Η 8η Μαρτίου θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1977 ως η ημέρα του Παγκόσμιου εορτασμού της γυναίκας. Η σημερινή ημέρα είναι έτσι αφιερωμένη στην προσωπικότητα, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των γυναικών για ισότιμα δικαιώματα στην εργασία και για ίσες ευκαιρίες στη ζωή.

Ταυτόχρονα, παραμένει ημέρα προβληματισμού για την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας σε όλους τους τομείς. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με θεσμικές παρεμβάσεις  για την ισότητα των δύο φύλων και για τη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή, εντούτοις δεν έχουν εκλείψει βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και διακρίσεις σε βάρος τους, ενώ οι πολύχρονες κρίσεις που βιώνουμε συντελούν στη διαιώνιση των παραπάνω καταστάσεων. Την ίδια στιγμή, φαινόμενα σεξισμού, εκμετάλλευσης, βίας, εργασιακής ανισότητας εναντίον τους παρατηρούνται συνεχώς, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να εργαστούμε όλοι μαζί, ως πρόσωπα και ως κοινωνία, με οργανωμένο και θεσμικό τρόπο προκειμένου να απαλειφθούν ολοκληρωτικά.

Στις δύσκολες αυτές συνθήκες, η αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που στηρίζει εμπράκτως τη γυναίκα στους πολλαπλούς της ρόλους με δομές, όπως οι Παιδικοί Σταθμοί, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και τα ΚΑΠΗ. Ως Δήμος εξάλλου, προωθούμε την ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, ενθαρρύνουμε τη γυναικεία εργασία και επιχειρηματικότητα, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους και ενδυναμώνοντας την παρουσία τους σε θέσεις ευθύνης.

Σήμερα που οι στατιστικές παγκοσμίως καταγράφουν μεγάλη αύξηση βίας εναντίον των γυναικών,  αναλογιζόμαστε το χρέος μας και αποτίουμε φόρο τιμής απέναντι σε όλες τις γυναίκες. Αναγνωρίζουμε την αξία τους, στεκόμαστε δίπλα τους στους αγώνες τους για ισονομία, δικαιοσύνη και σεβασμό των δικαιωμάτων τους, επιβραβεύουμε το έργο που προσφέρουν καθημερινά στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία και είμαστε πάντα αρωγοί στην προσπάθειά τους να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Χρόνια πολλά σε κάθε μία γυναίκα ξεχωριστά σε όλες τις γωνιές του κόσμου!