Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ και ανακοίνωσε ο Δήμος Πάρου, το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (Απρίλιος- Ιούνιος) οι εισπράξεις των καταλυμάτων στο νησί αυξήθηκαν κατά 24,2% σε σύγκριση με το 2022. Αντίστοιχα αναφέρεται αύξηση 12,8% για την εστίαση. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τις αφίξεις για τις οποίες κομπάζει η δημοτική αρχή του Μάρκου Κωβαίου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια τεχνητή εικόνα. Είναι όμως έτσι;

Πιο συγκεκριμένα, πίσω από τους «μέσους όρους» και τα γενικόλογα στοιχεία επιδιώκεται να κρυφτεί ότι δεν είναι το ίδιο ο μεγάλος επενδυτής και ο μικρομεσαίος επαγγελματίας. Η πολυεθνική που έχει έρθει στο νησί και έχει εγκαταστήσει την επιχείρησή της δε μπορεί να μπει στην ίδια μοίρα με τον μικρό επιχειρηματία που προσπαθεί να ζήσει με πολλές ώρες προσωπικής και οικογενειακής εργασίας.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται η διοίκηση Κωβαίου. Αυτό γιατί :

- η αύξηση του τζίρου δεν σημαίνει και αύξηση των κερδών των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων.

- τα στοιχεία αποκρύβουν τις τεράστιες αυξήσεις που σηκώνουν στις πλάτες τους οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε λειτουργικά έξοδα, πρώτες ύλες, ρεύμα κλπ. Η πραγματική εικόνα φυσικά συμπληρώνεται μόνο εάν προστεθεί σε αυτά και το αυξημένο κόστος κατοικίας για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενος που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε όλη την Πάρο.

- ο αναφερόμενος αυξημένος τζίρος σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις ανατιμήσεις σε όλα τα είδη, προϊόντα και υπηρεσίες που παρατηρείται και στην Πάρο, χωρίς αυτό να σημαίνει και παράλληλη αύξηση των κερδών των επαγγελματιών. Για παράδειγμα, στο χώρο της εστίασης αναφέρεται από πολλούς επαγγελματίες μείωση κερδών κατά 20-25% ακριβώς γιατί οι αυξήσεις που υπάρχουν στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια μετακυλίονται στον πελάτη με αποτέλεσμα μια φαινομενική και μόνο αύξηση τζίρου. Αντίστοιχη είναι η πορεία του τζίρου και στο χώρο της φιλοξενίας.

Είναι φανερή λοιπόν η επιδίωξη της διοίκησης του Δήμου να παραποιήσει και να διαστρεβλώσει την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες του νησιού μας. Η αυτοεπιβεβαίωση και τα μεγάλα λόγια γκρεμίζονται μπροστά στην πραγματική εικόνα που περιλαμβάνει ατέλειωτα ωράρια, χρέη, άγχος και έξοδα μπροστά σε έναν χειμώνα που κάθε άλλο παρά εύκολος αναμένεται. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τους επαγγελματίες του νησιού που εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες.

Είναι κοροϊδία από τη μεριά της δημοτικής αρχής να παρουσιάζει μια πλασματική εικόναπου δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες της Πάρου. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του «τουριστικού θαύματος» στους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ και στις ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής που είναι όμως μακριά από όσα ζούμε.

Δεν έχουμε ανάγκη από Δήμο πυροσβέστη των διεκδικήσεων μας. Δεν έχουμε ανάγκη από διαχειριστές αυτής της κατάστασης. Χρειαζόμαστε μια  Δημοτική Αρχή που στέκεται στο πλευρό μας, δίπλα στις ανάγκες μας και στον αγώνα για βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου. Για αυτό στις 8 Οκτώβρη ψηφίζουμε τη Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου , εκλέγουμε Δημοτική Αρχή για τις ανάγκες μας.

Αναστάσιος (Τάσος) Αγγελίδης, Μαρία Ραγκούση

Αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου