Ένοχος για δύο παραβάσεις καθήκοντος κρίθηκε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατά πλειοψηφία και αθώος ομόφωνα για την ηθική αυτουργία στο αδίκημα της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας που αθωώθηκε κατά πλειοψηφία.

Ο πρώην υπουργός κατά πλειοψηφία κρίθηκε αθώος για άλλες τρεις καταγγελίες για παράβαση καθήκοντος που είχαν σχέση με καταγγελίες εισαγγελικών λειτουργών, της Γεωργίας Τσατάνη και του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου.

Ειδικότερα  η καταδίκη του πρώην υπουργού ήταν κατά πλειοψηφία, για τις καταγγελίες σε βάρος του από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου που αφορούσε σε πιέσεις που τις άσκησε για ενοχοποίηση πολιτικών στην υπόθεση της Novartis.

Eπίσης κρίθηκε ένοχος για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου ότι δέχθηκε πιέσεις για υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.

Κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία για καταγγελίες της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη ότι παρενέβη για την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, όπως και για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου για υποθέσεις του Γιάννη Αλαφούζου και του επιχειρηματία Ανδρεα Βγενόπουλου, όπως και την υπόθεση του δημοσιογράφου των Νέων Γιώργου Παπαχρήστου.

Το Δικαστήριο έκρινε αθώα την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας όπως και για την ηθική αυτουργία σε αυτή τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Ολγας Σμυρλή ήταν απαλλακτική προς το Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό, αλλά και την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη.
Η κυρία Σμυρλή στην αγόρευση της είχε υποστηρίξει, ότι οι κατηγορίες σε βάρος τους δεν αποδείχθηκαν στο δικαστήριο.

Ο δικαζόμενος υπουργός αντιμετώπισε κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος μετά από καταγγελίες εισαγγελέων, ότι παρενέβη στο έργο τους, αλλά και κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας ως ηθικός αυτουργός της Ελένης Τουλουπάκη, για παράλειψη της να στείλει στη Βουλή αναφορά βουλευτών του ΚΙΝΑΛ κατά δύο υπουργών επί ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για τιμολογήσεις φαρμάκων.
Ειδικότερα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, διετέλεσε επί μακρόν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και δικάστηκε για τις καταγγελίες τριών εισαγγελέων, πως όσο ήταν υπουργός παρενέβη στο έργο τους και σε συγκεκριμένες υποθέσεις, αξιώνοντας συγκεκριμένους χειρισμούς.

Καταγγελίες σε βάρος του έκανε στη Βουλή και στη δικαιοσύνη η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου, ότι παρενέβη κατά την έρευνα της υπόθεσης με τις παράνομες πρακτικές της Novartis,προκειμένου να ενοχοποιηθούν, χωρίς στοιχεία, πολιτικά πρόσωπα. Επίσης τον κατήγγειλε η επίτιμη εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη ότι την πίεσε για συγκεκριμένους χειρισμούς στις έρευνες για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, ο οποίος έχει αποβιώσει, ενώ καταγγελίες για παρεμβάσεις εκ μέρους του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έκανε και ο πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Παναγιώτης Αθανασίου για σειρά υποθέσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Αθανασίου είχε καταγγείλει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις σε υποθέσεις του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, σε υπόθεση φορολογικού ελέγχου του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Σκαι, πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, με σκοπό να μην μπορέσει να λάβει μέρος, αλλά και για τον δημοσιογράφο των Νεων Γιώργο Παπαχρήστο, ότι είχε ζητήσει την ενοχοποίηση του χωρίς στοιχεία, γιατί διατύπωνε επικρίσεις με τα γραπτά του στην τότε κυβέρνηση. Επίσης καταγγελίες είχε κάνει ο κ. Αθανασίου και για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.

Εκτός από τις καταγγελίες για παρεμβάσεις, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δικάστηκε και για κατάχρηση εξουσίας, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, ως ηθικός αυτουργός της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, η οποία διετέλεσε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και κατηγορήθηκε ότι δεν έστειλε στη Βουλή για τα περαιτέρω αναφορά βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για τιμολογήσεις φαρμάκων σε βάρος δύο πρώην υπουργών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθού.

Η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο άρχισε στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου και η διάρκεια της πέρασε τους έξι μήνες. Πρόεδρος της δίκης ήταν η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου και εισαγγελέας η Ολγα Σμυρλή, που ήταν και η εισαγγελέας στη δίκη για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, που καταδικάστηκε ομόφωνα σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ η εισαγγελική πρόταση γι αυτόν ήταν απαλλακτική.