Κατά την παραμονή του στο νησί καταρχήν συμμετείχε στα εγκαίνια του Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας που ιδρύθηκε από τη σύμπραξη των εταιρειών ΟΝΕΧ και CISCO, με τη συνέργεια της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Cosmote.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Νίκος Συρμαλένιος, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τσούνη, της αναπλ. Υπουργού Υγείας κας Γκάγκα, του προέδρου της ΟΝΕΧ κ. Ξενοκώστα, του διευθ. Συμβ. της CISCO κ. Τσιμπούκη, του περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου, της πρύτανη του πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Βιτσιλάκη, των κυβερνητικών βουλευτών, του δημάρχου Ερμούπολης – Σύρου κ. Λειβαδάρα, του αντιπεριφερειάρχη κ. Λεονταρίτη και άλλων αυτοδιοικητικών και οικονομικών παραγόντων, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, είναι σημαντική μέρα για τη Σύρο και το Αιγαίο, η ίδρυση του Κέντρου Καινοτομίας τόσο για την ψηφιοποίηση της Ναυτιλίας αλλά και της Υγείας, όσο και η δυνατότητα εκπαίδευσης και απόκτησης δεξιοτήτων νέων εργαζομένων, ιδιαίτερα στο ναυπηγικό τομέα. Υπενθύμισε δε τον καθοριστικό ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην επανεκκίνηση του ναυπηγείου του Νεωρίου, ενώ υπενθύμισε επίσης ότι είχε θεσμοθετήσει την είσοδο των αποφοίτων των ΕΠΑΛ σε διετή πανεπιστημιακά τμήματα, κάτι που δυστυχώς καταργήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση. Επίσης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας και ακόμη ευχήθηκε Καλή Χρονιά, Ειρήνη στον κόσμο, αλλά και στήριξη της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα στα νησιά.

Κατά τη διάρκεια παραμονής του στο νησί ο Νίκος Συρμαλένιος συμμετείχε επίσης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στην Κοινότητα Βάρης και στο τοπικό ΚΑΠΗ, στην Κοινότητα Άνω Σύρου και τέλος στο ΚΑΠΗ του Δήμου Ερμούπολης Σύρου.