Η Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου, η Ε. Λ. Μ. Ε. Πάρου – Αντιπάρου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Ε.  «Π. Καλλιέρος» εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία προτείνουν να μετονομαστεί το ΓΕΛ Πάρου σε  «Γενικό Λύκειο Πάρου - Μανώλης Γλέζος»

Η εισήγηση έχει ως εξής:

Ο Μανώλης Γλέζος, γνήσιο τέκνο της Πάρου, αποτελούσε τον κρίκο της αλυσίδας, της παλιάς και της νέας εποχής των αγώνων υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας.


Ως ανήσυχο πνεύμα, ως αγωνιστής της προόδου των νησιών μας και ως κατά το ήμισυ Παριανός, ασχολήθηκε με τα κοινά στην Πάρο, με την ιδιότητα του υποψηφίου δημάρχου το 2010, ενώ τα τελευταία χρόνια, επισκεπτόταν συνεχώς το νησί μας όπου και διέμενε στο σπίτι του στον Δρυό. Η μητέρα του ήταν η Ανδρομάχη Ναυπλιώτη, η οποία ήταν δασκάλα και είχε μεγαλώσει στην Μάρπησσα.

Η δράση του Μανώλη Γλέζου είναι γνωστή πλέον σε όλο τον κόσμο:

·   Αντιστασιακός ο οποίος είχε φυλακιστεί συνολικά 11 έτη και είχε καταδικαστεί σε
θάνατο 2 φορές. Μάλιστα, η Ακαδημία Αθηνών, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, του απένειμε χρυσό μετάλλιο στις 28 Δεκεμβρίου 2006 γι’ αυτήν τη συμβολή του, τον αγώνα του «στης ιστορίας το διάσελο».

·      Έχει τιμηθεί και αναγορευτεί ως επίτιμος διδάκτορας από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

·     Πολιτικοποιημένος αλλά ‘’αχρωμάτιστος’’ αφού η αναγνώριση για το ήθος και το έργο του, από τους πολιτικούς του αντιπάλους, ήταν ολοφάνερη.

·      Πρωτοστάτησε στην ίδρυση βιβλιοθηκών, μουσείων και σχολείων.

·   Ήταν συγγραφέας ιστορικών και λογοτεχνικών βιβλίων και μάλιστα με σημαντικές αναφορές στις Κυκλάδες.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, στον συμπατριώτη μας Μανώλη Γλέζο, για τη σπουδαία συμβολή του στην πατρίδα, για το εκπαιδευτικό έργο που μας άφησε και φυσικά, επειδή ήταν και Παριανός, εισηγούμαστε στο Σχολικό Συμβούλιο του Γενικού Λυκείου Πάρου την κοινή πρόταση μας, για μετονομασία του “Γενικού Λυκείου Πάρου” σε “Γενικό Λύκειο Πάρου - Μανώλης Γλέζος”. Εφόσον συμφωνήσετε με την πρόταση μας, την οποία θα μπορούσαν να σας την παρουσιάσουν διά ζώσης, στο επόμενο συμβούλιο σας, εκπρόσωποι των φορέων μας, προτείνουμε να λάβει χώρα, εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να συζητηθεί άμεσα, αποσκοπώντας στην πραγματοποίηση τιμητικής εκδήλωσης και προσθήκης ονόματος, την 30η Μαρτίου 2022, όπου και συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατό του, ενώ φέτος είναι το έτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του.

Για τη συγκεκριμένη εισήγηση, αξιοποιήθηκαν πληροφορίες από το κείμενο που υπέγραψαν πάνω από 500 Ναξιώτες επιστήμονες, πριν από ένα χρόνο, προκειμένου να συμβάλλουν θετικά στη συζήτηση, για τη μετονομασία του Γενικού Λυκείου Νάξου σε «Γενικό Λύκειο Νάξου – Μανώλης Γλέζος», διαδικασία που τελικά πραγματοποιήθηκε όχι μόνο με την παρέμβαση των δημοτών αλλά και με την παρέμβαση εκπροσώπων της βουλής των Ελλήνων, από τις περισσότερες παρατάξεις.

Αυτός ήταν ο Μανώλης! Ενωτικός ακόμα και θανών!

Ευελπιστούμε ότι η απόφαση σας θα είναι ομόφωνη με σκοπό να διατηρήσουμε τη μνήμη του Μανώλη Γλέζου, ζωντανή και αδιαίρετη στο νησί μας.