Eλπίδες για το ενδεχόμενο να βρεθεί το τουριστικό υποβρύχιο που χάθηκε κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού γεννάει η πληροφορία που μετέδωσε το Rolling Stone και στη συνέχεια το CNN ότι ακούστηκαν ήχοι από την περιοχή που ερευνάται.

Τους ήχους που αρκετοί μεταφράζουν ως πιθανά σημεία ζωής για τους πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος κατέγραψε πρώτο ένα καναδικό αεροσκάφος P3. Κατά τα δημοσιεύματα οι ήχοι ακούγονταν με συχνότητα 30 λεπτών.

Τέσσερις ώρες αργότερα μηχανές sonar που έχουν αναπτυχθεί στην ίδια περιοχή κατέγραψαν τους ίδιους ήχους αναφέρεται στο σημείωμα του υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στο οποίο, όμως, δεν διευκρινίζεται το πότε ακριβώς καταγράφηκαν αυτοί οι ήχοι ή το για πόσο διάστημα συνεχίζονταν.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος του The Explorers Club με ανάρτησή του στα social media έκανε λόγο για «βάσιμες αιτίες για να έχουμε ελπίδες βάσει των στοιχείων από το πεδίο ερευνών».

«Το RCC Halifax ανέπτυξε ένα P3, Poseidon, το οποίο έχει δυνατότητες εντοπισμού από αέρος, κατέγραψε επαφή σε μια θέση κοντά στο σημείο στο οποίο πιστεύεται ότι χάθηκε το βαθυσκάφος. Το P8 "άκουσε" ήχους από χτυπήματα στην περιοχή κάθε 30 λεπτά. Τέσσερις ώρες αργότερα αναπτύχθηκαν επιπλέον συσκευές sonar και τα χτυπήματα συνεχίζονταν» αναφέρεται στο σημείωμα του αμερικανικού υπουργείου.

Ανεξάρτητα από την πληροφορία αυτή αναζητείται ένα μη επανδρωμένη υποβρύχιο όχημα για να βοηθήσει στην επιχείρηση έρευνας, προστίθεται στο σημείωμα.Λίγη ώρα μετά τα δημοσιεύματα η Αμερικανική Ακτοφυλακή επιβεβαίωσε ότι όντως καταγράφηκαν ήχοι και η επιχείρηση επαναπροσδιορίστηκε σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί η πηγή τους αλλά οι έρευνες μέχρι στιγμής έχουν αρνητικά αποτελέσματα.

Canadian P-3 aircraft detected underwater noises in the search area. As a result, ROV operations were relocated in an attempt to explore the origin of the noises. Those ROV searches have yielded negative results but continue. 1/2

— USCGNortheast (@USCGNortheast) June 21, 2023

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την εκτίμηση από την αμερικανική ακτοφυλακή το βράδυ της Τρίτης ότι απομένουν 40 ώρες οξυγόνου για τους πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος, ποσότητα που έχει πλέον μειωθεί με τις αρχικές εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το οξυγόνο θα είναι διαθέσιμο μέχρι νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης.Παρότι έχουν ερευνηθεί πάνω από 76.000 εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια, απόσταση μεγαλύτερη από την πολιτεία του Κονέκτικατ και ακόμα δεν έχει βρεθεί ίχνος του υποβρυχίου, συνεργάτης του Βρετανού δισεκατομμυριουχου Χάμις Χάρντινγκ που βρίσκεται μέσα στο Titan δήλωσε πως «από τη στιγμή δεν ακούσαμε άσχημα νέα — δεν βρήκαν συντρίμμια, το βυθόμετρο δεν πήρε κανένα είδος θορύβου σύνθλιψης ή έκρηξης, υπάρχει σίγουρα ελπίδα ότι το πλήρωμα είναι ζωντανό».Ο 58χρονος πρόεδρος της εταιρείας αεροσκαφών Action Aviation ήταν ενθουσιασμένος για το ταξίδι προς τα βάθη του ωκεανού για να δει τα συντρίμμια του Τιτανικού, δήλωσε την Τρίτη ο φίλος και επιχειρηματικός συνεργάτης του Τέρι Βιρτς.

«Ήταν ενθουσιασμένος. Το μήνυμα που έλαβα νωρίς την Κυριακή από τον Χάρντινγκ ήταν "Γεια, κατευθυνόμαστε προς τον Τιτανικό σήμερα", είπε στο NBC News ο πρώην αστροναύτης της NASA και πιλότος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το υποβρύχιο είναι μέρος μιας περιοδείας του OceanGate Expeditions που προσφέρει στους επιβάτες μια μοναδική εμπειρία εξερεύνησης των συντριμμιών του Τιτανικού. Χάθηκε την Κυριακή αφού έχασε την επαφή με το ερευνητικό σκάφος Polar Prince.

Οι έρευνες

Η Αμερικανική Ακτοφυλακή δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι η ίδια και άλλες υπηρεσίες και ερευνητές επιχειρούν υπό μια ενοποιημένη διοίκηση, καθώς οι έρευνες για τον εξαφανισμένο υποβρύχιο συνεχίζονται.

Περισσότερα από 10.000 τετραγωνικά μίλια είχαν ερευνηθεί από το πρωί της Τρίτης, είπε το Λιμενικό Σώμα, και ο καιρός και η ορατότητα έχουν βελτιωθεί.

Στην επιχείρηση ερευνών του υποβρυχίου συμμετέχει ένα καναδικό αεροπλάνο με σόναρ, πλοία διάσωσης και ένα σκάφος εξοπλισμένο με κινητό υπερβαρικό θάλαμο επανασυμπίεσης, δήλωσαν αξιωματούχοι.