πίστευε ο Συμπαντικός Μίκης Θεοδωράκης…

Θωρώντας λοιπόν, από ψηλά, τον κόλπο του Φάραγγα Αλυκής* συνειδητοποιώ, εξ αφορμής της ηρεμίας της θαλάσσιας φύσης εκείνη την στιγμή! Πως, αυτός ο Μοναδικός Έλλην που πιστεύει, αγωνίζεται για την Ανεξάρτητη Δύναμη, την Δυναμική και Ενότητα της Ελλάδας και του ΕΛΛΗΝΑ! Συνέθεσε, Πότισε, "Όργωσε", Δημιούργησε, Μεγαλούργησε, μέσα από τις Νότες και Μελωδίες στο Πεντάγραμμο, Ξεκλείδωσε με το Κλειδί του Σολ, το αίσθημα Ορμής, Αγωνιστικότητας και Αντίστασης του Έλληνα, αλλά και κάθε Αδικημένου, Υπόδουλου, Ανελεύθερου?

Μα, με την Αέναη Αγωνιστικότητα, Μαχητικότητα, Διορατικότητα του, της Αναζήτησης των Μουσικών Δρόμων και Αγώνων του, που ήταν η Συνεχής Πηγή Έμπνευσης της Ελληνικότητας μας, όπου και μετουσίωσε, μέχρι την τελευταία προσπάθεια του με την ίδρυση της Σπίθας.

Με την ίδρυση του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα» (Δεκέμβρης 2010) κάλεσε τον Ελληνικό Λαό σε «Ανυπακοή» στα όσα εφήρμοζε η -τότε- Κυβέρνηση, καθώς, υποστήριζε ότι, δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση να εφαρμόζει σκληρά μέτρα. Λέγοντας ότι: «Βάζω εγώ σήμερα μια Σπίθα, και περιμένω να ακολουθήσουν κι άλλες. Μέχρι η Σπίθα να φουντώσει και να γίνει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει»

Παράλληλα υποστήριζε ότι, με την υπογραφή του Μνημονίου (Μνημονίων αργότερα!), η Κυβέρνηση έχει εκχωρήσει τα Κυριαρχικά μας Εθνικά Δικαιώματα στους δανειστές μας, λέγοντας ότι, λησμονήθηκαν οι αγώνες του Ελληνικού Λαού για Ανεξαρτησία.

Ήταν Διαυγής και Ξεκάθαρος, ότι το Κίνημα, δεν αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί άλλο ένα πολιτικό κόμμα ή ένα κοινωνικό κίνημα, αλλά τόνιζε, ότι: «θέλω να βοηθήσω να δημιουργηθεί ένα κίνημα ζύμωσης ιδεών με επίκεντρο τον Ανεξάρτητο Πολίτη που έχει ανάγκη να εκφράσει την αντίδρασή του στην κρίση που μας οδήγησε η παγκόσμια οικονομική κρίση».

Ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες και στους Έλληνες πολιτικούς που συμμετέχοντας είτε ενεργητικά, είτε παθητικά, από το 1974 και μετά, οδήγησαν στον κατήφορο τη δημόσια ζωή και στην κατάρρευση της χώρας.

Η Σπίθα Θεσσαλονίκης και οι καλοί μου Φίλοι, Χρυσούλα Ανδρέου και Σάκης Βαλτόπουλος, όταν διοργάνωσαν την Δευτέρα 9 Ιανουάριου 2017,στο Καφέ Ζώγια, στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης, την παρουσίαση του Βιβλίου της Συγγραφέας Αναστασίας Βούλγαρη, «Μίκης Θεοδωράκης, Διάλογοι στο λυκόφως: Συνοπτική παρουσίαση».

Συνειδητοποίησα εκεί, τον ΕΛΛΗΝΑ Κομμουνιστή, Λαϊκοδημοκράτη, Σοσιαλιστή και Ανθρωπιστή στην Ιδεολογία του, τον Καπιταλιστή, Φιλελεύθερο στις Νότες, στις Συνθέσεις, στις Αξίες, στις Παρτιτούρες, στην Μουσική Του και την Ψυχή Του!

Ο Μοναδικός, Συσπειρωμένος, Κεντρώος, Ενωτικός, Ταπεινός, ΕΛΛΗΝΑΣ, που πίστεψε, με μια Νότα και μια Στροφή, στην Ελληνική Γη, στον μόχθο του Έλληνα, στην Ελληνική Ποίηση, στην Συμπαντική Του Αρμονία, ΚΑΙ, που λοιδορήθηκε στο φινάλε της ζωής του!

Χαρακτηριστικό στην διάρκεια της Ύπαρξης Του, ήταν, όταν στις 23/5/2017 ταξίδεψε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας! Επικαλούμενος, τα εκεί Μ.Μ.Ε σχολίασαν μεταξύ άλλων ότι: "(...και οι Διοργανωτές δεν πίστευαν ότι, ο Θεοδωράκης θα ερχόταν στη Γερμανία, για μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του. Όμως ο Μίκης ήταν παρών και οι θεατές βίωσαν, μοναδική μουσική εμπειρία…)" Το επισημαίνω αυτό, διότι, μέχρι τέλους ήταν ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ…. δεν αναφέρω -Εκούσια!- τα εντός Ελλάδος, μέχρις εσχάτων, που ήταν Αεικίνητος και Μάχιμος....

ΜΊΚΗ Δεν σε Ξεχνάμε, Σε Αγαπάμε, όπως Αγάπησες την Ζωή και την Διαχρονική Ελληνικότητα μας, όπως μελοποίησες την Ελλάδα, η Μουσική σου και το Έργο σου είναι, της Ελλάδας η Πνοή, η Ορμή και η Νεοελληνική Ύπαρξη της...….

Από τα Δακρυσμένα Μάτια της, τον Ζορμπά, το Σφαγείο μέχρι τους Χαρταετούς, τις Συμφωνίες και τα Ορατόρια της Ψυχή μας και η Ψυχή της Ελληνικότητας Μας! έτσι, απλά για να μην λησμονάμε τα Σύμβολα, τους Συμβολισμούς και την Ιστορία μας!.....Τί μεγάλος Καημός!

Τέλος, επειδή παρακολουθούσες τα πάντα, δεν είναι τυχαίο που η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ μετά από μεγάλες επιτυχίες –οπουδήποτε!- χόρευε στο κέντρο του γηπέδου τον Ζορμπά, το αυτώ, εύχομαι και για το Eurobasket 2022, γιατί Ήσουν, Είσαι και θα Είσαι, ατομικά, ομαδικά και συλλογικά, πηγή Έμπνευσης, Αγωνιστικότητας, Μαχητικότητας της Ελληνικότητας και του Έθνους Μας.

Γιατί, γνωρίζεις-πιστεύεις ότι, όταν Θέλουμε, Μπορούμε, πάντα εάν και εφόσον, παραμεριστούν της φυλής μας, τα «ματωμένα» κουσούρια!.-

Καλή Αντάμωση,
Πατέρας Μας, Αέναε Αγωνιστή,
Μαέστρο της Ζωής, «Ζ»εις…

Γιώργος Ε. Δεκάριστος - Οικονομολόγος-Λογιστής

*Νότιο σημείο της Πάρου «βλέπει» τα νησάκια Παντερονήσι, Τηγάνι, Γλαροπούντα και στο βάθος Νότιο Αντίπαρο