Το διακύβευμα των εκλογών περιέγραψε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Αλέξης Τσίπρας και παράλληλα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «δεν επιθυμεί να είναι απλά εκ νέου πρωθυπουργός αλλά να είναι ηγεμόνας» καθώς επίσης ότι «επιθυμεί μία άρρωστη, ασθενική, ασταθή δημοκρατία τύπου Όρμπαν».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά στράφηκε και εναντίον των μικρότερων κομμάτων: «Στρατηγική και σχέδιο της ΝΔ δεν είναι μόνο να κερδίσουν αλλά και να αποδυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τη μόνη δύναμη που μπορεί να τους εμποδίσει να στήσουν ανεξέλεγκτο καθεστώς. Σχέδιό τους είναι μια κατακερματισμένη, παράλυτη από μικρούς εμφύλιους μικρών κομμάτων αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση ανήμπορη να προβάλει σοβαρή αντίσταση στις πολιτικές του. Με 7, ακόμη και 8 κόμματα στη Βουλή. Και βλέπετε ποια κόμματα φουσκώνουν και υπερπροβάλλουν προεκλογικά. Όποια βοηθάνε αυτόν το σχεδιασμό. Για να μη μπορεί η Βουλή να έχει αξιοπιστία».

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να είναι ηγεμόνας

Ακολούθως εξήγησε: «Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να είναι απλά εκ νέου πρωθυπουργός αλλά να είναι ηγεμόνας. Τον διαβόητο Ηγεμόνα του Μακιαβέλλι έχει ως οδηγό. Που συμβουλεύει πρώτα και κύρια ένα πράγμα τους επίδοξους ηγεμόνες: Διαίρει και βασίλευε! Σε αυτές τις τρεις λέξεις συνοψίζεται η στρατηγική της ΝΔ σήμερα». Ακολούθως ρώτησε: «Θα το δεχτεί αυτό ο δημοκρατικός κόσμος; Θα το δεχτεί ακόμα και ο συντηρητικός πολίτης; Ευνοεί κανέναν άλλο, εκτός από τη διαπλοκή και τις ελίτ, μια δημοκρατία χωρίς αντίβαρα, χωρίς στιβαρή αντιπολίτευση, χωρίς την υγεία της αντίθεσης και της αντίστασης, μία δημοκρατία τύπου Ορμπάν;».

Έστρεψε τα πυρά του εναντίον των μικρότερων κομμάτων του προοδευτικού χώρου λέγοντας ότι «δυστυχώς το έχουν αποδεχτεί και κάνουν χώρο για να περάσει χωρίς πολλά προβλήματα και σοβαρές αντιστάσεις η ΝΔ. Με την άρνησή τους ακόμα και να συζητήσουν τη δυνατότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Με την υπονόμευση της απλής αναλογικής. Με τις τακτικές, που βλέπουν το ντορό αλλά όχι το λύκο. Με τον δήθεν διμέτωπο που ήταν και είναι ακόμα μονομέτωπος κατά του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολούθως ξεκαθάρισε «Αυτή η στάση ευνοεί αντικειμενικά τη Δεξιά. Ρίχνει νερό στο μύλο της Δεξιάς, για να θυμηθώ μια παλιά φράση».

Ακολούθως έθεσε το διακύβευμα της κάλπης «που δεν είναι αν την επόμενη μέρα θα έχουμε κυβέρνηση. Αλλά αν την επόμενη μέρα θα επιτρέψουμε με τη ψήφο μας ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και ασύδοτο. Και η μόνη δύναμη που μπορεί αυτό να το αποτρέψει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι η ανατροπή των συσχετισμών που διαμορφώθηκαν τον Μάη».

Κάλεσε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη, αλλά και κάθε συντηρητικό πολίτη που θέλει κυβέρνηση και όχι καθεστώς «παρά τις διαφορές τους και τις επιφυλάξεις τους μαζί μας, να ενισχύσουν με τη ψήφο τους την επόμενη Κυριακή τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για να μην επιτρέψουμε να πάρει λευκή επιταγή η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη».

Αναφέρθηκε στον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήταν είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας.¨ Όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε όμως και συμπλήρωμα κυβερνητικό στα σχέδια της Δεξιάς, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ από το 2012 μέχρι σήμερα».

«Εμείς με την πατρίδα δεν παίζουμε»

Ο κ. Τσίπρaς κατηγόρησε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «δεν δίστασε να ρίξει στον προεκλογική αντιπαράθεση ακόμη και το ευαίσθητο θέμα της Θράκης και να εργαλειοποιήσει την ΕΥΠ για να προσθέσει: «Αλλά, την κατάληξη αυτής της σκοτεινής ιστορίας την είδατε. Στην αγχόνη που έστησαν για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κρεμάστηκε τελικά με απόφαση του κυρίου Μητσοτάκη ο δικός του υποψήφιος στη Ροδόπη. Και μαζί κρεμάστηκε και η δική του δήθεν σοβαρότητα, δήθεν εθνική ευθύνη, δήθεν ευρωπαϊκή ταυτότητα. Υπάρχει Νέμεσις μερικές φορές στην πολιτική».

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε: «Εμείς με τη πατρίδα δε θα παίζουμε. Η προοδευτική παράταξη και ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται πάντα με πατριωτική ευθύνη. Και πατριωτική ευθύνη σημαίνει να βάζεις πάνω από τα μικρά κομματικά σου συμφέροντα, τα συμφέροντα της χώρας. Το δείξαμε όταν παλεύαμε με τα θηρία της Ευρώπης. Όταν βγάζαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια, όταν μας είχαν όλοι ξεγραμμένους. Και όταν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, φώναζαν ‘Βάστα Σόιμπλε' και ‘Γερά Γερούν'. Το αποδείξαμε και όταν εδραιώναμε την ειρήνη στα Βαλκάνια, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που όλη η Ευρώπη μας αναγνώρισε τη σημασία της για την σταθερότητα στην περιοχή μας. Τότε που οι «Γερά Γερούν» φόρεσαν χλαμύδες και έτρεχαν στα συλλαλητήρια αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν υποκριτή και πωλητή εθνικοφροσύνης, να αμφισβητήσει τη δική μας πατριωτική ευθύνη».

«Δεν ξεχνάμε το δυστύχημα των Τεμπών»

Έκανε αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών με αφορμή το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που δόθηκε στην δημοσιότητα λέγοντας ότι «το πόρισμα λέει ότι δεν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης γιατί το κατάργησαν το 2019 και αν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης δεν θα συνέβαινε το δυστύχημα. Εμείς θα δώσουμε μάχη για την δικαίωση των παιδιών που χάθηκαν, γιατί μόνο τότε θα αποτρέψουμε παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον» .

Στην κάλπη κρίνεται η ζωή μας

Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε τις δυσκολίες της εκλογικής αναμέτρησης: «Στη κάλπη της ερχόμενης Κυριακής γνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε ένα δύσκολο έργο: Να ανατρέψουμε το δυσμενή συσχετισμό που κατέγραψε η κάλπη της απλής αναλογικής πριν ένα μήνα. Και θέλω να πω σε όσους προεξοφλούν το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, να μη βιάζονται. Διότι οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν οριστικά ποιος, αλλά και πώς θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ποιος αλλά και πώς θα βρεθεί στη θέση της αντιπολίτευσης. Πόση δύναμη θα δώσει στην κυβέρνηση, αλλά και πόση στην αντιπολίτευση. Ποιοι συσχετισμοί είναι οι πιο ευνοϊκοί για τη ζωή τους».

Στην συνέχεια περιέγραψε τα σκληρά διλήμματα που βάζει το εκλογικό σύστημα που δίνει 50 έδρες στον πρώτο λέγοντας ότι στην «κρίση του λαού είναι δυο εναλλακτικές στρατηγικές και δύο προγράμματα. Η στρατηγική και το πρόγραμμα της απελθούσας κυβέρνησης. Και η στρατηγική και το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρόγραμμα της ΝΔ. Και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το πρόγραμμά της που έχει καταθέσει στο μεσοπρόθεσμο «δεν έχει καμιά σχέση με όσα προεκλογικά και πλουσιοπάροχα εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης» και εξήγησε: «δε προβλέπει αυξήσεις στο μέσο μισθό της τάξης του 25% αλλά πραγματική αύξηση μόλις 1,3% σωρευτικά στην επόμενη τετραετία. Δεν προβλέπει 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ παρά μονάχα 10.000 αντικαταστάσεις όσων αποχωρήσουν. Δε προβλέπει αυξήσεις στου δημόσιους υπαλλήλους αλλά μειώσεις στο μισθολόγιό τους κατά 730 εκατομμύρια.

Και πραγματική μείωση κατά 10% των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, όπως η Υγεία και η Παιδεία». Γενικεύοντας είπε ότι «στο πρόγραμμά τους λένε πράγματα που δε πρόκειται να υλοποιήσουν και κρύβουν επιμελώς άλλα που έχουν σκοπό να υλοποιήσουν.

Δύο προγράμματα είναι αντιμέτωπα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ

Έκανε αναφορά στις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή Σπύρου Πνευματικού λέγοντας ότι «μας εξήγησε ότι πρέπει στο ΕΣΥ να γίνεται διαλογή ασθενών με βάση το κόστος της θεραπείας και το προσδόκιμο ζωής. Όποιος δεν έχει προσδόκιμο δε θα παίρνει μια ακριβή θεραπεία. Να πηγαίνει στα ιδιωτικά. Και όποιος δεν έχει λεφτά να αφήνεται να πεθάνει. Αυτή λοιπόν είναι η κορυφαία διαφορά στο σχέδιο και το πρόγραμμα της ΝΔ και σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και αυτοί για κέρδη και ζημιές. Εμείς βάζουμε πάνω από όλα τον άνθρωπο και αυτοί τα κέρδη».

Συνεχίζοντας είπε ότι δεν είναι μόνο η υγεία που αναδεικνύει την διαφορά των δύο προγραμμάτων: «Είναι σχεδόν κάθε τομέας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Είναι οι εργασιακές σχέσεις, το οκτάωρο, τα εργασιακά δικαιώματα. Είναι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Είναι η παιδεία, η ενέργεια, το νερό. Ο 'Αδωνις Γεωργιάδης μας αποκάλυψε ότι θέλουν 180 βουλευτές για να μπορούν να αλλάξουν το Σύνταγμα μόνοι τους. Σχέδιο τους, το λένε ανοιχτά, είναι η κατάργηση του άρθρου 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Συνήγορος του κ. Μητσοτάκη ο κ. Ανδρουλάκης

Έστρεψε τα πυρά του κατά του ΠΑΣΟΚ: «Ποιος είναι συνήγορος του κ. Μητσοτάκη στο σχέδιο αυτό; Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, δυστυχώς. Που προτίθεται να συνδράμει τη ΝΔ στην αλλαγή του Συντάγματος».

Γενικεύοντας είπε ότι η συνταγή της ΝΔ δίνει χώρο στη κερδοσκοπία: «Αυτό είναι το πρόγραμμα και το σχέδιό τους. Κρυφό και φανερό. Η απόσυρση του κράτους από κρίσιμους τομείς. Οι ιδιωτικοποιήσεις. Οι φοροαπαλλαγές στους πλούσιους. Και συρρίκνωση των δικαιωμάτων της εργασίας».

Στο σχέδιο της ΝΔ, συνέχισε «εμείς αντιπαραβάλουμε το σχέδιο και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ένα σχέδιο ρεαλιστικό που προβλέπει την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των εισοδημάτων, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ άμεσα, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αυξήσεις 10% στους δημοσίους υπαλλήλους και 7,5% σε όλους τους συνταξιούχους. Προβλέπει τη μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Και βεβαίως την φορολόγηση των υπερκερδών των κολοσσών της ενέργειας και των διυλιστηρίων, που έκαναν την κρίση ευκαιρία πλουτισμού και συσσώρευσαν 6 δισ. υπερκέρδη σε βάρος της κοινωνίας, της οικονομίας, των πολιτών. Προβλέπει ισχυρή κρατική παρέμβαση για τη στήριξη της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων της μισθωτής εργασίας».

Εμείς θα είμαστε εδώ ως δύναμη αντίστασης

Έκανε αναφορά στην επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ροδόπη λέγοντας: «Αυτό που είπε η κ. Μπακογιάννη είναι ότι αν δεν ψηφίσετε αυτή την φορά τη ΝΔ θα περάσετε τέσσερα δύσκολα χρόνια. Δεν πήγαινε το μήνυμά της μόνο στην μουσουλμανική μειονότητα, γι' αυτό και το είπε μπροστά στη κάμερα, πήγαινε σε κάθε κοινωνική ομάδα, ότι αν αντισταθείτε στα σχέδια της κυβέρνησης και της οικογένειας θα περάσετε δύσκολα».

Κλείνοντας διαβεβαίωσε ότι «είμαστε και θα είμαστε εδώ ως η δύναμη αντίστασης στη Δεξιά και τα σχέδιά της. Εμείς ερχόμαστε από πολύ μακριά και θα πάμε πολύ μακριά. Είμαστε η μεγάλη, δυναμική, ασυμβίβαστη δύναμη της Αριστεράς, ο μεγάλος πόλος της δημοκρατικής και προοδευτικής Παράταξης, που δε συμπορεύτηκε ποτέ με τη Δεξιά».